reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Imie dla dziecka

My zdecydowalismy sie na imie Leah dla naszej coreczki :) Sa juz takie imiona zarejstrowane ale nie wiem czy nie beda robic jak zwykle problemu...jakby robili ze nawet Lea nie moze byc to bedzie Lilia :)

reklama
U nas miał być Maciek (mąż tak chciał) ale z Maćka zrobiła się Marysia, hihihi (była brana pod uwagę jeszcze gabrysia ale głosami wiekszości rodziny Marysia zwyciężyła i już sobie nie wyorbażam że ona ma inaczej na imie jak tylko Marysia)
PS. Obiecałam mężowi że drugie bedzie Maciek, hihihi, a jemu się tak spodobało że już chce robić drugie (patrz - suwaczek, hihih)

ABC* pisze:
Mojej córeczce daliśmy na imię Vanessa,ale był problem w USC z zapisem tego imienia. nie chcieli  napisać  przez "V"  i zakończyło się na tym że w akcie jest przez "W". nie wiem czy tak mogli zrobić , jeżeli zażyczyliśmy sobie przez "V". może któraś z was miała podobny problem  . Również imienia Violetta czy Viktoria powiedzieli że nie zapiszą przez V.

i bardzo dobrze zrobili!!!
w jezyku polskim nie ma litery "V", nie ma tez "X" i "Q"... a Rada Jezyka Polskiego bardzo dba o to, by imiona byly polskie...
wiele tez robi po to, zeby uniknac takich kwiatkow jak: Brajan, Kewin, Dzesika... jednak do ludzi malo co trafia i jednak nadaja... ::)

mi jest jednak troche szkoda, ze w takim bajzlu jaki obecnie sie robi z jezyka polskiego, nawet imon sie nie oszczedza... no ale coz...

Oj ale macie wymyślne imionka ja w życiu bym na takie nie wpadła
brzmią bardzo egzotycznie ;D

Moja Chrześnica ma na imię Iwa.. kierownik USC nie chciał nadać takiego imienia i proponował zamiennik - Iwona.
Brat z bratową uparli się i przytachali do USC staropolski annał.. kierownik skapitulował ;D

Witam! Wchodzę dopiero w trzeci miesiąc, ale już od początku wiemy jakie imionka będzie nosiło nasze Maleństwo. Jeśli będzi to chłopczyk to Igor Maksymilian, a dla dziewczynki wybraliśmy Oliwia Beata. Mnie osobiście podobała się Nina i Olga, ale mój mąż się na to niestety nie zgodził. No ale cóż....

Teddy pisze:
ABC* pisze:
Mojej córeczce daliśmy na imię Vanessa,ale był problem w USC z zapisem tego imienia. nie chcieli napisać przez "V" i zakończyło się na tym że w akcie jest przez "W". nie wiem czy tak mogli zrobić , jeżeli zażyczyliśmy sobie przez "V". może któraś z was miała podobny problem . Również imienia Violetta czy Viktoria powiedzieli że nie zapiszą przez V.

i bardzo dobrze zrobili!!!
w jezyku polskim nie ma litery "V", nie ma tez "X" i "Q"... a Rada Jezyka Polskiego bardzo dba o to, by imiona byly polskie...
wiele tez robi po to, zeby uniknac takich kwiatkow jak: Brajan, Kewin, Dzesika... jednak do ludzi malo co trafia i jednak nadaja... ::)

mi jest jednak troche szkoda, ze w takim bajzlu jaki obecnie sie robi z jezyka polskiego, nawet imon sie nie oszczedza... no ale coz...

Zrozumiałam z Twojego postu że krytykujesz nadawanie imion nie polskich. Jesli xle zrozumiałam to dalszej części postu nie bierz do siebie :p Ale czy imie Krystian jest rdzennie polskie? ;)

reklama
nie, nie krytykuje imion niepolskich, tylko troche niepokoi mnie ich "popularnosc"... jakby nie bylo polskich rownie ciekawych - czy nawet odpowiednikow...
np. nie podoba mi sie Angelika, kiedy mamy Aniele, Alex - kiedy jest Aleksander, to samo z Maxem itd.

nie mam tez nic przeciwko spolszczaniu imion tradycyjnych (np. biblijnych) czy historycznych... to calkiem naturalne dla jezyka, a takze daje wiekszy wybor przyszlym rodzicom...

ja po prostu nie lubie przerostu formy nad trescia i wydziwiania na sile, by tylko popisac sie jakas tam oryginalnoscia...
niepowtarzalnosc czlowieka tworza jego charakter i osobowosc a nie wydumane imie, ktore niekoniecznie musi jemu samemu przypasc do gustu, co tez najczesciej ma miejsce...
fantazja ludzka nie ma granic, ale jak juz, to eksperymentujmy na sobie, a nie na dzieciach... bo czemu taki tatus Dzastina nie popszedl do USC i sam sobie nie zmienil imienia???
i po to wlasnie jest Rada Jezyka Polskiego, zeby pewne normy narzucac... zeby Dolores Miednica to byl incydent a nie norma...

.... i tyle... :)

Do góry