reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Imiona naszych Fasolinek :)

A ta Tea i Joakim to na poważnie?

A widzisz w tym jakis problem?:cool:

Właściwie nie, ale pierwsze słyszę o tych imionach...
Jeśli chodzi o polskie warunki to nie wiem czy zostaną zarejestrowane.
Joakim to być może jakaś wersja Joachima ale mogę się mylić.
Czy mogłabyś napisać coś więcej o nich? :-)

Ostatnia edycja:
reklama
Właściwie nie, ale pierwsze słyszę o tych imionach...
Jeśli chodzi o polskie warunki to nie wiem czy zostaną zarejestrowane.
Joakim to być może jakaś wersja Joachima ale mogę się mylić.
Czy mogłabyś napisać coś więcej o nich? :-)

Zaczne moze od tego ze jestesmy malzenstwem mieszanym i nie mieszkamy w PL. Wiec rejestracja bym sie zbytnio nie przejmowala. Jesli chodzi o to czy Joakim to inna wersja Joachima to chodzi o imiona «miedzynarodowe» czyli spotykane w innych krajach i zazwyczaj dopasowane do jezyka/zasad pisowni danego kraju. I tak Joakim to imie hebrajskie (wedlug nor. Wikipedii oraz innego forum) a to pare jego odmian.
Joachim Joakime Joaquim. I np. ja mam na imie Joanna a wiekszosc nawet po wielokrotnym powtorzeniu uparcie nazywa mnie Johanna bo to po ichniemu, czesciej spotykane.:baffled:
Natomiast Tea (Thea) to podobno z greckiego i moze tez oznaczac zdrobnienie od Dorothea.
A na marg. po prostu rezygnujac z «tradycjii» czy tez pobudek patriotycznych (obu stron) postawilismy na to aby obie strony nie mialy problemu z wymowa ani z pisownia.:-p

Ostatnia edycja:
Dzięki za odpowiedź.
Nie doczytałam, ze jesteście parą mieszaną :-) w takim razie problemów nie powinno być ;-).
Pytam bo po prostu się nie spotkałam wcześniej z nimi, ale już mi wszystko wyjaśniłaś :-).
To dobrze myślałam, że Joakim 'pochodzi' od polskiego Joachima :-).
Cieszę się, że mogłam Cię rozbawić ;-).

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Wlasnie Joakim ktory jest podobny do Joachima i Joaguim(a) wystepuje w wielu krajach rozniac sie tylko pisownia no i troche w wymowie. Bo jesli chodzi o typowe skandynawskie(norweskie) imiona jak Synnøve lub Øyvind to raczej nie wystepuja poza skandynawia a scislej Norwegia lub Spitsbergenem.
A jesli chodzi o imie Tea to troche ich jest w Norwegii, ale tez zalezalo nam aby zbyt oklepane nie bylo. A poza tym wolimy prostote imion ktore tak jak sie wymawia tak tez sie pisze bez angielskich czy franscuskich nalecialosci. :-):tak:

Chłopiec -Jasiek
Dziewczynka- Antosia

Jacek wypowiedział się, że wolał by Aśa, a nie Osię..Choć mama trochę by tym razem chciała równowagi w domu, ale ważne,by wszystko ok było...Aś też będzie ok:)

Martyna, Lena, Julia, Oliwia i Wiktoria to piekne imiona, ale w przedszkolu jest co najmniej po 2 do 4 nawet dziewczynek o takich imionach. wiec nie bede powtarzac. A co do chłopców to duzo jest Michałów i Mikołajów, nawet tez m po głowie chodziły.

Mamy pierwsze typy dla chłopców
Dariusz, Michał, Remigiusz -
drugie imię po tatusiu -Wojciech - starsi też tak mają.
To pomysł m. bo jego bart zawsze żałował że Wojtek ma drugie po tatusiu a on nie, na co mój m odpowiadał, że on też ma pewnie po tatusiu:-D
Dla dziewczynek
Chyba zrezygnuje z Ziny i będzie Bogna drugie Marzena (ja miałam tak na 2 ale mi "zwinęli")

reklama
Do góry