reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ImIoNa Girls&Boys

mojego meza kolezanka ma tak na imie, jest bardzo rzadkie, prawie tak jak 3 lata temu Nataniel, skolei Nataniela znala moja siorka jest to starszy facet ale łądne ma imie spodobalo mi sie i wiedzialam ze na pewno tak bedzie sie nazywac syn jesli bede miala ;] mam i prosze ;]

Damaris
Imię pochodzenia greckiego o znaczeniu 'małżonka' (gr. damar). Znamy je z Dziejów Apostolskich.
W Polsce nie używane.
Odpowiedniki obcojęz.: łac. Damaris, gr. Dámaris, ang., niem. Damaris.
Damaris z Aten. Ona to razem z Dionizym i kilku innymi nawróciła się po kazaniu, wygłoszonym przez Pawła apostoła na Aeropagu (Dz 17, 34). Wedle Jana Chryzostoma i innych miała być żoną Dionizego, nie znajdujemy jednak dowodów na potwierdzenie tego mniemania. Później Grotius lansował zdanie, że jej imię przekręcono z Damalis, które jako imię żeńskie często występowało w Grecji. Czczono ją tam jako świętą w dniu 4 października

Natanael - (hebr. dar od Boga) imię hebrajskie, znaczeniowo przypomina takie imiona, jak greckie z pochodzenia Teodor czy polskie Bożydar. Inne formy to Nataniel, Natan.

Nataniel imieniny obchodzi:

Natanael imieniny obchodzi 24 sierpnia.

gdzies te czytalam ze to siodmy syn siodmego syna ;]

edit : tak sobie teraz mysle ze ta damaris bedzie łądnie pasowac do nataniela i znaczeniowo i jelsi o egzotyke chodzi ;] z tym ze mam maly problem jak wolac zdrobniale jedno mi przychodzi do glowy "daga" bo damunia to zby obcesowe hahah ;] aczkolwiek do syna wolam Nataniel i lub Satan (kuzynki cora 3 letnia nie umiala wymoci nataniel i powiedziala sataniel i tak kazdy go wola jak psoci )

Ostatnia edycja:
reklama
Ja zawsze byłam przekonana, że będzie Mikołaj albo Laura. Oczywiście z biegiem lat wybór zaczął się weryfikować...
W ciągu ostatnich dwóch lat w moim otoczeniu urodziły się 4 Laury, troszkę mi się więc opatrzyło to imię
a może jednak wcale tak do końca nie byłam przekonana.
Od jakiegoś czasu bardzo podoba nam się Pola i tu jesteśmy absolutnie zgodni,
a jeżeli urodzi się syn bardzo chciałąbym Leona, niestety mój mąż kręcie nosem, oczywiście nie ma jeszcze żadnej alternatywy
ale Leon- nie.... to musi być Nasza wspólna decyzja, więc nie będę do przekonywać :))) ostatecznie mamy czas do marca:) myślę też jak już się dowiemy czy Nasz dzidziulek to córcia lub synek będzie nam łatwiej :)

Kasiurek- sorki,ale troche mnie zszokowalo, ze wołacie do dziecka; Satan:shocked2: w sensie Szatan???
a Daga to jak dla mnie od Dagmary (swoja droga baaardzo ładne kobiece imie).
moja kolezanka dala synowi (juz 10 lat temu) na imie Natan i fakt faktem jest jedyny w calej szkole.

Moze moja Julia jest jedna z tysiaca, ale bardzo ładnie do niej mowie; Julisiu, Julianko, Juleczko, ale co ciekawe wszyscy tak mowia, ze tych Julek to w przedszkolu i na placach zabaw jest po 10, a w grupie mojej cory (gdzie jest az 25 maluszkow) nie ma drugiej Julii, za to sa po dwie; Ole, Ale i Natalki. Do tego mozecie nie wierzyc, ale na kilku placach zabaw kolo naszego domu spotkalam tylko raz druga Julke, serio!!

Damaris ładne, ale zdrobnienie- Dama?:confused: to juz mniej.
Zufi- Leon dla mnie bomba!! sama sie powaznie nad Leonem zastanawiam. Mikołaj tez pieknie!

ajako moja cureczka miala miec naimie julka ale niestety zaduzo juz ich jest wiec odpuscilam bedzie kornelia :) a ja wam powiem ze jeszcze sie niespotkalam z Kasjanem drogim :) kazdy przekreca na Kastian albo Kaszian hehe a jak podaje imie albo synek sie przedstawia to mam nizly ubaw kazdy doslownie kazdy sie dziwi co to za imie :)

Bozienka u nas jak sie pytaja jak ma córka na imię i słyszą: Dobrochna, to 99% osób pyta: Jak? :-D ostatnio jak byliśmy razem z zespołem na przeglądzie, to córka jako najmłodsza uczestniczka i tancerka dostała upominek, prowadzący spytał się jak ma córka na imię. Jak mu powiedziałam, to zrobił tylko wielkie oczy i podstawił mi mikrofon żebym powiedziała :-D

U nas jest Kasjan, Julek już cała masa, podobnie z Marysią, Karolem, , Jakubem, Michałem, Olą... Ale pojawiaja się tez rzadkie imiona jak Olaf, Gracjan, Igor, Seweryn...

U nas jedno jest pewne, imie drugiego malucha tez będzie niespotykane. Typów na razie nie ma, ale mamy czas, żeby się jeszcze zastanowić ;-)

natan bardzo ładnie.
co do Leona - wiem,że wielu osobom się podoba, ale ja mam ogromne problemy z człowiekiem o takim imieniu i dla mnie to czyste ZŁO hehe ale moją opinią proszę się nie przejmować - koleżanka ma Leona i fajny chłopczyk z niego.

a mi osobiście podobają się raczej Polskie, bądź już takie "spolszczone" imiona, które już raczej się utarły w kulturze. wiem,że co człowiek to inny gust <i dobrze>, ale nigdy nie zrozumiem rodziców którzy dają dzieciom: Nicola, Jessica, Pamela, Kosmo itp. Po prostu nikt mnie nie przekona i tyle....

U mnie problem z imionami polega na tym, że pracuję w przedszkolu i bardzo dużo imion mi się kojarzy...a w związku z tym, że nie pracuję na etacie tylko uczę angielskiego w 2 przedszkolach, dzieci z którymi mam kontakt jest naprawdę sporo.
Leona ani Poli nie miałam nigdy w żadnej grupie, ale np jest strasznie dużo Jakubów, w zeszłym roku w grupie 18 dzieci było 6 Jakubów, więc musiałam mówić do nich imieniem i nazwiskiem a jakoś nie lubię tego robić.
U nas moda jest ostatnio na Hanie, Zuzia, Julki, Leny właśnie Jakubów, Szymonów, Kacprów.
Oczywiście dużo jest też dzieci, które mają imiona typu Alen, Vanessa, Nicola, a nawet trafił mi się parę lat temu Achilles.

reklama
ajako - satan nowie ze zlosci hihi ogolnie to kuzyna dziecko coreczka nie umiala powiedziec nataniel tylko sataniel jej wyszlo i tak sobie do niego czasem gadamy ;] Bo czasem jest diabelkiem ;]

Do góry