reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Imiona dla naszych Pociech :D

LeRemi jeśli będziecie rejestrować poza Polską, nie będzie problemów, a tu w Polsce potem już nie mogą nic zmienić, więc będzie ok. Ale my w Polsce nie zarejestrujemy Aleksa przez x, bo wiem że się nie zgodzą. To głupota i ograniczenie, ale nie będę walk prowadzić. W końcu litera x istnieje w polskim alfabecie.

reklama
Ja ostatnio mysle dosc intensywnie nad wyborem imienia dla naszego Synka ale nie ma nic takiego szczegolnego, oryginalnego i ladnego zarazem. dla dziewczynki wydaje mi sie ze latwiej wybrac takie imie;) mysle nad Jasiem lub Adamem... moj M jednak odrzuca imie Jan twierdzac ze kojarzy mu sie z kawalami:-D a u mnie znow jest na 1 miejscu chociazby ze wzgl na to ze byloby to imie po moim dziadku, ktory byl wspanialym czlowiekiem:-)

Agnes tak sobie myślę, że ciężko znaleźć imię które się nie będzie totalnie z nikim i niczym kojarzyć. zawsze zna się albo znało kogoś o takim imieniu, albo jest to ktoś ogólnie znany, albo jakiś głupi znajomy, albo coś w tym stylu. mi się dosłownie każde imię z czymś kojarzy. teraz teściowa ogląda serial "komisarz aleks" i mówi że dlatego nie możemy tak nazwać syna. :-) Ja to olewam.

Kacper może się kojarzyć z duszkiem Kacperkiem, Kubuś z puchatkiem albo sokiem do picia, Mikołaj ze Świętym mikołajem, Piotruś z Piotrusiem Panem, Marysia z matką boską, Andrzej z Lepperem, Sylwek z 31.12, ja nie patrzę z czym się kojarzy, tylko czy mi się podoba.

Ostatnia edycja:
Wlasnie i chyba nie ma innego wyjscia jak olac te skojarzenia bo w paranoje mozna popasc, w sumie nie zalezy mi na opini znajomych, ciotek itp.ale jedak z opinia narzeczonego musze sie liczyc. moze uda mi sie go przekonac:-)

”Mart81” pisze:
wspólne typy Piotr, Aleks ale wolelibyśmy Alex, tylko ze pewnie sie nie da przez x.
A po cóż tak wydziwiać? Jest w Polsce Aleksander albo Aleksy. Literka x to jednak nie jest polska literka i nie ma jej w polskim alfabecie. Osobiście uważam, że dobrze, że wzięli się w Polsce za określenie dopuszczalnych wersji imion. Pracując kiedyś przy przedszkolu widziałam dziwolągi niedouczonych – jak dla mnie – rodziców typu Nickole. I tak do niej wszyscy Nikola pewnie mówią, ale oryginalni rodzice w dokumentach wpisali jej Nickole. Żenada. A takich dziwolągów było na prawdę sporo.
Z drugiej strony - jeśli rodzice to mieszanka kulturowa (np. mama polka, tata marokańczyk itp.), mogą oni nadać dziecku "obce" imię.

”LeRemi” pisze:
Czemu nie da sie przez x? W pl robia z tym jakies problemy? Bo my Olivie chcemy przez v bo tu bedzie rejestrowana, mieszkala,chodzila do szkoly, itd. Ale jak przyjdzie do jakichs dokumentow w pl to myslicie ze mozemy miec klopot?
Wy mieszkacie i rejestrujecie Maleństwo na Wyspach – możecie więc używać ichniejszych wersji. Później – czy będziecie wracać do Polski czy jechać do Japonii – Dzieciątko obowiązywać już będzie taka wersja imienia, jaka została mu nadana. Nie będzie z tym żadnego problemu.

Ostatnia edycja:
Dzieki dziewczynki za odpowiedzi, no to mnie uspokoilyscie. Z Remikiem nie mielismy zadnych literowek, ale za to inne przeboje, wiec juz sie balam tych polskich urzedow :)

LeRemi doskonale cie rozumiem. Mieszkajac na wyspach nie jest latwo wymyslec imie ktore bedzie ok zarowno w uk jak i po ewentualnym powrocie do PL... nie chcialabym zeby dziecko mialo problem i za kazdym razem musialo literowac swoje imie. Tak jak np ja to musze robic :confused:. Dlatego u nas bedzie Natasha. W PL bedzie Polka wiec imie troszke inaczej pisane niz wszystkie nie powinno stanowic problemu. Poza tym w PL jak ktos zobaczy imie Natasha to raczej tez bedzie wiedzial jak je przeczytac. Niestety w UK bylby problem, bo nie maja tu 'sz', wiazalo by sie to oczywiscie z ciaglym poprawianiem wymowy imienia.
Co myslicie?

Czemu nie da sie przez x? W pl robia z tym jakies problemy? Bo my Olivie chcemy przez v bo tu bedzie rejestrowana, mieszkala,chodzila do szkoly, itd. Ale jak przyjdzie do jakichs dokumentow w pl to myslicie ze mozemy miec klopot?

Jeżeli chodzi o imieOLIVIER przez V w Polsce nie ma z tym imieniem problemu, Nasz Oliś jest właśnie OliVier :tak: Więc chyba Olivia tak samo...

juditka myslę, ze akurat z imieniem Natasha nie powinno być problemu, imie te stało sie na tyle "popularne" nawet w Polsce, że ludzie nie powinni mieć z tym problemu- mnie osobiście się tak wydaje;)

Ostatnia edycja:
Cześć... A my od początku mamy imię dla synka: Leon :) a nawet nie spodziewałam się że tak ciężko jest wybrać imię dla dziewczynki, nie mogę się na nic zdecydować...

reklama
My z mężem imiona wybraliśmy długo przed tym jak zaszłam w ciążę. Dziewczynka miałaby na imię Oliwia. Lekarz jednak potwierdził chłopca więc będzie Oskar lub Marcel :-) (bardziej skłaniamy się ku Oskarowi). Tylko brat się śmieje, bo kiedyś mieliśmy kota i właśnie Oskara. :-D

Do góry