reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

"ICH PIERWSZY RAZ"- czyli nowe umiejętnosci naszych pociech

reklama
Klusek potrafi zrobić na czworaka tak ze 3 kroki a potem "paca" na brzuszek Z pozycji do raczkowania prostuje nogi i podnosi tyłek do góry albo siada musi się jeszcze podpierać ręką bo nie może złapać równowagi Najbardziej lubi płytki w kuchni bo są błyszczące i chyba smoczne bo wiecznie je liże:dry: i listwę od kompa

Moja Oleńka zaczęła wreszcie porządnie pełzac - wczesniej to proby były - rycie mordką w podłozu, dupka do góry i mielenie nozkami.
Jeszcze nie wychodzi jej to perfekcyjnie, ale po chwili trudu jest w stanie dotrzec kazdego upatrzonego wczesniej przedmiotu. Szczęście wymalowane na gebusi ma, że wreszcie moze sie samodzielnie poruszac.
Wczoraj był dzien przełomowy, bo polozylam ja na dywanie u moich rodzicow (u nas tylko panele i koc slizgajacy sie na nich) i jak ruszyla do pilota:-D - cała rodzina patrzala jakies pol godziny jak sie Ola bawi . Wczoraj ledwo co sie odpychala a dzis juz naprawde sobie radzi - na panelach tez juz zaczela szalec - z dnia na dzień. :-D:-D:-D'
13.08.2009
....jeszcze dopiszę, że Olka nauczyłą się robić "pa pa" - wyciąga do góry łapkę z otwartą dłonią - trzyma ją sztywno - wygląda to trochę - jak gest hitlerowców....:shocked2::cool2::-D

Ostatnia edycja:
Znalazłam właśnie ciekawy artykuł na temat etapów pełzania i raczkownia, wg którego między innymi etap pełzania nie powinien trwac dłużej niz DWA TRZY tyg.... :shocked2:ciekawe czy się sprawdzi....
Pełzanie:
Rozwój ruchowy dziecka przebiega etapami, a najniższym stopniem tego rozwoju jest
1/ pełzanie homologiczne (jak żaba).
Podczas tego etapu kończyny dziecka poruszają sie jednocześnie.
2/ drugi etap stanowi homolateralne pełzanie.
Wtedy to kończyna górna i dolna porusza sie jednocześnie po tej samej stronie ciała (jak u salamandry).
3/ ostatnim zaś etapem rozwoju ruchowego jest pełzanie heterolateralne, tj. naprzemienne.
Etapy raczkowania:

Raczkowanie Rodzina - Niemowlę - Rozwój - Niemowlę - Rodzina - Polki - Kobieta - O pielęgnacji noworodków i niemowląt, rozwoju, zdrowiu, karmieniu piersią

Mój klusek pełza, ale do tyłu więc jak chce sięgnąć zabawkę to się od niej oddala i wtedy się denerwuje . Ma już pierwszy sukces , udało jej się pogrzebać w doniczce i wywalić kwiatka stojącego na podłodze. Siedzi sama , ale z leżenia jeszcze nie potrafi usiąść samodzielnie . Pięknie wyciąga rączki do jedzenie jak widzi , że reszta rodzinki coś zajada .
Od kilku dni jej rozrywką jest marszczenie noska lub mlaskanie.

Z tą przerwą to chyba lekka przesada...bo np częste wyjazdy lub choroba mogą opóźnić rozwój...lub np fakt że coś sie szczególnie dziecku spodobało...troszke nierealne...
Za to granice w miesiącach podane w tym artykule są najmądrzejsze z jakimi się spotkałam...znam kilka osób które powinny to przeczytać :dry:

Adiva wg mnie te normy tez sa realne.Kogo nie spotkam, to pierwsze pytanie brzmi- W jakim jest wieku? Mowie,ze 7 miesiecy. Drugie pytanie- Siedzi juz? Raczkuje? I jeszcze na piersi???

reklama
Ale mi chodziło o to,że wg.artykułu przerwy pomiędzy nowymi umiejętnościami są 2-3 tygodnie...ale za to granice wiekowe w jakiś dzieci powinny zdobywac nowe umiejętności są bardzo trafione....

Do góry