reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Imiona dla maluszków

My imię dla córki wybieraliśmy metodycznie. Poczekaliśmy aż będzie wiadomo płeć. Poźniej przeczytaliśmy wspólnie cały spis imion żeńskich i wypisaliśmy na które obie strony nie miały żadnego "ale". Wyszło nam 20 imion i z tego wybieraliśmy.

Tym sposobem jest Dominika.

Znając mojego męża tym razem będzie podobnie.

reklama
My przy Konradzie wybraliśmy kilka możliwości i czytaliśmy znaczenie tych imion. Konrad najbardziej nam się spodobało. Na drugie zaś ma Seweryn. Teraz gdyby był 2 chłopak to miałabym ogromny problem, zero pomysłów.

Ostatnia edycja:
My jeszcze przed pierwszą ciążą, ba, nawet przed ślubem wiedzieliśmy, że będzie Antoś - wtedy jeszcze nie wiedziałam, że Antki to takie diabły - u nas się sprawdziło. ;) Gdyby była córka to byłaby Hania.

A teraz.. zobaczymy. Chłopak prawdopodobnie Szymon a córka dalej Hania. Na drugie imię się nie wysilaliśmy - dziewczynka imię po mnie, syn - po ojcu. Tak więc jeśli będzie dwóch chłopaków to będą mieli identycznie na drugie imię. :D

Na wstępie odpadły wszystkie imiona zawierające "R" bo mój Mąż ma wadę wymowy. :D

nieobecna, u nas z drugim imieniem to samo :-D Z resztą i u mnie i u męża w rodzinie tak jest, że drugie imię po rodzicach, więc teraz mamy Antoninę Annę :-D My właśnie dla syna chcemy imię na R, żeby tatuś i synuś mieli te same inicjały, tak jak mamusia i córusia :-D Z dziewczynką będzie problem, bo jedyne imiona na A, które akceptuję, to Anastazja albo Apolonia, a mąż się oczywiście na żadne nie zgadza :-p

Nulini - z imion dla dziewczynek na A mi się bardzo podoba Ania - kiedyś popularne, teraz nie spotkałam się z żadną.. Ale moja siostra ma tak na imię więc u nas odpada.

Temat dla mnie :) Ja mam taką swoją zasadę, że nie chcę, żeby dziecko miało imię z pierwszej 10 najpopularniejszych i żeby nie powtarzało się w rodzinie. Do tego musi odpowaidać mnie i mężowi :)

Na tę chwilę mamy takie typy:

dla faceta: Mateusz, Tymon, Jeremi (mój mąż chciałby Jeremiasza!)
dla kobitki: Sara, Klara

Mam taką wizję, że nadam dopiero po zobaczeniu dziecięcia, potrzebuję widziec buzię żeby ocenić czy imię będzie pasowało ;)

Był moment że myślałam i o Jonaszu, bo znam fajnego człowieka o tym imieniu :) Lubię żydowskie imiona - Hanna też piękne :)

Tak to jest, że sporo ładnych imion odrzucamy, bo znamy kogoś, kto z takim imieniem nam się źle kojarzy. To samo w drugą stronę. :)

reklama
Nie mam pomysłu na imię dla dziewczynki jeszcze. Dla chłopca też. Poprzednio typowaliśmy Michała, Ignacego, podobał mi się Joachim. Jeremiasz super! Tymoteusz - choć ich sporo się zrobiło. Ale też jakoś bez przekonania. Ogólnie mamy problem z imionami. Dla 2 córki to chyba z 1-2tyg po porodzie myśleliśmy :D Za to pierworodna miała imię już w brzuszku siedząc.

Do góry