reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

imiona dla naszych dzieciątek

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
reklama
no właśnie Bombusia - Rysio brzmi słodko, ale Ryszard ?? zaczynamy się grubo zastanawiać ;/
O tym samym myślałam, wieSZ Ryszard to w dokumentach, bo nikt tak do niego nie będzie mówił, Rysio jak mały, a jak będzie miał naście lat to z pewnością będzie Rysiek, tak jak mówię do kazdego imienia idzie sie przyzwyczaić:)

A u mnie dzisiaj pojawiła się myśl o Gai... Gaia- nie Gaja.. Matka-Ziemia... "ciesząca rodziców" w dosłownym znaczeniu...

Tobi za, ale oczywiście cała "reszta", mówi, że standardowo chce skrzywdzić dziecko... zaczyna mnie to delikatnie mówiąc denerwować..

bo ta Konwalia to jednak od początku jest do negocjacji z tego względu na to że nijak się nie zdrabnia...

Ciamajdka, do naszego Gabriela też się czepiają, małżona babcia to na każdym kroku wyskakuje z coraz to nowym pomysłem. a niech się wszyscy bujają ;) to nasze maleństwo i to my mamy wybrać dla niego imię. ważne, żeby wam się podobało i było dla was znaczące. a jak komuś nie pasi to niech sobie zrobi dziecko i nazwie je jak chce ;)
Gaia bardzo ładne imię. Znajomy dał córci na imię Gaja. no ale właśnie dlaczego wy przez "i" a nie "j". to jakaś różnica? a Konwalia również ładne imię. Znając ludzką naturę do zdrabniania to od Konwalii wyszła by Walusia albo Konwalka, Konwalcia, w każdym razie coś w ten deseń. Moim zdaniem uroczo.

ryśka, dla mnie Ryszard jest imię w dechę ;) Mnie się bardzo podoba. Rysiek, Rysio, Ryszard...wszystkie ładne :) Spróbuj pogadać tak do brzucha i sprawdź czy pasuje.
Mały Rysio - Misio...byłoby słodko ;)

Ostatnia edycja:
Gaja funkcjonuje w języku słowiańskim..
A "Gaia" w łacinie i własnie chcemy tak niestandardowo... ładniej wygląda;)

A Gabriel to mamy dla chłopca juz od samego poczatku ciaży obmyslane...

Właśnie tak już dzisiaj powiedziałam, ze jak chcą nazwać po swojemu to niech sobie urodza nastepne dziecko...

Konwalia od razu kojarzy mi się ze zdrobnieniem Konwi... i brzmi mi jakoś brzydko... ale ogólnie pomysłem jestem zachwycona:)

konwalia-super brzmi ale zdrobnen MALO:( a GAIA superr fajnie brzmi...:)

Ciamajdko Gaja - rzeczywiście bardzo fajne imię, oryginalne, ale nie przesadnie wydziwiane :-) ALe zastanów się nad tym "i", jasne że fajnie, że inaczej niż wszyscy, ale pomyśl o tym, jak wszędzie najpierw Ty, potem sama Gaia będzie musiała zaznaczać pisownie swojego imienia... Ja miałam trudne nazwisko panieńskie i coś o tym wiem... a ile razy się zdarzyło, że mylono się w różnych dokumentach i musiałam to potem sprostowywać... na szczęscie po mężu mam już bardzo klasyczne :-)

Nasz synuś ma już wybrane imię - Mikołaj. Wcześniej myśleliśmy o Konstantym, ale nie podoba mi się zdrobnienie Kostek, a także o Adasiu i Antku. PRawda jest taka, że nasz stosunek do imion wynika z stosunku do osób jakie znamy o tym imieniu, nieprawdaż? Jak znamy kogoś fajnego o jakimś imieniu, to i imie wydaje nam się fajne, jak znamy kogoś niefajnego, to imie od razu też jest nieciekawe ;-)
A najlepiej jak nie znamy w ogóle to imie wydaje się wyjątkowe - czekające na nasze dzieciątko :-D
Na nas tak czeka Mikołaj:-D Ale jest jeden problem i mój M. ciągle do niego wraca... No bo jak wszyscy będą zdrabniać Mikołaja.. no na pewno Mikuś... a moi teściowie mają psa, który się wabi Miki i zdrabniają Mikuś, Miniuś i inne, w każdym razie zdrobnienia Mikołaja już wyczerpali :wściekła/y: ALe ja mimo wszystko się upieram na Mikołaja i mówię, że jak my będziemy zdrabniać Misiu, to i rodzina będzie mówić Misiu, a jak troszkę podrośnie to już wszyscy będą mówić po prostu Mikołaj.

Ostatnia edycja:
Witam:)
ja mam straszny dylemat. Nie znamy płci dzidzi więc wybieramy imionka i dla dziewczynki i dla chłopca. Z córcią nie będzie problemu. Nazwiemy ją Zuzanna. Gorzej z imieniem dla chłopca. Mąż nalega, żeby mały nazywał się Bruno. Na początku byłam za, ale patrząc na rodzinę męża i ich skłonność do różnego rodzaju zdrobnień wiem, że będą mówić do dziecka Bronuś, a wolałabym tego uniknąć;) Zwłaszcza, że nie znoszę zdrobnień. Mam jeszcze parę tygodni, żeby męża przekonać, bo mam przeczucie, że to jednak będzie chłopiec:)

reklama
Przeczytałam cały wątek....
Masakra niektóre imiona może większość beznadzieja!!!
Jak można dziecko skrzywdzić imieniem Konwalia masakra!!Inne imiona Gaia itd... bez komentarza w życiu dziecku bym tak nie dała na imię!!
Ale cóż każdy ma swoje zdanie i każdy daje imiona jakie im się żywnie podobają!! :D

U Mnie dziewczynka miała być Laura :p
ale będzie chłopczyk Patryk :D
Mi się bardzo podobał Daniel lecz mężowi to się z jego kumplem by kojarzyło...
Więc pozostaliśmy przy Patryku :)

Pozdrawiam i mam nadzieje że nikogo nie uraziłam...

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry