reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ile kosztuje publiczne przedszkole

Ja od września prowadzam swojego malucha do Doliny Elfów na warszawskim Ursynowie. Jest to prywatny żłobek dla dzieci w wieku od 8 miesięcy do 3 lat, co do tych prywatnych to jakoś się nie orientowałąm. Mimo wszystko powiem coś na temat swojego żłobka. Mieści się w domu jednorodzinnym z dużym ogrodem i przyznam szczerze, że mimo niezbyt niskich opłat jestem bardzo zadowolona. Mój maluch spędza tam dziennie około 10 godzin. Za miesiąc płacimy z mężem 1100 zł bez wyżywienia. Wyżywienie obejmuje 4 posiłki za 8 zł dziennie. Czyli wraz z wyżywieniem jet to opłata około 1280 zł miesięcznie i naprawdę mimo wszystko nie żałuję. Atmosfera w żłobku jest cudowna. Polecam naprawdę! :) Oto ich stronka: www.dolinaelfow.pl

reklama
nie wiem czy wiecie ale wymuszanie od rodziców takich zaświadczeń jest niezgodne z prawem. Żadne przedszkole nie ma prawa żądać od Was zaświadczenia, a już tym bardziej zaświadczenia o zarobkach. Z tego co mi wiadomo ewntualnie można przedstawić dokument ale już po przyjęciu dziecka do przedszkola, bo oni nie bardzo mają prawo do przetrzymywania i przetwarzania takich informacji

Przecież przedszkole publiczne jest darmowe a jeżeli chodzi o dodatkowe godziny to będzie wynosiło około 2,60za godzinę + wyżywienie za jakieś 70 zł.

A ja sie chwale - udalo sie nam dostac.
Po podliczeniu wszelkich oplat, tego, ze dziecko bedzie siedziec w przedszkolu do ok 17:30, + pelne wyzywienie +angielski + jakis taniec czy rytmika - ok 400 zl, wiec biorac pod uwage sume, ktora placimy teraz za prywatne to jestesmy bardzo zadowoleni !!!

Pozdrawiam, Ewa
FOTOGRAFIA DZIECIĘCA

2,5 za godzine pobytu
5 godzin (8-13) bezpłatnych, za każdą następną płaci się to 2,50
5,8 /dzień stawka żywieniowa
10 pln/miesiąc rytmika
angielski dla chętnych 150 pln/semestr
tańce dla chetnych 70/semestr
kółko plastyczne dla chętnych 5 lub 10 pln/miesiąc (na materiały plastyczne)
do tego grupowe-25 pln/semestr
i komitet-50/semestr
70 pln/rok wyprawka plastyczna

do tego jeszcze w ciagu miesiaca jakies drobne kwoty w stylu 3 pln/teatrzyk
wycieczki dodatkowo płatne, prócz wycieczki na Dzien Dziecka (finansowana z komitetu).

reklama
Uważam, że warto dać dziecku dobry start w postaci przedszkola z naprawdę dobrą kadrą i programem zajęć. dlatego ja nie liczę na państwowe przedszkola, mój syn chodzi do prywatnego na Marinie Mokotów - nazywa się Tequesta. Płacę około 1200zł za miesiąc, Krzyś ma zajęcia z angielskiego, rytmiki

Do góry