reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ImIoNa Girls&Boys

mojego meza kolezanka ma tak na imie, jest bardzo rzadkie, prawie tak jak 3 lata temu Nataniel, skolei Nataniela znala moja siorka jest to starszy facet ale łądne ma imie spodobalo mi sie i wiedzialam ze na pewno tak bedzie sie nazywac syn jesli bede miala ;] mam i prosze ;]

Damaris
Imię pochodzenia greckiego o znaczeniu 'małżonka' (gr. damar). Znamy je z Dziejów Apostolskich.
W Polsce nie używane.
Odpowiedniki obcojęz.: łac. Damaris, gr. Dámaris, ang., niem. Damaris.
Damaris z Aten. Ona to razem z Dionizym i kilku innymi nawróciła się po kazaniu, wygłoszonym przez Pawła apostoła na Aeropagu (Dz 17, 34). Wedle Jana Chryzostoma i innych miała być żoną Dionizego, nie znajdujemy jednak dowodów na potwierdzenie tego mniemania. Później Grotius lansował zdanie, że jej imię przekręcono z Damalis, które jako imię żeńskie często występowało w Grecji. Czczono ją tam jako świętą w dniu 4 października

Natanael - (hebr. dar od Boga) imię hebrajskie, znaczeniowo przypomina takie imiona, jak greckie z pochodzenia Teodor czy polskie Bożydar. Inne formy to Nataniel, Natan.

Nataniel imieniny obchodzi:

Natanael imieniny obchodzi 24 sierpnia.

gdzies te czytalam ze to siodmy syn siodmego syna ;]

edit : tak sobie teraz mysle ze ta damaris bedzie łądnie pasowac do nataniela i znaczeniowo i jelsi o egzotyke chodzi ;] z tym ze mam maly problem jak wolac zdrobniale jedno mi przychodzi do glowy "daga" bo damunia to zby obcesowe hahah ;] aczkolwiek do syna wolam Nataniel i lub Satan (kuzynki cora 3 letnia nie umiala wymoci nataniel i powiedziala sataniel i tak kazdy go wola jak psoci )

Ostatnia edycja:
reklama
Ja zawsze byłam przekonana, że będzie Mikołaj albo Laura. Oczywiście z biegiem lat wybór zaczął się weryfikować...
W ciągu ostatnich dwóch lat w moim otoczeniu urodziły się 4 Laury, troszkę mi się więc opatrzyło to imię
a może jednak wcale tak do końca nie byłam przekonana.
Od jakiegoś czasu bardzo podoba nam się Pola i tu jesteśmy absolutnie zgodni,
a jeżeli urodzi się syn bardzo chciałąbym Leona, niestety mój mąż kręcie nosem, oczywiście nie ma jeszcze żadnej alternatywy
ale Leon- nie.... to musi być Nasza wspólna decyzja, więc nie będę do przekonywać :))) ostatecznie mamy czas do marca:) myślę też jak już się dowiemy czy Nasz dzidziulek to córcia lub synek będzie nam łatwiej :)

Kasiurek- sorki,ale troche mnie zszokowalo, ze wołacie do dziecka; Satan:shocked2: w sensie Szatan???
a Daga to jak dla mnie od Dagmary (swoja droga baaardzo ładne kobiece imie).
moja kolezanka dala synowi (juz 10 lat temu) na imie Natan i fakt faktem jest jedyny w calej szkole.

Moze moja Julia jest jedna z tysiaca, ale bardzo ładnie do niej mowie; Julisiu, Julianko, Juleczko, ale co ciekawe wszyscy tak mowia, ze tych Julek to w przedszkolu i na placach zabaw jest po 10, a w grupie mojej cory (gdzie jest az 25 maluszkow) nie ma drugiej Julii, za to sa po dwie; Ole, Ale i Natalki. Do tego mozecie nie wierzyc, ale na kilku placach zabaw kolo naszego domu spotkalam tylko raz druga Julke, serio!!

Damaris ładne, ale zdrobnienie- Dama?:confused: to juz mniej.
Zufi- Leon dla mnie bomba!! sama sie powaznie nad Leonem zastanawiam. Mikołaj tez pieknie!

ajako moja cureczka miala miec naimie julka ale niestety zaduzo juz ich jest wiec odpuscilam bedzie kornelia :) a ja wam powiem ze jeszcze sie niespotkalam z Kasjanem drogim :) kazdy przekreca na Kastian albo Kaszian hehe a jak podaje imie albo synek sie przedstawia to mam nizly ubaw kazdy doslownie kazdy sie dziwi co to za imie :)

Bozienka u nas jak sie pytaja jak ma córka na imię i słyszą: Dobrochna, to 99% osób pyta: Jak? :-D ostatnio jak byliśmy razem z zespołem na przeglądzie, to córka jako najmłodsza uczestniczka i tancerka dostała upominek, prowadzący spytał się jak ma córka na imię. Jak mu powiedziałam, to zrobił tylko wielkie oczy i podstawił mi mikrofon żebym powiedziała :-D

U nas jest Kasjan, Julek już cała masa, podobnie z Marysią, Karolem, , Jakubem, Michałem, Olą... Ale pojawiaja się tez rzadkie imiona jak Olaf, Gracjan, Igor, Seweryn...

U nas jedno jest pewne, imie drugiego malucha tez będzie niespotykane. Typów na razie nie ma, ale mamy czas, żeby się jeszcze zastanowić ;-)

natan bardzo ładnie.
co do Leona - wiem,że wielu osobom się podoba, ale ja mam ogromne problemy z człowiekiem o takim imieniu i dla mnie to czyste ZŁO hehe ale moją opinią proszę się nie przejmować - koleżanka ma Leona i fajny chłopczyk z niego.

a mi osobiście podobają się raczej Polskie, bądź już takie "spolszczone" imiona, które już raczej się utarły w kulturze. wiem,że co człowiek to inny gust <i dobrze>, ale nigdy nie zrozumiem rodziców którzy dają dzieciom: Nicola, Jessica, Pamela, Kosmo itp. Po prostu nikt mnie nie przekona i tyle....

U mnie problem z imionami polega na tym, że pracuję w przedszkolu i bardzo dużo imion mi się kojarzy...a w związku z tym, że nie pracuję na etacie tylko uczę angielskiego w 2 przedszkolach, dzieci z którymi mam kontakt jest naprawdę sporo.
Leona ani Poli nie miałam nigdy w żadnej grupie, ale np jest strasznie dużo Jakubów, w zeszłym roku w grupie 18 dzieci było 6 Jakubów, więc musiałam mówić do nich imieniem i nazwiskiem a jakoś nie lubię tego robić.
U nas moda jest ostatnio na Hanie, Zuzia, Julki, Leny właśnie Jakubów, Szymonów, Kacprów.
Oczywiście dużo jest też dzieci, które mają imiona typu Alen, Vanessa, Nicola, a nawet trafił mi się parę lat temu Achilles.

reklama
ajako - satan nowie ze zlosci hihi ogolnie to kuzyna dziecko coreczka nie umiala powiedziec nataniel tylko sataniel jej wyszlo i tak sobie do niego czasem gadamy ;] Bo czasem jest diabelkiem ;]

Do góry