reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ILE PRZYBIERAMY NA WADZE??

reklama
Takie tabele są chyba średnio fajne, bo wywołują tylko niepotrzebny stres (u mnie by wywołały). Jak ludzie dowiadują się, że jestem w siódmym miesiącu to kręcą głową z niedowierzaniem lub w ogóle dziwią się, że jestem w ciąży :).

Nie wiem, gdzie te 12 kilo - chyba w biuście... ;D
Jak miałam usg w 22 tyg. to mój maluch też ważył 500 gramów z groszami... - i to była jego norma . Dzisiejsze "ważenie" wykazało prawie 1400gram, więc sobie rośnie radośnie, a mój brzuch tak średnio...(chyba, że najem się jabłek i fasolki po bretońsku hi hi..)

kara1980 pisze:
WIESZ JAK BYŁAM 1 RAZ W CIAZY TO MIALAM WIELE KSIĄZEK I TAM BYLY RÓZNE TABELE MIĘDZY INNYMI  Z ROZMIARAMI BRZUSZKÓW KSIĄZKOWYMI
ALE NIESTETY TO BYLO 5 LAT TEMU I NIE WIEM GDZIE ONE SA PEWNIE KOMUS POŻYCZYŁAM NA WIECZNE NIEODDANIE. TERAZ ZAŁUJE

ooo, nie wiedzialam ze rozmiar brzucha moze miec cos wspolnego z rozwojem dziecka...no ale. ja wole nie widziec takich tabel, bo jak znam siebeio to pewnie niepotrzebnei bym sie denerwowala...

i przepraszam, ale czy moglabys nei uzywac capsa? pewnie to robisz nieswiadomie, ale uzywanie duzych liter na wszelkiego rodzaju forach oznacza krzyk...

nie chodzi mi o porównywanie rozmiaru dziecka z rozmiarem brzucha bo wtpie aby miało to cos wspólnego ze soba.Rozmiar brzucha i rozmiar dzidzi to zupełnie inna sprawa.Pierwsze dziecko urodziła duze a bzuch bylo widac w 7 mcu.chyba żle mnie zrozumiałas
chodziło mi o 2 rozne sprawy i jezeli juz mowa o tych tabelach to o 2 rózne wskazniki

to widocznie cie nei zrozumialam, a mozesz mi wyjasnic wskaznikiem czego jest na przyklad 105 cm w 6 miesiacu?? szczerze pwoeim ze nei bardzo rozumiem co ilosc centymetrow w pasie moze miec wspolnego z norma, lub nie. ::)

ja tez nie chcialabym zeby ktos stosowal co do mnie jakas tabele wagi. bo to istotnie niepotrzebny stres. a tak na marginesie to wiem ze sa takie tabelki ile mozna przytyc jesli przed ciaza wazylo sie tyle, to w ciazy ogolnie przytyje sie tyle a tyle, ale nie slyszalam o tabelkach mowiacych ile powinno si eprzytyc w danym tyg.
zereszta mam ksiazke jakiej pani dr z usa i tam jest napisane ze w stanach odeszlo sie od wazenia kobiet przyy kazdej wizycie u lekarza bo strwierdzono ze waga nie jest wlasciwym wyznacznikiem rozwoju ciazy (no chyba ze w krotkim okresie przytyje sie dardzo duzo) ale znow pytanie- ile oznacza "krotki okres" lub "bardzo duzo"

magdalena, tutaj, w UK jest dokladnie to samo. odeszlo sie od wazenia ciezarnej z tego wzgledu ze przyrost wagi nie ma nic wspolnego z rozwojem dziecka.

reklama
tylko przytycie np 2 kg w ciagu tygodnia pozwala wykryś zatrucie ciazowe...

wiec od wazenia moim zdaniem nie powinno się odchodzić

u Kingi np za niski przyrost wagi tez był spowodowany czmś pozaciążowym

zazwyczaj nie jets wazne czy przytyłyśmy 5 czu 9 kg do 7 mieisąca, lae jesli przytyłam 1 kg w ciagu doby - (bez urodzin cioci po drodze) - to już coś znaczy.

Do góry