reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Imię dla dzidzi

Wiolcia Sergiusz super ale... Serek już gorzej hehe, to tak samo jak z Gracjanem (Gracuś), Kajetanem (Kajtuś), Julianem (Julek), Cyprianem (Cypek), w pełnej wersji super mi się podobaja ale te zdrobnienia...juz mniej

A Kama mi się po prostu kojarzy z taką moją sasiadką, za którą delikatnie mówiąc nie przepadałam, wiecznie było Kama, Kama Kama i dlatego mi się to żle odbija, szkoda bo imie Kamila śliczne tak sama jak Kamil;)

reklama
MNie podobają się tradycyjne, dawne oraz rosyjskie imiona -Jan, Marcin, Borys, Dymitr itp.
Nie lubię Natanów, Alanów, Scarletów, Alexisów, Nikol itp. , czyli wszystkich "zagranicznych" rodem z "Mody na sukces", czy innej "esmeraldy". Źle mi się to kojarzy - w pracy mam niestety kontakt z tzw rodzinami patologicznymi i tam zawsze sa jakieś Sandry, Andżele, Brajany itp. przy tym mają niezbyt pasujące nazwiska - np. Andżela Skrobek.

Dla kontrastu, mój mąż już dawno wymyślił imię dla córki - Balladyna i strasznie się przy nim upiera. Ja mam watpliwości, ale póki co będzie syn, więc mam jeszcze troche czasu by mu to wyperswadować;-)
Osobiście wolałabym Martynkę, a dla chłopczyka - Janusz.

Dla dziewczynki strasznie podoba mi się Natalka, tylko tyle teraz Natalek... W kolejce dalej Kamila, Marta, Blanka. Dla chłopca Damian, Dawid, Patryk, Rafał, Łukasz, Dominik.

Cristalrose dlaczego patologiczne rodziny? heheh to moja wysniona dzis Carmen tez nie przypadnie Ci do gustu ;P Balladyna to zaskakujace imie heh :) juz w sumie z dwuch siostr wybralabym Aline ;D moj W natomiast nie kwapi sie do wymyslania imienia i straszylam go wczoraj ze dam dziewczynce na imie Hanna co mu nie pasuje a chlopcu Samuel i bedzie mial!

Witam..ja mieszkam w Irlandii Polnocnej i mam juz synka Briana a po polsku Brajan.Bardzo nam sie to imie podobalo a teraz to bede miala zgryzote bo az dwoch imion potrzebuje zenskich badz meskich(w grudniu spodziewam sie blizniat)jednojajowych i albo bedzie 2 chlopcow albo 2 dziewczynki:-)

Cristalrose dlaczego patologiczne rodziny? heheh to moja wysniona dzis Carmen tez nie przypadnie Ci do gustu ;P
No cóż, Carmen mi się raczej z operą kojarzy i bliżej jej do Balladyny niż Andżeli:-)
Co do rodzin patologicznych - czytałam artykuł o tendencjach do nadawania "nowoczesnych" imion przez osoby w jakimś stopniu niespełnione np. zawodowo. Z reguły są to imiona celebrytów albo obco-brzmiące wersje imion polskich, np. Casper, Enrique, Xavier itp.
I stwierdzam, że coś w tym jest - mam kontakt z różnymi rodzinami od 7 lat - w najmniejszym stopniu z "normalnymi" i tak jak napisałam w tych nie do końca normalnych, typu: matka bez wykształcenia i pracy, lat 20, z trójką dzieci, każde z innym facetem, z czego dwóch siedzi w więzieniu, a trzeci jest poszukiwany, dzieci mają imiona rodem z telenowel. Przy czym ostatnio ta tendencja jeszcze się nasiliła.

Guinesska - jak napisałaś mieszkasz w Irlandii, a nie w Zgierzu czy Koziej Wólce, więc jest to zupełnie inna sytuacja.

Ostatnia edycja:
MNie podobają się tradycyjne, dawne oraz rosyjskie imiona -Jan, Marcin, Borys, Dymitr itp.
Nie lubię Natanów, Alanów, Scarletów, Alexisów, Nikol itp. , czyli wszystkich "zagranicznych" rodem z "Mody na sukces", czy innej "esmeraldy". Źle mi się to kojarzy - w pracy mam niestety kontakt z tzw rodzinami patologicznymi i tam zawsze sa jakieś Sandry, Andżele, Brajany itp. przy tym mają niezbyt pasujące nazwiska - np. Andżela Skrobek.

Dla kontrastu, mój mąż już dawno wymyślił imię dla córki - Balladyna i strasznie się przy nim upiera. Ja mam watpliwości, ale póki co będzie syn, więc mam jeszcze troche czasu by mu to wyperswadować;-)
Osobiście wolałabym Martynkę, a dla chłopczyka - Janusz.

Wiesz co?nie czytalam Twoich wypowiedzi-chcialam poprostu jakby sie przedstawic razem z synkiem,ale po przeczytaniu Twoich wypowiedzi poczulam sie urazona.Brajany tak jak napisalas niekoniecznie musza pochodzic z patologicznych rodzin.Mam syna o tym imieniu i nie zaliczam sie do patologii.I to ze mieszkam za granica nie ma znaczenia poniewaz czesto przebywam w Polsce i uwierz mi ze nigdy nie mialam kasliwych uwag na temat imienia mojego dziecka a wrecz przeciwnie:-)
Moje zdanie jest takie ze kazdy ma prawo nadac takie imie jakie chce. Rownie dobrze ja bym mogla napisac ze Twoje imiona ktore uwazasz za ladne sa stare i 10 lat za murzynami-niestety ludzkosc idzie ciagle na przod i bedzie coraz wiecej dziwnych imion(ale tak j.w napisalam mi nic do tego)wedle mnie moze byc Balladyna,Halina Malina czy inna Muriel:-)
Wydaje mi sie ze porownywanie ludzi do patologii na podstawie imienia jest nie na miejscu...Mam nadzieje ze Cie nie urazilam-wyrazilam swoja opinie:-)

Cristalrose masz całkowitą rację sama ze znajomymi zauważyłam taka tendencję. Kiedyś też czytałam o tym artykuł a ponadto mój mąż pracuje w opiece społecznej i najczęściej w rodzinie z problemami występują imiona anglojęzyczne.

guinneska ty mieszkasz za granica to coś innego poza tym to jej opinia i każdy ma prawo do wyrażenia swojego zdania... Tutaj nikt cię nie obraża. To, że twój syn ma na imię Brajan nie znaczy, że jest z patologicznej rodziny :)

reklama
wg mnie odpadaja imiona typu Shanti, Xavier, Brian itp. Tzn zyjac w naszym kraju. Wg mnie to obciach i biedne te dzieci :)
Sa ladne spolszczone imiona i piekne typowo polskie, jest w czym wybierac i chyba nie powinnismy byc na sile oryginalni, tym bardziej ze to wlasnie twoje dziecko bedzie sie musialo tym imieniem poslugiwac. No ale kazdy ma swoje zdanie i prawo wlasnego wyboru :)

Do góry