reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Imie dla dziecka

U mnie też wielki mętlik z imionami. Od poczatku jakoś idziemy myślą o dziewczynce i od początku ciąży była to Kinga :) Jakiś miesiąc temu stwierdziłam że to nie fajne imie i zaczęły się schody, co mi się podoba mój partner nie akceptuje istna paranoja. Zaczęliśmy też mysleć a co będzie jak będzie chłopak i tu dopiero schody nic nam się nie podoba.
Większość imion które najbardziej mi się podobają mają już osoby w rodzinie, mój partner ma bardzo liczną rodzine i ma 7 rodzeństwa :D Podziwiam jego matkę jak ona radziła sobie z imionami:) I właśnie te najładniejsze dla mnie ma jego rodzeństwo np Kuba, Mateusz, Justyna ,Róża, Daniel, Kamil.

Ostanio zrobiłam liste imion które mi pasują i dałam mojemu Kochanemu żeby wykreślił te które mu nie odpowiadają i wiecie zostały nam : Radek, Sebastian, Kornel, Kinga, Jagoda. I żadne z nich nie przekonuje nas w 100 % niestety. Jak będzie dziewczyna to może jakoś wybrniemy między Kingą a Jagodą ( moje Kochanie stawia bardziej na Jagode) ale jakby był chłopak to szok bo naprawde te wybrane imiona to tak są bo są..

Robiąc liste imion odrzucałam te które już są w rodzinie i te które się jakoś tak źle kojarzą więc lista nie była zbyt długa :)
Dla dziewczynek podobają mi się jeszcze (a odrzucone przez moje Kochanie) Klaudia, Dominika, Patrycja, Natalka, Weronika, Inez a dla chłopaka Damian, Patryk, Olaf, Bartek, Dominik i najpospolitsze Tomek i Piotrek :)

Ale słyszałam właśnie już pare razy że jak się dziecko urodzi to wtedy odrazu wiadomo które imię pasuje do niego :) Mam nadzieje że u mnie też tak będzie, no chyba że jeszcze dojdziemy do porozumienia i pewności jak chcemy dać dziecku na imię , chociaż właśnie podobno po porodzie ludzie często odrazu znajdują inne imię i to własnie pasuje im do dziecka :)

Owocnych wyborów :D Pozrawiam

reklama
witam dziewczyny, u nas prawie to samo.Duuuuuuuuży kłopot!! ja mam nadzieje dopasować imie pod względem numerologii,ale ie jest to takie proste bo trzeba oba imiona + nazwisko dopasować. Jak ładne imie to liczba odp. mu niebardzo do nas przemawia, i odwrotnie. I tak jak wy, mamy problem bo imiona które sie nam podobają zajęte są przez siostry nasze albo kuzynostwo. Uważam że imie człowieka jest b. ważne i towarzyszy mu całe życie, wzmacnia wiele cech jego charakteru i pewnie dlatego, mamy taki kłopot z wybraniem tego jednego odpowiedniego.Powodzenia życzę, zarówno wam jak i nam samym. :)

Cześć dziewczyny!

U nas z wyborem imion też był problem, ale w końcu wybraliśmy kilka.
Dla dziewczynki: Martyna, Wiktoria, Judyta
Dla chłopca: Bartosz
Pozdrawiam.

Gabi pisze:
Hej,kobitki!!! Macie jakieś ciekawe propozycje imion? Może się powymieniamy? Ja dopiero zaczynam 4 miesiąc i konkretnych pomysłów jeszcze nie mam. Czuję,że to chlopak, a dla córeczki to chciałabym Zuzia,ale mąż sie nie zgodzi. Napiszcie,to może będzie taka wzajemna inspiracja.Pozdrawiam.

czesc Gabi
nasza Gusia urodziła sie w lipcu ma juz 4 miesiace i pieknieje z każdym dniem. polecam imie Jagoda. Pa :wink:

Mnie bardzo podoba sie dla dziewczynki imię Julka-ale niestety jest ostatnio zbyt popularne. Dla dziewczynki więc wybraliśmy Iga dla chłopca Błażej. C :D o wy na to???

kingunia pisze:
Mnie bardzo podoba sie dla dziewczynki imię Julka-ale niestety jest ostatnio zbyt popularne. Dla dziewczynki więc wybraliśmy Iga dla chłopca Błażej. C :D o wy na to???
wsrod dzieci znajomych jest juz Błażej (zupelnie o nich zapomnialam), Błażej i Szymon, a Iga nam sie podoba tzn mi i mezowi :lol:
pozdrawiam
beata

czesc
wiecie co, mnie to najbardziej denerwuje "dobre rady" wszystkich wokół.. . my bedziemy miec tytusa albo naalę. no i oczywiscie jak ktos sie o tym dowiaduje, to od razu zaczynaja sie spekulacje, jakie te dzieci beda nieszczesliwe z powodu wlasnych imion. to jakas totalna bzdura!!! ja mam na imie marianna i zawsze odkad pamietam cieszylam sie, ze nie nazywam sie kasia albo agnieszka, bo tak mialo na imie 50% moich rowiesniczek. )pozdrawiam wszystkie kasie i agnieszki ) :D
zreszta jesli chodzi o mnie, to oprocz nietypowego a swojej grupie wiekowej imienia mam jeszcze dosc "dziwaczne" w naszych polskich realiach nazwisko: traherne (czyt. trehern). i w niczym mi to nigdy nie przeszkodzilo. jasne, ze polowa urzednikow pisala to niepoprawnie, musialam literowac, etc. ale co z tego??? za to zawsze wzbudzalam zainteresowanie!!! i bylam zapamietywana, co zreszta wielokrotnie rozne rzezcy mi ulatwilo.
a poza tym imiona tez maja swoja historie i sens. warto o tym pamietac. ilu rafalow ma np. swiadomosc, ze ich imie oznacza "Bog uzdrawia"?
Ja sobie mysle, ze tytus i naala to calkiem zgrabny zestaw. naala znaczy "piekne oczy". ja bylabym dumna z takiego imienia. tytus zas byl prawa reka i uczniem swietego pawla, a moj maz ma na imie pawel. calkiem milo sie zlozylo.
pozdrawiam wszytskich i zycze odwagi. nie dawajcie wiary stereotypowym sadom
pozdrawiam
marianka

Myśmy z Mężem mieli przygotowane Magdalena albo Michał.
Mi bardzo podobało się też Julia, niestety Mężowi nie.
Urodziła nam się córcia, no i jest Magdalena Julia.
Przyjaciółka Madzi to Emilia Magdalena a jej kuzynka to chyba Julia Emilia . Fajnie nie?

reklama
Marianeczko, ja mam tez nietypowe nazwisko, chociaz imie raczej standardowe. I wiesz, co? Ja sie raczej nie cieszylam z tego, ze mnie tak latwo zapamietywano... Nie dalo sie narozrabiac bez konsekwencji, hi, hi... :wink: :wink: :wink:

Do góry