reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ile śpią wasze maluchy ??

https://www.babyboom.pl/forum/niemowlaki-f16/ile-spia-wasze-maluchy-17949/No co Wy mówicie :szok: ? Naprawdę Wasze dzieci przesypiają aż tyle godzin? Czizas, gdyby mój Bartek był taki łaskawy, żyłabym innym życiem :-D Mój synek nie jest w stanie przespać na raz dłużej niż trzy godziny. A ma już 6 miesięcy! Zastanawiam się czy to nie jest zły znak, może on ma jakieś zaburzenia? W ciągu dnia trudno jest utrzymać z nim kontakt wzrokowy, wciąż stwarza wrażenie pobudzonego… Może to ADHD? Czy w ogóle można stwierdzić to u tak małego dzieciaczka :-( ?

reklama
Adhd można stwierdzić u 4-5 latka a nie u 6 miesięcznego dziecka.Pozatym to napewno nie można łączyć z tą chorobą :sorry2:
Mojej koleżanki córka spała po 3 godziny na dobe do 6 miesiąca życia ;-)
Lekarze nie znaleźli przyczyny,wyrosła z tego :tak:

Mój młody śpi 2x1,5 godzinki czasem 3x1,5 godzinki w dzień a w nocy budzi się raz na karmienie.Idzie spać o 20.00 i śpi do 7 rano.
Choć ostatnio strasznie mu się to popsuło :dry:

moj maly spi 2 lub 3x po1,5 do 2 godz chodzi spac na noc o 21/22 i wstaje juz o 6 :( oj chcialo by sie pospac :)

U nas to bardzo różnie ze spaniem. Niestety Julka nie ma unormowanych stałych pór spania w dzień i śpi tez jak jej się podoba. Czasem śpi 20 minut i wstaje jak w skowronkach a czasem ale to baaardzo rzadko śpi i 2,5 godziny lub nawet 3. Więc na nią nie ma reguły.
Ale przesypia całą noc z jedną lub dwoma pobudkami na kaszkę. Śpi od 20:00 do 6:00 więc jest ok...

własnie chciałam rozpocząć nowy wątek, ale może Wy mi pomożecie tutaj...
moja 6-miesięczna córeczka nie chce spać; wcale!! ze spaniem mamy problemy praktycznie od urodzenia - wieczorem codziennie sterczę nad jej łóżeczkiem z półtorej godziny żeby usnęła, a w dzień spała do tej pory tylko w wózku, bujana (i to nie mój wybryk że tak ja nauczyłam - próbowałam ją wiele razy ululać w łóżeczku za dnia ale nie da sie, wyje płacze drze japkę że nie idzie jej znieść - dlatego wózek był jedyną opcją); a teraz w dzień nie chce spać w ogóle - od ok.2tygodni moje dziecko w ciągu dnia prześpi może z 20minut, to znaczy budzi się ok. 7 rano, pobawi sie, uśpię ją przy cycku (jak mi się uda, jak nie to idziemy na dwór), więc ok. 9 zasypia i lulka parę minut dosłownie, a potem nie śpi aż do wieczora, kiedy ją wykąpię i znowuż siedzę nad jej łóżkiem minimum godzinę; nie przeszkadzałoby mi to, bo moze nie potrzebuje spania, ale strasznie trze oczka i staje się niesamowicie marudna przy tym, oczy jej się robią malutkie i zaczerwienione,dlatego widzę że chce spac a nie może usnać - co robić?? poradźcie!

Oj dziuba! Ciężka sprawa z Martynką.:tak:Zwłaszcza że ma tak od urodzenia... :dry: Nawet nie wiem co Ci poradzić, bo moją kładę wieczorem do łóżeczka, je kaszkę i usypia sama. :sorry2:
U nas w dzień jest ciężko, czasem ładnie uśnie sama, a czasem na rączkach.
Może spróbuj ją zostawić, pogaś światła, nich będzie cicho, powiertoli się i może uśnie.

Dziuba, spróbuj wprowadzić rytuały przed usypianiem. Np. w ciągu dnia oglądajcie książeczkę razem lub róbcie to co ją uspokaja. Na wieczór kąpiel, jedzonko, mycie ząbków (nawet jeśli ich jeszcze nie ma) i czytanie bajki.

moje 6-miesieczne dziecko w nocy jako tako spi, ale tylko ze mna, bo inaczej to nie ma mowy, a w dzien to tragedia. Jak spi 3 razy po 20- 30 minut to sukces. Pozdrawiam.

powiem wam kochane mamy u nas maly tez tak zle spal gdzies tak do 5 miesiaca a pozniej jak zaczął skakac na nozkach i ogolnie wiecej energii spalac spal coraz wiecej nawet do 4x po 1h teraz spi od1,5 do 2h po 2x dziennie a co do wieczornego usypiania to fakt trzeba dziecku wprowadzić stały rytuał u nas jest kąpiel razem zapalamy lampkę nocna maly nauczyl sie juz gasic duze swiatlo i sam sie smieje bo wie ze teraz dostanie pieluszkie i sam zasypia jest w miare cicho ale tak zeby wiedzial ze w domu ktos jest poprobuj czegos nowego moze połóż malenstwo z drugiej strony łóżeczka moze poloz mala podusie u mnie maly sie budzil jak na plasko spal położyłam plaska podusie i nie ma problemu to ogolnie jest krytykowane ale skoro pomaga trzeba probować :) pozdrawiam

reklama
Do góry