reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ile przytyłyście do 24-25 tyg ciaży a ile do końca ciąży?

No właśnie,ja tyłam chyba od powietrza,bo od 5 tygodnia do 15 miałam ciągłe mdłości i wymioty,później było ok.do 20 tygodnia i zaczęła się zgaga 24/24 i patrzeć na jedzenie nie mogłam,sam zapach żarcia wywoływał zgagę 😵‍💫
Niektóre kobiety też mają dużą tendencję do zbierania wody w organizmie 😔 wtedy dużą częścią wagi może być obrzęk ale mimo wszystko warto dbać o to ile i jak jemy 🙂 Nie zliczę koleżanek, które stwierdziły że je oszukano, bo przytyły 30kg i to nie chce zejść 😔 szkoda skóry i organizmu 🙂

reklama
To kwestia indywidualna,genów. Ja w obu ciążach tyłam bardzo dużo,w pierwszej 30 parę kilo w drugiej ok. 40 (bliźniaczej). Raczej się nie objadalam ale z natury jestem szczupła i może musiałam tyle przytyć nie wiem🤔 Tak czy siak po obu ciążach bez dodatkowych starań czy myślenia o tym byłam na nowo chudziakiem;) Jeśli masz tendencje do jakiegoś nadmiernego tycia (choć z Twojej wagi początkowej i wzrostu chyba to jednak nie wynika...) to może jakoś racjonalnie jedz,ale się nie fiksuj, nie ma co myśleć o odchudzaniu w ciąży;)

Ja niby pocieszam się, że te 5 kg to jest mało i to taka norma w ciąży, lekarz mówi, że idealnie jest i obstawia, że maks będzie 12 kg. Nadwagi też przed ciążą nie miałam ale chudziutka nie byłam. Wszyscy też mówią, że najwięcej tyje się w 3 trymestrze i tego się mocno boję. A magnez biorę codziennie, może powinnam faktycznie zwiększyć dawkę. Mam też anemię niestety na którą średnio działają leki.
Nawet jak przytyjesz 16 kg to wcale nie będzie tragedia 🙂 tam jest dzidzia, łożysko, wody, więcej krwi itd. itp.

To kwestia indywidualna,genów. Ja w obu ciążach tyłam bardzo dużo,w pierwszej 30 parę kilo w drugiej ok. 40 (bliźniaczej). Raczej się nie objadalam ale z natury jestem szczupła i może musiałam tyle przytyć nie wiem🤔 Tak czy siak po obu ciążach bez dodatkowych starań czy myślenia o tym byłam na nowo chudziakiem;) Jeśli masz tendencje do jakiegoś nadmiernego tycia (choć z Twojej wagi początkowej i wzrostu chyba to jednak nie wynika...) to może jakoś racjonalnie jedz,ale się nie fiksuj, nie ma co myśleć o odchudzaniu w ciąży;)
Generalnie 66 kg przy moim wzroście to taki maks jaki miałam. Raczej jeżeli chodzi o jedzenie jadłam sporo ale szczególnie się to nie odkładało. Niestety teraz mocno ciągnie mnie na czekoladę i białe pieczywo. Siostra tyła właśnie mega mało a w 9 mies aż 6 kg... Tyle, że siostra jest jeszcze wyższa i rozkładało się to inaczej.

No właśnie,moja mam przytyła tylko 7 kg. a ja pawie 30 i należymy raczej do szczupłych. Po ciąży w ogóle przestałam myśleć o nadprogramowych kilogramach,jakoś samo zeszło,tylko nogi jakby grubsze ciągle(może to już ten wiek) cieszę się,że mimo wszystko nie zrobiły mi się rozstępy.

W 1 ciąży do 24 tc przytyłam 7kg, a w całej ciąży 16,5kg. Końcówka to była masakra. W ostatnim miesiącu praktycznie 5kg, ale było upalne lato i bardzo spuchłam. W 2 miesiące wróciłam do swojej wagi.

Teraz w 10tc mam +2kg więc strach się bać co będzie dalej. Mam nadzieję, że to, że tym razem rodzę wiosną wpłynie na to, że na koniec nie będę już tak bardzo puchnać. Aczkolwiek teraz zaczynam niestety z wyższą wagą o prawie 4kg niż w pierwszej ciąży.

reklama
No właśnie,moja mam przytyła tylko 7 kg. a ja pawie 30 i należymy raczej do szczupłych. Po ciąży w ogóle przestałam myśleć o nadprogramowych kilogramach,jakoś samo zeszło,tylko nogi jakby grubsze ciągle(może to już ten wiek) cieszę się,że mimo wszystko nie zrobiły mi się rozstępy.
Tak mi też już ciało po drugiej ciąży nie wróciło tak zupełnie do formy sprzed. Mam taki obwisły pępek np i brzuch już nie tak jedrny. Ale też myślę że wiek;)

Do góry