reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Imiona naszych dzieci?? Propozycje i ostateczne imionka:)

A ja chce zeby mala miala tylko jedno imie bo drugie zawsz uwazalam za bezuzyteczne....czy przy chrzcie trzeba wybrac drugie?czy moze zostac jedno?
katrenki ja mam jedno imię , ale dla ksiedza był to problem przy chrzcie. Twierdził , ze mają być dwa, bo Marta to niby święta , ale jeszcze jedno nie zaszkodzi . Mama się zgodziła pod warunkiem , że nie wpisze drugiego do dokumentów i się zgodził. Mam więc nieoficjalnie Marta Maria , ale we wszystkich dokumentach tylko jedno.

Postanowilismy Antkowi też tylko jedno dać:tak:

reklama
u mnie w rodzinie byla taka sytułacja ze ciocia jak urodzila córe to chciala Roksana a na drugie Mariola (maz MARek a ciocia JOLA) no i ksiadz powiedzial ze ochrzci Roksana ale nie jako pierwsze ale jako drugie w rezultacie wszytsy znajomi blizsi i rodzina Roksana :) a w szkole i wsyztskie inne sprawy to Mariola ja bym bzika dostala jakbym musiala reagowac tak samo na dwa imiona :) hehehe teraz to teraz a pozniej jak bedzie tzreba w urzedach i wogole :)

Nie są dze aby gdzies było napisane że "nieświęte" imię nie może byc ochrzszczone..
Z tymi imionami w kościele to jest tak: (przynajmniej u mnie w parafii) musi być święte bo dziecko musi mieć swojego patrona, który będzie nad nim czuwał i dlatego musi to być święte imię :) Ja mam na dobrą sprawę 3 imiona :laugh2:, ale w dowodzie mam dwa (nie śęte), a ksiądz dodał Anna przy chrzcie żeby było swięte (za zgodą mojej mamy), ale nawet do ślubu go nie używałam więc nie wiem co się z nim stało :eek: znikneło :eek:
ja bym bzika dostala jakbym musiala reagowac tak samo na dwa imiona :) hehehe teraz to teraz a pozniej jak bedzie tzreba w urzedach i wogole :)
U mnie w rodzinie i wsród znajomych jest dużo osób które reagują bądź używają dwóch imion :-D:-D, może to taki urok np. Maria - Maryla, Marta, Karolina - Kaja, Teresa - Karolina

A ja chce zeby mala miala tylko jedno imie bo drugie zawsz uwazalam za bezuzyteczne....czy przy chrzcie trzeba wybrac drugie?czy moze zostac jedno?
wszystko chyba zależy od księdza , u mnie w parafii jak ktoś chce to daje tylko jedno imię :-) , my dajemy dwa ale bardziej dlatego że w Norwegi używają dwóch imion (zawsze jak ide do lekarza to wywołuje mnie "Anna Magdalena" zamiast po nazwisku bo ma z nim problem :-) )
zresztą przy dwóch można wołać inicjałami i np mój synek będzie Jakub Dominik i będzie można wołać na niego "dżejdi" :tak:

Z tymi imionami w kościele to jest tak: (przynajmniej u mnie w parafii) musi być święte bo dziecko musi mieć swojego patrona, który będzie nad nim czuwał i dlatego musi to być święte imię :) Ja mam na dobrą sprawę 3 imiona :laugh2:, ale w dowodzie mam dwa (nie śęte), a ksiądz dodał Anna przy chrzcie żeby było swięte (za zgodą mojej mamy), ale nawet do ślubu go nie używałam więc nie wiem co się z nim stało :eek: znikneło :eek:
(...)
To ciekawe co ksiądz zrobi jak przyjdę w sprawie chrztu z Małą z papierami na Sonia Marzena...? Bo żadna z nich nie jest święta... Co? dziecka nie ochrzci? :eek: Pewnie pomarudzi i tyle, no bo wyjścia chyba nei będzie miał...
A trzecie imię to przy bierzmowaniu sobie wybierałam - nie świętej, no ale ja na drugie mam Barbara, więc była wymówka ;-)

Kasiula
Dopisz proszę przy mojej córeczce drugie imię tzn będzie Sonia Marzena :tak:
W mojej rodzinie taka tradycja ze drugie imię dziecko zawsze ma po swoim rodzicu :tak:
Nasz pierwszy synek tez drugie imie ma po moim M, ale ze w drodze jest drugi synek to juz tak nie bedzie:-(. Dostanie inne ladne imie, takie jakie mial miec na pierwsze;-) zanim mi sie odmienilo:-)

To ciekawe co ksiądz zrobi jak przyjdę w sprawie chrztu z Małą z papierami na Sonia Marzena...? Bo żadna z nich nie jest święta... Co? dziecka nie ochrzci? :eek: Pewnie pomarudzi i tyle, no bo wyjścia chyba nei będzie miał...
A trzecie imię to przy bierzmowaniu sobie wybierałam - nie świętej, no ale ja na drugie mam Barbara, więc była wymówka ;-)
eeeee tam, moja mama jest Sońka, a chrzcili ją 45 lat temu - jak wtedy można było , to i teraz:tak::cool:

jak przeczytałam wasze wypowiedzi to musiałam sprawdzić w google czy jest św Igor i okazało się że jest bo ja bym chciała dać tylko jedno imię zresztą córka ma też tylko jedno. więc mi ulżyło:):)

U mnie wczoraj rodzinna burza mózgów się odbyła pt: "Imię dla potomka". Wieczorem mąż zapytał, czy już wybraliśmy imię hihi(on nie uczestniczył w rozmowie). I stanęło na tym, że akceptuje Gustawa.. Tylko ja nie wiem, czy to dobry pomysł.. A mi ten Jeremi w głowie siedzi i jestem mało elastyczna:eek:

reklama
U mnie wczoraj rodzinna burza mózgów się odbyła pt: "Imię dla potomka". Wieczorem mąż zapytał, czy już wybraliśmy imię hihi(on nie uczestniczył w rozmowie). I stanęło na tym, że akceptuje Gustawa.. Tylko ja nie wiem, czy to dobry pomysł.. A mi ten Jeremi w głowie siedzi i jestem mało elastyczna:eek:
Trzymaj sie swojej opcji:tak:

Do góry