reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

"ICH PIERWSZY RAZ"- czyli nowe umiejętnosci naszych pociech

Julka mówi z pełnym zrozumieniem: mama, tata, baba, papa, hau, miau, mniam lub am, ma (smoczek:eek:), da (daj), co to, tam, juka (Julka), minio (misio), buju, koko, bam, dzidzia, nana(Ania), ciiii

wchodzi i schodzi ze schodów samodzielnie na nóżkach trzymając się barierki, na placu zabaw królują hustawki i piaskownica. Rozumie chyba wszystko co do niej mówię. :-)

reklama
Ola wczoraj rano powiedziała "wstawaj" ale nie wiem czy to było do mnie czy do męża :) pyta sie "gdzie idziesz? " . Ostatnio pokazałam jej zdjęcie Kubusia Puchatka z przyjaciółmi i poprosiłam żeby pokazała gdzie jest Tygrysek a ona dyplomatycznie " nie widzisz ?" :-D

Moja Maluja rozgadana jest strasznie, zaczyna już pomalutku mówić zdaniami. Jeść widelcem daje radę, łyżeczką jeszcze nie. Po schodach wchodzi jak ją trzymam za rączkę, zawsze leci do tych schodów, zatrzymuje się przed, ogląda gdzie jestem i "mamo, choć". Ostatnio była już wysikana, najedzona, a że obudziła się jakoś wcześniej niż zwykle, mama się jeszcze położyła, no więc Maja na mnie wchodzi, schodzi, przewala się przeze mnie etc. mówię jej "Majuś idź obudzić ciocię, żeby zdążyła do szkoły, powiedz jej: ciocia obudź się, wstawaj!", na co moje dziecko inteligentnie "mamo, tawaj". Co minutę słyszę "a cio to jeśt?".
Zwierzątka mamy opanowane chyba wszystkie, łącznie z żabkami, wężami, tygrysami, słoniami i krokodylami. Ze słówek te, które pamiętam:
śól - sól, pepć - pieprz, ciukiel - cukier, magi i pokazuje paluszkiem jak szafka z przyprawami jest otwarta.
pelot - pilot od tv
telon - telefon
palol - parasol
chebek, chebuś - chleb
chupki - chrupki
lolot był kiedyś, teraz już czysto samolot
kapuletek - kapelutek
ciepuk - ketchup
majojeź - majonez
kacha - kawa (kiedyś mówiła: kasia :-))
ci, ćtely, śeś, siedem, osiem

Jak ma telefon w ręce, to zawsze "halo, to Maja", wczoraj byłyśmy na dworze, przyłożyła łapkę do ucha i "halo, ide" :-D. Pani w sklepie nam wydawała resztę i liczyła na głos: dwa, cztery, na co Maja "śeś, osiem". I hitem są u nas reklamy, Majula sama łapie te teksty, nic jej nie mówię i aż czasami w szoku jestem. Jak leci reklama 36.6 bez endu, to siostry dobrze jeszcze nie zaczną śpiewać, a Maja już "beźendu, beźendu" albo reklama kawy Kopiko, na końcu jest tekst "kopa ma ta kafa", Maja zawsze zdąży przed nim powiedzieć "nooo", ale mówi to z taką modulacją w głosie, że padam.
To się wychwaliłam... :-)

Hahaha dobre te wasze dzieciaki....:-D :-D :-D Miło się to czyta

U nas nowości dużo ale ciężko mi je wyłapać bo po kilku dniach stają sie normą....Ale ostatnim hitem jest tekst "no coś ty"....Mówie mu nie wolno do buzi, słyszę "no coś ty" z wyrzutem w głosie....:-) Aha i skubaniec nauczył sie mówić "a jednak" np kiedy mówie mu że sie nie da wejśc lub czegoś zrobić, Piotrek tak długo próbuje aż sie uda po czym patrzy na mnie z miną wrednego trola i wali mi tekstem "a jednak"....skubaniec przemądrzały się robi :-D :-D

Więcej grzechow nie pamiętam....może mi się cos przypomni później....

Jej, ale te Wasze dzieciaki rozgadane :-) Jestem pod wrażeniem :tak:
Ola mało mówi, bardzo dużo rozumie :) Ale ze słów to tylko mama, tata, baba, czasem dziadzia i w sumie tyle z takich zrozumiałych, reszta to takie yyy, eeee i jakaś chińszczyzna :sorry2:
Ze schodów wchodzi i schodzi już ładnie, jak są jakieś nie za wysokie topnie no nawet bez trzymania wejdzie, z zejściem ma większy problem, trzeba podać rękę ;-)
W książeczkach pokazuje praktycznie wszystko o co się ja pyta, umie pokazać części ciała, ładnie je, rysuje - bazgroły bo bazgroły ale ładnie kredkę trzyma ;-)
Próbuje się ubierać, oczywiście nic jej nie wychodzi oprócz czegoś na głowę, ale wie że spodnie od dołu trzeba, koszulkę przez głowę, buty na stopy :-)

Filip rozgadany..ale mówi tylko pojedyncze słowa, bardzo dużo próbuje powtarzać..raz sie uda raz nie hihih ale mam porównanie np. z jego kolegą o 4 miesiace starszym i Filip mówi dużo więcej niż on
Pięknie śpiewa ziuziaa,uwielbia tańczyć, podchodzi i robi tiulimy
dzień dobry mówi sąsiadom- czyli dzien dzien
wspinanie na wszystko co możliwe jest dla niego wielką frajdą
schodzenie po schodach opanowane
z jedzeniem samemu kiepsko u nas..więcej poza buzia niż w buzi..
w książeczkach również pokazujemy pięknie...

Aga a jak tam pływanie Skrzata? opanowane?

Aga a jak tam pływanie Skrzata? opanowane?

niestety po dwóch sezonach musielismy zrobić sezon przerwy, a teraz, z racji wakacji, szkoła nie działa.
może uda nam sie od września znowu zapisać.
myślę, że pływanie - akie bardziej przypominające pływanie - to jakiś późniejszy etap.
póki co zajęcia miały na celu przyzwyczajenie dzieci do dużej wody, oswojenie z wylewniem wody na głowę i zanurzaniem się :-)

Ach...kiepskie pojęcia miałam;-)
jak widziałam zdjęcia Skrzata nurkującego to mi się wydawało że zaraz bedzie pływał hihihi

reklama
Moja ostatnio mówi: radio, lampa, tak, nie, lala, misiu, Ania, Tomek, kicia, pies, koko, dzidzia...i stara się wszystko po nas powtarzać;)
Uwielbia tańczyć - tany tany !! Daje nam całuski, gilga po stopach... w książeczkach wszystko pokazuje i sprząta ładnie w pokoiku, wyrywa trawę w ogródku - plewi heheh

Do góry