A ja powiem tak . Zmieniłabym ginekologa jezeli zalamuje ręce zreszta po tym co piszesz nie wyglada na kogoś z wiedzą.
Po pierwsze biorąc progesteron który lekarz zapisał Ci na torbiel możesz blokować owulacje. Jak dużą tą torbiel wogole masz? One czesto znikają poprostu przy kolejnej lub kokejnej miesiączce. Ja zaszlam w pierwszą ciążę w pierwszym cyklu mając torbiel jakieś prawie 3 cm na jajniku z którego była owulacja . W trakcie trwania ciąży torbiel zniknęła.
Co do prolaktyny faktycznie wysoką masz i może blokować owulację.
Ja bym nie czekała rok na poważniejsza diagnostykę. Mając 31 lat czyli tyle co Ty zaczęłam się starać o rodzeństwo. Chciałam różnicę wieku równo 2 lata . I po 2 nieudanych cyklach byłam już u ginekologa I po coraz to nowe badania chodziłam z każdym nieudanym cyklem . Miałam zbadaną między innymi prolaktyne w 3 dniu cyklu, FSH w 3 dniu cyklu, AMH ( rezerwa jajnikowa ) progesteron 7 dni po owulacji ( monitoring cyklu był) potem doszły jeszcze oznaczenia różnych chorób toksoplazmoza , cytomegalia , wymazy z szyjki macicy panel urogenitalny . Po 2 nieudanych cyklach również mąż był na badaniu nasienia i potem ponownie po 3 lub 4 miesiącach. Ale u nas wyniki były ok . No może trochę te moje AMH czyli rezerwa jajnikowa już nie za wysokie bo 0,8 . W normie ale niskie . Nie przejęłam się tym jednak bo mam znajomą która z 0,1 zaszla naturalnie
. Miałam mieć po 7 nieudanym cyklu robioną drożność jajowodow ale już się w szpitalu nie pojawiłam
Zaszłam w ciążę w 8 cyklu starań czyli 5,5 miesiąca od rozpoczęcia starań o dzidzie . Mimo wszystko,że udało się i tak zajsc bez kolejnych badań to cieszę się, że diagnostykę rozpoczęłam od razu nie czekając rok .
Na wyregulowanie cyklów polecana jest miovelia pro , na wspomaganie owulacji miovelia nac . Polecam też brac cynk i magnez . DHA i koenzym q10.
Ale pierwsze co zrób to porządny ginekolog lub klinika leczenia niepłodności bo podwyższona prolaktyna i te inne problemy które masz będą utrudniać zajście w ciążę I skutecznie trzeba się ich pozbyć. No i monitorować cykl jednak czy do tych owulacji dochodzi . Powodzenia i trzymam kciuki ! Będzie dobrze tylko musisz trafić na porządnego lekarza !