reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Imiona dla bobasków grudniowych

a mi sie nie podoba ta moda - jakos ewidentnie z warszawka mi sie kojarzy ;-) i taka 'yntelygencka' na klasyczne, polskie imiona :sorry: sorx :sorry:
mam uraz, bo niemal wszyscy moi pseudointeligentcy (nie mylic z inteligentnymi, bo sa) 'znajomi' (nie lubie ich, to tacy ludzie, ktorzy sie uwazaja za nie wiadomo kogo, polska j-elita, kuzwa jego mac) nazywaja swoje dzieci wlasnie tak :sorry: Marysia, Zosia, Antosia, Katarzynka, Helenka, Klara (choc ta mi sie akurat widzi jakos, moja kochana prababcia miala tak na imie), Antoś, Staś, Franek, Jaś, Ignaś (bez urazy, laski, pliz :-) )..

a idz, a kysz :-D mi sie nie widzi wolac na dziecko Stasiu czy Franiu, heheh ;-) ale co komu lezy :-)

Dita
- moja Sara wlasnie z Malej Ksiezniczki wzieta :-) to moja ukochana ksiazka z dziecinstwa, razem z Ania ;-) czytam co jakis czas do dzis i do dzis placze.. :-) taka jestem nieco infantylna w tym wzgledzie, hehe :-)
a Ines to hiszpanska Agniecha :-D a podoba mi sie dlatego, ze wlasnie z nikim mi sie nie kojarzy - nieistotku :-) - i fajnie pasuje do Sary :-) ale przeciez nie bede do niej wolac Saro Ines, huehuehue :-D to imie do papierow tylko :-)

reklama
ale, ale! strasznie mi sie jeszcze dla dziewczynki podoba Melania :-) ze Scarlet i z Musierowicz wlasnie :-) Mila, Mela.. mam ogromny sentyment do tego klasycznego poniekad imienia ;-)

ejo fak off mi od Ani:-p

i tez mi sie nie podobaja te zagramaniczne imiona, kuzyn T nazwal corke Żaklina:baffled:

ale oczywiscie co sie komu podoba, tylko mi tu fak z warszawka nie wyskakiwac:angry:

ja mam podejscie jak roni
a z w warszafce mieszkam od niedawna i jakos z "ynteligencka" elita nie mam do czynienia
zreszta generalizowanie jest slaba sprawa... ja sie powstrzymuje bo uwazam ze to plytkie bardzo :-p

a moje imie za "moich" czasow bylo raczej malo popularne, zawsze bylam jedyna marysia w przedszkolu czy podstawowce, dopiero w liceum mialam druga marysie ;-)
u mnie w rodzinie byly imiona zupelnie "niemodne" w swoich czasach: np moj brat cioteczny ma Franek ( teraz 20 lat) a siostra julka i wtedy to mielismy przerabane hehe
bo byly same anie ( swoja droga ja bardzo lubie to imie taki klasyk klasykow i zawsze ladnie brzmi), kasie, mariusze, artury etc etc

co do Ignasia to trzeba bylo "bez urazy sugar a nie laski" ;-) bo chyba innego tutaj nie ma ;-)
a imie ma po witkacym ktorego to czytalam w cionzy bedac hehe

mi sie melania bardzo podoba bo tak miala na imie moja kochana ciocia
ale szymon miauczy ( swoja droga tez "ynteligenckie" wgTwojego schematu aenye ;-) )
a z chlopakami to jakby co jeszcze Leon bardzo mi przypadl ale mielismy umowe ze jak urodze do 24 bedzie leon hehe
spoznilam sie 2h

sugar, wczesniej wymienilam tez i Jasia :-) gwoli przypomnienia ;-)

ale haloooo, warszafka to nie sa ludzie mieszkajacy w wawie :no: moje drogie panie, pewnie nie trzeba wam tlumaczyc, o co kaman. i przeciez sie nie identyfikujecie z tym, to jaki problem???
fajnie, ze macie inne pobudki, wiec po co sie unosic??

