reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

In vitro 2024 - refundacja

Racja. Ja pracuje 9-17 i umawiałam wizyty na 8-9 (ale wybrałam klinikę przy mojej pracy) albo 16-17 bo też nie miałam problemu by wcześniej wyjść z pracy. No ale nie każdy ma taką możliwość 😄
No właśnie, ja muszę dojeżdżać do Warszawy okolo 40 km i potem nie mogę wrócić do biura bo jeżdżę z mężem 😂 a on w Wawie musi zostać. Więc ja sie tulam po braciach i pracuje od nich w takie dni jak mam wizyty

reklama
A w ogóle ile mniej wiecej teraz wyniosa leki na stymulke? Wiem, że to zalezy, ale może jakieś widelki? I ile kosztował taki sam zestaw przed refundacja?

Nie wiem czy tylko ja tak mam, że całe to podejście do ivf i refundacja są na razie wciąż totalną abstrakcją? 😂 niby w przyszłym tygodniu prawdopodobnie zacznę stymulację, a nadal jakoś wierzyć mi się nie chce. I jeszcze na dodatek, że nic za to nie zapłacę 🤡
Mam podobnie 😹 to jest tak abstrakcyjne że ciężko w to uwierzyć. Jak żegnałam się tydzień temu z lekarka po zabiegu to śmiałam się że w sumie jakby nie patrząc to ostatni mój wydatek 😅

Nie no wiadomo, rachunki w aptece to już inna sprawa 😅
Część leków jeszcze przed rządowym programem była refundowana i przy stymulacji w listopadzie płaciłam za wszystko 220 zł zamiast 1800 zł ;)
Ale żeby nie było tak kolorowo to leki po transferze kosztowały mnie 950 zł na około 10 dni. Teraz też nie kojarzę, żeby były one refundowane 🙁

No właśnie, ja muszę dojeżdżać do Warszawy okolo 40 km i potem nie mogę wrócić do biura bo jeżdżę z mężem 😂 a on w Wawie musi zostać. Więc ja sie tulam po braciach i pracuje od nich w takie dni jak mam wizyty
Zawsze Są jakieś plusy i minusy 😄
Ja podchodziłam rok temu i wydałam tyle kasy że przestałam liczyć w trakcie bo nie chce patrzęc na te kwoty. Nowy samochód z salonu bym miała 😀a teraz za darmo😅
No ale skąd mogłam wiedzieć 😕

Ja po wczorajszej wizycie trochę się przeraziłam nawałem pacjentów.. nigdy z rana nie było tam tyle ludzi.
Jak robiłam ivf za kasę to wchodziłam trochę jak vip, a na wizyty wciskali mnie kiedy tylko potrzebowałam.
To tak odnośnie plusów i minusów.. Płaciłam-wymagałam. Nie płacę-muszę się dostosować do terminu i opóźnień 😬

A w ogóle ile mniej wiecej teraz wyniosa leki na stymulke? Wiem, że to zalezy, ale może jakieś widelki? I ile kosztował taki sam zestaw przed refundacja?
U mnie za stymulację wyszły takie kwoty (ale to ceny czerwcowe, teraz od lipca wszystko o wiele taniej wyjdzie:
1) leki osłonowe, antykoncepcja itp - 383,11 zł
2) leki do stymulacji stricte - 1137 zł ( zamiast 5037). Teraz te leki które ja płaciłam po 177 zł, 144 zł są po 3,50 zł :) więc w zależności co dostaniesz, to te kwoty mogą się nawet zmieścić w 200 zł.
3) leki po punkcji (antybiotyk i dupek) - 63 zł.
Do tego dojdzie kwota leków do transferu - w zależności czy świeży po punkcji czy mrożony i jakie dawki i czego - to rozrzut będzie kilku stówek.

reklama
Ja po wczorajszej wizycie trochę się przeraziłam nawałem pacjentów.. nigdy z rana nie było tam tyle ludzi.
Jak robiłam ivf za kasę to wchodziłam trochę jak vip, a na wizyty wciskali mnie kiedy tylko potrzebowałam.
To tak odnośnie plusów i minusów.. Płaciłam-wymagałam. Nie płacę-muszę się dostosować do terminu i opóźnień 😬
Nie do końca zgodzę się z tym, że nie płacisz, bo płacisz - składki na ubezpieczenie, podatki etc. Więc to nie jest tak, że ktoś daje Ci coś za darmo, bo to jest w ramach opieki zdrowotnej - finansowane z budżetu, który jest finansowany przez nas :) Kliniki normalnie na tym zarabiają - jak na klientach komercyjnych, więc i w tym wypadku należy wymagać opieki na najwyższym poziomie ☺️

Do góry