reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

imiona dla naszych dzieciątek

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
reklama
Dziewczynki mam dwie propozycje, co o nich myslicie?
bo ja się zakochałam w
Nikola
Natali (nie NATALIA) .... zakochałam się teraz w tym imieniu, znalazłam je z tatą w imionach francuskich, a teraz mi się przypomniało że jest taka piosenka..
[video=youtube;A5dUZjHDQZY]http://www.youtube.com/watch?v=A5dUZjHDQZY[/video]

Ciamajdko mnie się oba podobają (znam parę małych Nikolek), zastanawiam się tylko, czy Natali zaakceptuje Ci urząd w tej wersji... wiesz, czy nie będą marudzić, że jest polski odpowiednik. Dowiedz się, bo mnie się ta opcja nawet bardzie podoba:)

Ciamajdko Natli zaakceptuje może i urząd, ale pewnie wszyscy będą się mylić i i tak zostanie Natalią...więc każdy dzieciak będzie wołał na nią - Natalia-
więc moją faworytką mimo wszystko jest Konwalia - nietuzinkowe i niespotykane i co najważniejsze takie dziewczęce i urocze...

Tak, Natali jest piękne, ale jedynie w tej wersji.. nie to, że nie lubię imiona Natalia, ale Natali jest takie szlachetne i ma smak.. ale tez nad tym myslałam, że pewnie i tak by była Natalią, chociaż za granica była by Natali:)
wersja jednak odpada.. T. zna Natalie i źle mu się kojarzy..
nie wiem jak Wy macie ale my szukamy imienia, które spełnia pewne warunki (a w wieku 27 lat, z taka liczbą znajomych, trudno spełnić niżej opisane warunki). Imię :
1. nie może być znajome, najlepiej żebyśmy się nie spotkali z nim wśród najbliższego otoczenia
2. nie może nam się źle ani za dobrze kojarzyć, musi być neutralne
3. nie może być obraźliwe dla dziecka
4. nie może brzmieć zbyt twardo (czyli mało liter "d", "b", "r" a najlepiej wcale)
5. musi byc uniwersalne (czyli międzynarodowe, żeby sobie w Holandii np. nie łamali na nim języka)
6. musi obojgu nam się podobać
7. musi je zarejestrować urząd
8. musi się ładnie zdrabniać
9. musi się ślicznie wkomponować w nasze dwa nazwiska aby brzmiało miło, inteligentnie i wytwornie:)

(wiem, mamy wymagania:p)

DLATEGO MAMY TAKI WIELKI PROBLEM
musimy coś wyczarować... dlatego mieliśmy pomysł na Konwalię... wgrywa się w większość punktów.. tylko nikomu się nie podoba!!!!:(
i nam bardzo skutecznie obrzydzają ten pomysł wszyscy naokoło... więc Ehtele jesteś wyjątkiem oprócz mnie i T.:)

mnie tam tez z tych 3 to Konwalia.
Nikolek jest na pęczki, choc imie bardzo ładne, a Natalia zle mi sie kojarzy niestety, poza tym tez jest ostatnio bardzo popularne, ktos tu pisal gdzies na BB, ze jest 5 w grupie córki w przedszkolu (wiem, chcesz Natali, ale zobaczysz, ze bedzie Natalia, tak jak my nie damy Alicja, bo Ala jest beznadziejne, a pewnie tak to by sie skonczylo :-( ).
wlasnie nam te imiona ktore bierzemy pod uwage nie kojarza sie z niczym, a juz na pewno z niczym zlym bo -Amanda z moim ulubionym swego czasu serialem "39 i pol" oraz pieknym filmem "Gdzie jestes Amando?", Kalina z fajna kolezanką, Sara ogolnie nam sie bardzo podoba (i nie znamy zadnego psa o tym imieniu), a Ewa jakos tak pasuje, ale raczej nie zostanie wybrane ;) - czego nie mozna powiedziec o zadnym z popularnych imion wlasciwie, bo kazde ktore jest ladne kojarzy mi sie z kims, kogo nie lubie np. Dominika, Kinga i wieeeele innych..

Ostatnia edycja:
ciamajdko zeby zarejestrowac w urzedzie stanu cywilnego dziecko imie to musi w przypadku plci zenskiej konczyc sie na litere A, pamietam, ze jest jakis wyjatek bodajze przy Nel, nie wiem czemu akurat w tym przypadku rejestruja tak. Ale generalnie imie musi u dziewczynek byc zakonczone na A. No chyba, ze jedno z rodzicow jest obcokrajowcem wtedy nie ma juz takiego problemu. Poza tym jest jakis zapis, ze imie nie moze znaczyc juz czegos, np. nie mozna dac dziecku na imie KAWA, bo to juz jest zywnosc i stosuje sie popularnie w jezyku polskim i wszyscy wiedza co ono oznacza.

Polecam poczytac sobie strone Rady Jezyka Polskiego Porady i opinie językowe
Mozna tam dowiedziec sie jakie sa opinie dotyczace specyficznych imion oraz jakie sa zasady nadawania imion w Polsce.

O tutaj sa dokladnie zasady nadawania imion http://www.rjp.pan.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=611&Itemid=58

reklama
Neftis, zagłosowałam na Kalinę, ale zastanawiałam się między tym imieniem, a Kariną
Ciamajdka, jeśli jedno z rodziców jest cudzoziemcem, to imię żeńskie nie musi się kończyć na A. Nikola bardzo mi się podoba, może też Nikoletta, aby było bardziej oryginalnie :-)

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry