Też chciałam dziecko z pierwszej połowy roku a rodzę w grudniuTeż jestem majowa Zawsze chciałam urodzić dziecko na wiosnę, kto wie może się uda
reklama
Motylkowa!
Fanka BB :)
Dokładnie. Jest coś takiego jak ivf funnel - myślę że ten post fajnie obrazuje że ilość blastek jest statystycznie dużo niższa od ilości zapłodnionych oocytów no ale to tylko statystyka - myśmy mieli 6 zapłodnionych oocytów i mamy 6 zamrożonych blastek. Statystycznie to nie powinno tak wyglądać, a jednakTo wasza decyzja, musicie się zastanowić może być tak że zapłodnicie 6 a powstaną jeden- dwa zarodki. I stymulacja od nowa.
A może być tak że zapłodnicie 10 i powstanie 10 zarodków.
Też pytanie @LadyCaro czy myślicie o jednym dziecku, czy potencjalnie kilku? Czy w razie niepowodzenia jesteście w stanie podejść do kolejnej stymulacji. Albo wręcz przeciwnie - czy w razie dużej ilości zarodków jesteście w stanie zniszczyć zarodki albo oddać do adopcji, jak tylko uda się skompletować wszystkich członków rodziny
Lilli2
To my na początku też się martwiliśmy, że będziemy mieć „za dużo” zarodków, a czekając na info od embriologów modliliśmy się, żeby chociaż 1 był.
Pobrano 22 komórki, zaplodnieniu poddano 13, a poprawnie zapłodniło się 7. Finalnie uzyskaliśmy 3 zarodki. Niestety żaden z nich nie dał szczęśliwej ciąży
A czasem wystarczy tylko jeden
Pobrano 22 komórki, zaplodnieniu poddano 13, a poprawnie zapłodniło się 7. Finalnie uzyskaliśmy 3 zarodki. Niestety żaden z nich nie dał szczęśliwej ciąży
Gosia0132
W piątek punkcją transfer odroczony aby zbić hormony. Zapładniamy 6 a jak zostaną jakieś zdatne oocyty to chyba będziemy mrozić . Nawet nie jest mi smutno , że musimy odroczyć. Jakiś taki spokój, że kurczę to może się udać i zadziałać
Gosia0132
W procedurze MZ nie można niszczyć zarodków, oocyty już tak. Istnieje możliwość tylko oddania ich do adopcji lub zamrożenia do 20 lat (po tym okresie przechodzą bez zgody do adopcji)Dokładnie. Jest coś takiego jak ivf funnel - myślę że ten post fajnie obrazuje że ilość blastek jest statystycznie dużo niższa od ilości zapłodnionych oocytów no ale to tylko statystyka - myśmy mieli 6 zapłodnionych oocytów i mamy 6 zamrożonych blastek. Statystycznie to nie powinno tak wyglądać, a jednak
Też pytanie @LadyCaro czy myślicie o jednym dziecku, czy potencjalnie kilku? Czy w razie niepowodzenia jesteście w stanie podejść do kolejnej stymulacji. Albo wręcz przeciwnie - czy w razie dużej ilości zarodków jesteście w stanie zniszczyć zarodki albo oddać do adopcji, jak tylko uda się skompletować wszystkich członków rodziny
W Polsce chyba w ogóle nie można niszczyć zarodkówW procedurze MZ nie można niszczyć zarodków, oocyty już tak. Istnieje możliwość tylko oddania ich do adopcji lub zamrożenia do 20 lat (po tym okresie przechodzą bez zgody do adopcji)
D
Dukasia
Gość
U nas z 15 oocytów, 10 było dojrzałych i wybrali 6 do zaplodnienia. Tylko jeden się zatrzymał w rozwoju w 5 dniu. Więc jeden świeży transfer i 4 poszły do mrożenia
Gosia0132
N
Nie wiem jak było bo w sumie to mnie jie interesowało. Ja liczę, że prawo w ciągu 20 lat się zmieni i będę mogla zdecydowac co z tym zrobięW Polsce chyba w ogóle nie można niszczyć zarodków
Devin
W Polsce nie można niszczyć. Można przenieść do kliniki w Czechach i tam już możnaN
Nie wiem jak było bo w sumie to mnie jie interesowało. Ja liczę, że prawo w ciągu 20 lat się zmieni i będę mogla zdecydowac co z tym zrobię
reklama
Devin
Ja jak usłyszałam 8, to mówię, kurcze aż 5 trzeba będzie oddać do adopcji zostały 3 i co mam?To my na początku też się martwiliśmy, że będziemy mieć „za dużo” zarodków, a czekając na info od embriologów modliliśmy się, żeby chociaż 1 był.
Jakie macie plany?