reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Imiona dla bobasków grudniowych

a mi sie nie podoba ta moda - jakos ewidentnie z warszawka mi sie kojarzy ;-) i taka 'yntelygencka' na klasyczne, polskie imiona :sorry: sorx :sorry:
mam uraz, bo niemal wszyscy moi pseudointeligentcy (nie mylic z inteligentnymi, bo sa) 'znajomi' (nie lubie ich, to tacy ludzie, ktorzy sie uwazaja za nie wiadomo kogo, polska j-elita, kuzwa jego mac) nazywaja swoje dzieci wlasnie tak :sorry: Marysia, Zosia, Antosia, Katarzynka, Helenka, Klara (choc ta mi sie akurat widzi jakos, moja kochana prababcia miala tak na imie), Antoś, Staś, Franek, Jaś, Ignaś (bez urazy, laski, pliz :-) )..

a idz, a kysz :-D mi sie nie widzi wolac na dziecko Stasiu czy Franiu, heheh ;-) ale co komu lezy :-)

Dita
- moja Sara wlasnie z Malej Ksiezniczki wzieta :-) to moja ukochana ksiazka z dziecinstwa, razem z Ania ;-) czytam co jakis czas do dzis i do dzis placze.. :-) taka jestem nieco infantylna w tym wzgledzie, hehe :-)
a Ines to hiszpanska Agniecha :-D a podoba mi sie dlatego, ze wlasnie z nikim mi sie nie kojarzy - nieistotku :-) - i fajnie pasuje do Sary :-) ale przeciez nie bede do niej wolac Saro Ines, huehuehue :-D to imie do papierow tylko :-)

reklama
ale, ale! strasznie mi sie jeszcze dla dziewczynki podoba Melania :-) ze Scarlet i z Musierowicz wlasnie :-) Mila, Mela.. mam ogromny sentyment do tego klasycznego poniekad imienia ;-)

ejo fak off mi od Ani:-p

i tez mi sie nie podobaja te zagramaniczne imiona, kuzyn T nazwal corke Żaklina:baffled:

ale oczywiscie co sie komu podoba, tylko mi tu fak z warszawka nie wyskakiwac:angry:

ja mam podejscie jak roni
a z w warszafce mieszkam od niedawna i jakos z "ynteligencka" elita nie mam do czynienia
zreszta generalizowanie jest slaba sprawa... ja sie powstrzymuje bo uwazam ze to plytkie bardzo :-p

a moje imie za "moich" czasow bylo raczej malo popularne, zawsze bylam jedyna marysia w przedszkolu czy podstawowce, dopiero w liceum mialam druga marysie ;-)
u mnie w rodzinie byly imiona zupelnie "niemodne" w swoich czasach: np moj brat cioteczny ma Franek ( teraz 20 lat) a siostra julka i wtedy to mielismy przerabane hehe
bo byly same anie ( swoja droga ja bardzo lubie to imie taki klasyk klasykow i zawsze ladnie brzmi), kasie, mariusze, artury etc etc

co do Ignasia to trzeba bylo "bez urazy sugar a nie laski" ;-) bo chyba innego tutaj nie ma ;-)
a imie ma po witkacym ktorego to czytalam w cionzy bedac hehe

mi sie melania bardzo podoba bo tak miala na imie moja kochana ciocia
ale szymon miauczy ( swoja droga tez "ynteligenckie" wgTwojego schematu aenye ;-) )
a z chlopakami to jakby co jeszcze Leon bardzo mi przypadl ale mielismy umowe ze jak urodze do 24 bedzie leon hehe
spoznilam sie 2h

sugar, wczesniej wymienilam tez i Jasia :-) gwoli przypomnienia ;-)

ale haloooo, warszafka to nie sa ludzie mieszkajacy w wawie :no: moje drogie panie, pewnie nie trzeba wam tlumaczyc, o co kaman. i przeciez sie nie identyfikujecie z tym, to jaki problem???
fajnie, ze macie inne pobudki, wiec po co sie unosic??