mnie wlasnie wkur.wia, ze pseudointeligenckie potwory, majace pretensje do bycia 'wszem i wobec' polska elita, tak "bogato" czerpia z polskiej tradycji, a w gadce po prostu sa nikim, nikim. pan Jan, rezydent Mandaryny.. (sopocki klub dla wiesniakow-prostakow).
kuzwa, mam mnostwo kolezanek, znajomych swoich i rodzicow, ktorym sie wydaje, ze sa lepsi od otaczajacego "pospolstwa" - bo ten i ten jest wiceprezesem jakiegos banku, ta jest mega wazna persona w pr, ta wystapila w filmie, ta gra w teatrze itp - i dla nich np. imie Jan jest, kurcze, tak obrosniete w jakas dziwna ideologie pt. jestem obeznany z polska kultura i tak to mnie inspiruje, ze musze to ciagle manifestowac. spox. nie krytykuje nazywania dzieci staropolskimi imionami - tylko ten pieprzony trend, ktoremu nijak zaprzeczac. a trend warszafkowy, ale nie tylko, rozszerza sie i u nas ostatnio okropnie. nie moge tego sluchac.
i niestety z tym mi sie kojarza te imiona. szkoda. bo tez kocham polska tradycje, literature, sztuke..

a ty Roni nie przesadzaj, Sara to imie biblijne, wiec nie wsadzaj mi do jednego wora z Nicolami itepe, co? :-) Sara tak samo dlugo jest w polskiej tradycji jak Jan, a moze i dluzej nawet ;-)
ale co do Nicoli, Olivierow, Zaklin, Xawerych to mam takie samo zdanie jak ty. strasznie to wyglada w polskich realiach w ogole, nie tylko w zestawieniu z nazwiskiem.. eeech :-) niektorzy nie maja wyobrazni :-)

no jakby nie patrzec warszafka to ja wg tego co napisalas ;-)
ale np moj luby jest warszawiakiem z dziada pradziada hehe
moze to jego ten "ynteligencki" zryw

ja mialam to samo co do warszawiakow i te pe
nawet wiecej bo lodz i waw to zawsze mialy kose hehe
ale generalnie wszedzie w KAZDYM miescie ( waw , gdansk, lodz czy wroclaw) mozna znalezc takich jak napisalas, a ze akurat tutaj jakas jazda warszawska to juz inna bajka
ale generalnie uwazam ze nijak ma sie porownanie "pseudointeligenckie potwory, majace pretensje do bycia 'wszem i wobec' polska elita, tak "bogato" czerpia z polskiej tradycji, a w gadce po prostu sa nikim" do jakiegos nazywania imieniem Jan czy Maria

i szczerze mowiac oni zazwyczaj maja oliwie czy inne zyrafiny :rofl2:

ale asertywnie powiem kazdy moze miec swoje zdanie i zawsze mozna wciagnac tego czy owego do jakiegos absurdalnego wora

stereotypy droga patrycjo- pod to mozna podciagnac Twoja wypowiedz, a jak wiadomo stereotypy slabo maja sie do tego co jest naprawde :-)

sory roni faktycznie jeszcze byl jas ;-)

przesadzasz, Roni, i dobrze wiesz o tym :-)
tradycja to tradycja, czesc imion sie w nia wpisuje, czesc nie, bez wzgledu na pochodzenie.
zreszta nie musze sie niczym motywowac, Sara dla mnie piekne, zydowskie imie i tak jak np. Dawid powszechnie wystepuje, zaden z tego Hiob czy Afrodyta. jak chcesz wrzucac do jednego wora twoja sprawa.

nie bede sie spierac, gusta gustami, dla mnie jedno zasciankiem, dla ciebie drugie :-) spox :-)

zasciankiem?
kiedys bylo ze Polska zasciankeim stoi ;-)

poza tym chyba Jan czy Maria w kazdym jezyku wystepuje wiec takie to tradycyjne globtroterstwo imienne

i nie oburzac sie tutaj aenye
luz blus i inne gadzety
w cionzy jestes i hormony dyktuja Ci humor :laugh2:
rimember

reklama
Do góry