reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ImIoNa Girls&Boys

Trokatka mnie się Antosia bardzo podoba ale mąż się nie zgadza :-( Podoba mi się też Mirka ale też nie przejdzie .
Na razie myślimy o Małgosi albo Jagódce :tak: Na chłopca nie mamy pomysłu :-D

reklama
Heh też mam babcie Mirkę, od strony taty i brak kontaktu z nia..
Antosia to był mój nr 1 zawsze dla dziewczynki! Ale wyszło tak, że nazwałam swoją koteczkę Tosia i już teraz tego nie widzę :-D

Jagoda pięknie:) z własnego przykładu mog,ę powiedzieć że to wesołe dziewczynki, baaaardzo bystre<czasem za bardzo> i są strasznymi łobuzami <takimi,że chłopcy się ich boją>:-D
a mnie się ostatnio podoba Majka:) a dla chłopca nie mam pomysłu (ostatnio w razie co miał byś Staś,ale ostatnio dużo się takich w okolicy urodziło, poza tym miałąm kolegę o takim imieniu i Staś to był w przedszkolu, a potem to się przedstawiał Stanisław i tak jakoś już nie za bardzo hehe)

Kasiurek fajnie Iga albo Jowita

Olavip ja nie wieżę w znaczenie imion , bo gdyby tak było to chyba nie chciała bym już Jagódki :-D Ja chce mieć spokojne i grzeczne dziecko . Bystrego łobuza już mam :-D

Mata moja teściowa chcę żeby była Dobrusia :-):-D

A co myślicie o imienu Ksenia ( siostra mojego M tak ma na imię ) albo Blanka ? Dziś jeszcze wpadło mi w oko imię Halszka ;-)

Ostatnia edycja:
Tricia masz rację Bianka ładniejsze :-) .
Mój synek dziś stwierdził że jak będzie chłopiec to będzie miał na imię Adzej ( nie Andrzej ) Tak ma na imię kolega Listonosza Pata :-D

reklama
Pochodzenie imienia Halszka jest dobrze opisane na Wikipedii -
jest to usamodzielnione zdrobnienie Elżbiety.
Sienkiewicz w Trylogii używał Halszki jako zdrobnienia Heleny, ale chyba trafił kulą w płot - albo może tak się kiedyś tłumaczyło pochodzenie tego zdrobnienia...

Moim zdaniem Halszka brzmi zdrobnieniowo. Można nadać ją jako pełne imię, tak jak nadaje się Jagienkę, Nawojkę czy inne, ale ja i tak widzę to tylko i wyłącznie jako zdrobnienie.
I jako takie - nawet mi się podoba.

IMO to bardzo urokliwe zdrobnienie.

Do góry