reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

"ICH PIERWSZY RAZ"- czyli nowe umiejętnosci naszych pociech

reklama
Moje dziecko tez robi mase postepow. Na przyklad:
1. ciaga cyca i z cycem w gebie mowi yhyyyy ze mam mu spiewac (matka lezaca jak foka i spiewajaca dziecku przy jedzeniu to juz lekka przeginka)
2. jak tatus chce wziac na raczki od mamusi to sie syn odwraca
3. jak tatus ma juz dziecko na raczkach i przechodzi obok mamusi to dziecko wyciaga raczki do mamusi i lapie za bluzke
4. jak mamusia daje zupke to udaje dlawienie i odruch wymiotny. wiem ze udaje bo sie myli i robi tak czasem jak jeszcze lyzka jest w polowie drogi do geby...

Jak przypomne se jeszcze jakis sposob udreczenia matki to dopisze...
Acha! Dzisiaj tatus zawiozl mamusie zeby se wybrala jakis prezent u jubilera. I kto pierwszy dostal prezent? Jasiula osrala sie w samochodzie tak dokladnie ze matka popierniczala z golym dzieckiem w samej pieluszce na gore po ciuchy do Smyka... I czyja wina? Matka chciala byc wystrojona to nie wizela swojej superprzepastnej torby w ktorej ma zawsze ze dwie zmiany ciuchow na wszelki wypadek. Chyba pierwszy raz wyszlam z domu z torebka zamiast przybornikiem...

jak ją przewracam z plecków na brzuszek i odwrotnie to już niezbyt ciekawa mina się pojawia :dry: na brzuszku nie wytrzyma dłużej niż 2 minuty :baffled: rozgląda się, ładnie podnosi głowę na prostych rączkach i tyle i zaczyna się denerwować,
Mamjakty u mnie to samo, maly dostaje szalu jak ma byc na brzuszku dlatego tez nie trzyma jeszcze glowki rowno z tulowiem jak sie go podnosi do siedzenia...ah i na dodatek on wczesniak, wiec wszystko troche wolniej, jednakze wg. ksiazki i tego co aga napisala tylko to mu sie opoznia, wiec jeszcze nie jest tak tragicznie.
Chcialam Tobie tylko napisac ze ja wynalazlam dzisiaj na niego metode zeby polezal z min5 min...uwaga to jest narkotyczne!!! ale warto..klade go na brzusiu tylkow pieluszce -jest upal wiec temperatura jest ok.... i myziam go opuszkami palcow po pleckach -malo co nie mruczy z zadowolenia...rowniez masuje mu plecki...idziesz od pupy do ramiot (robisz to po 2 bokach omijajac kregoslup!)
Nam pomoglo, moze i tobie sie uda...tylko mowie, jak raz pokazesz to potem do konca zycia myzianie i drapkanie pleckow bedzie :-):-)

Oj Rondzia a ja myslalam ze ty gdzies na hawajach siedzisz i drinki popijasz tak dlugo cie tutaj nie bylo!

Ostatnia edycja:
U nas rozwój siadania:tak::tak:zwiedzanie pokoju, wszelkimi metodami poruszania się(kulanie, odrobina pełzania, odpychanie się stopami o przedmiot etc.)no i gada jak najęty szczególnie"mamamamama nienienie"jak próbuje nos wyczyścić, przebrać, czy uśpić....jednym słowem asertywne dziecko mam;-)

U Kuby było tak że mały glutek nie dał się kiedyś przekręcic na brzuch za skarby świata odrazu był wizg. A teraz glutek jest starszy i za Chiny nie da się położyć na plecy od razu fika na brzuch i na czworaka się ustawia. Już prawie opanowałam zakładanie pampka w tej pozycji:dry: I upodobał sobie spanie na brzuchu z dupskiem do góry:happy:

A moja Julka za cholere nie chce się przekręcać z brzucha na plecy, mimo że już to umiała :baffled:
U nas podobnie...nagle sie odwidziało i nie umiem małego zmusić...a jakby to sprawe ułatwiło...nie musiałabym co chwilke latać do niego bo narzeka że mu na brzuchu niewygodnie :baffled:

reklama
Do góry