mnie wlasnie wkur.wia, ze pseudointeligenckie potwory, majace pretensje do bycia 'wszem i wobec' polska elita, tak "bogato" czerpia z polskiej tradycji, a w gadce po prostu sa nikim, nikim. pan Jan, rezydent Mandaryny.. (sopocki klub dla wiesniakow-prostakow).
kuzwa, mam mnostwo kolezanek, znajomych swoich i rodzicow, ktorym sie wydaje, ze sa lepsi od otaczajacego "pospolstwa" - bo ten i ten jest wiceprezesem jakiegos banku, ta jest mega wazna persona w pr, ta wystapila w filmie, ta gra w teatrze itp - i dla nich np. imie Jan jest, kurcze, tak obrosniete w jakas dziwna ideologie pt. jestem obeznany z polska kultura i tak to mnie inspiruje, ze musze to ciagle manifestowac. spox. nie krytykuje nazywania dzieci staropolskimi imionami - tylko ten pieprzony trend, ktoremu nijak zaprzeczac. a trend warszafkowy, ale nie tylko, rozszerza sie i u nas ostatnio okropnie. nie moge tego sluchac.
i niestety z tym mi sie kojarza te imiona. szkoda. bo tez kocham polska tradycje, literature, sztuke..

a ty Roni nie przesadzaj, Sara to imie biblijne, wiec nie wsadzaj mi do jednego wora z Nicolami itepe, co? :-) Sara tak samo dlugo jest w polskiej tradycji jak Jan, a moze i dluzej nawet ;-)
ale co do Nicoli, Olivierow, Zaklin, Xawerych to mam takie samo zdanie jak ty. strasznie to wyglada w polskich realiach w ogole, nie tylko w zestawieniu z nazwiskiem.. eeech :-) niektorzy nie maja wyobrazni :-)

no jakby nie patrzec warszafka to ja wg tego co napisalas ;-)
ale np moj luby jest warszawiakiem z dziada pradziada hehe
moze to jego ten "ynteligencki" zryw

ja mialam to samo co do warszawiakow i te pe
nawet wiecej bo lodz i waw to zawsze mialy kose hehe
ale generalnie wszedzie w KAZDYM miescie ( waw , gdansk, lodz czy wroclaw) mozna znalezc takich jak napisalas, a ze akurat tutaj jakas jazda warszawska to juz inna bajka
ale generalnie uwazam ze nijak ma sie porownanie "pseudointeligenckie potwory, majace pretensje do bycia 'wszem i wobec' polska elita, tak "bogato" czerpia z polskiej tradycji, a w gadce po prostu sa nikim" do jakiegos nazywania imieniem Jan czy Maria

i szczerze mowiac oni zazwyczaj maja oliwie czy inne zyrafiny :rofl2:

ale asertywnie powiem kazdy moze miec swoje zdanie i zawsze mozna wciagnac tego czy owego do jakiegos absurdalnego wora

stereotypy droga patrycjo- pod to mozna podciagnac Twoja wypowiedz, a jak wiadomo stereotypy slabo maja sie do tego co jest naprawde :-)

sory roni faktycznie jeszcze byl jas ;-)

przesadzasz, Roni, i dobrze wiesz o tym :-)
tradycja to tradycja, czesc imion sie w nia wpisuje, czesc nie, bez wzgledu na pochodzenie.
zreszta nie musze sie niczym motywowac, Sara dla mnie piekne, zydowskie imie i tak jak np. Dawid powszechnie wystepuje, zaden z tego Hiob czy Afrodyta. jak chcesz wrzucac do jednego wora twoja sprawa.

nie bede sie spierac, gusta gustami, dla mnie jedno zasciankiem, dla ciebie drugie :-) spox :-)

zasciankiem?
kiedys bylo ze Polska zasciankeim stoi ;-)

poza tym chyba Jan czy Maria w kazdym jezyku wystepuje wiec takie to tradycyjne globtroterstwo imienne

i nie oburzac sie tutaj aenye
luz blus i inne gadzety
w cionzy jestes i hormony dyktuja Ci humor :laugh2:
rimember

reklama
Do góry