reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

I M I O N A

Melanie no to współczuje przebojów z urzędasami:eek:
A powiedz zarejestrowali wam normalnie to imię? Bo wg zasad językowych opisanych na stronie Rady Języka Polskiego napisane jest, że żeńskie imię musi się kończyć na "a".
Dlatego np. nie można nadać imienia Nel, tylko Nela:eek:

reklama
No własnie nie do końca
Karmen nie kończy sie na a
a jednak mozna tak zerejestrowac :eek:
Pariska jest zarejestrowana jako Parisa Aurelia
Aurelia to po tatusiu Aureliuszu :-)

i chyba lepiej sie komponuje z tym A

my i tak mówimy Paris

a tutaj życie samo wybierze jak będzie brzmiało ostatecznie imię córki - inna wymowa

Ja mam na imie Magdalena a i tak mówi się do mnie Magda
wiec ta jedna literka nie zrobi dziecku w głowie bałaganu ;-)

a i tak wszyscy mówią na mnie Mel :-D

JA jeszcze na na chwilkę wrócę do nietypowowości imion, jak byłam mała to moje imię (Kamila) było niespotykane, byłam obrażona na rodziców że nie mam Agnieszka, Monika albo jak inne z tysiąca "normalnych" imion. Natomiast pewne jest, że byłam zapamiętywana, do tej pory pamietają mnie wszystkie nauczycielki z podstawówki, liceum, studiów i z jedej strony dlatego że byłam mało spokojna, a z drugiej TO imię. Teraz bardzo doceniam że rodzice jednak nie poszli na łatwizne...Imię pomaga w wielu sytuacjach. Dlatego u nas Borys pomimo sprzeciwów babci chyba przejdzie :tak:

No własnie nie do końca
Karmen nie kończy sie na a
a jednak mozna tak zerejestrowac :eek:
Pariska jest zarejestrowana jako Parisa Aurelia
Aurelia to po tatusiu Aureliuszu :-)

i chyba lepiej sie komponuje z tym A

my i tak mówimy Paris

a tutaj życie samo wybierze jak będzie brzmiało ostatecznie imię córki - inna wymowa

Ja mam na imie Magdalena a i tak mówi się do mnie Magda
wiec ta jedna literka nie zrobi dziecku w głowie bałaganu ;-)

a i tak wszyscy mówią na mnie Mel :-D

Wiecie co, nie lubię takiej niekonsekwencji urzędników.
Po jaką cholerę tworzą jakieś zasady i robią ludziom problemy??
I tak raz na jakiś czas zasady są omijane - co wcale nie uważam oczywiście za złe w przypadku imion - i potem robi się galimatias, bo jednemu zarejestrują niezgodnie z rzekomymi zasadami, a drugiemu jakaś biurwa się uprze i nie wyrazi zgody na rejestrację:eek:

O wiele łatwiej byłoby gdybyśmy mieli dowolność, tak jak za granicą.
Czy komuś to przeszkadza, że ktoś ma imię angielskie, francuskie czy rosyjskie??
Tu chodzi chyba o tą polską dziwaczną chęć bycia takim niezależnym, takim na siłę "upolszczonym", żeby zachowywać naszą tradycyjną polską pisownię i mowę...tylko czy to coś daje??...

Kogel-mogel i tak już jest, bo urzędnicy są niekonsekwetni, a jeśli tacy są, to moim zdaniem lepiej dać sobie w ogóle spokój z jakimikolwiek zakazami i dać rodzicom wolną rękę i wszyscy byliby zadowoleni:tak:

kamilas Borys slicznie :-)

Mel a wyobrazasz sobie jakby angole mieli wymowic Magda? Wlasnie sobie wyobrazilam, chyba by im sie szczeki polamaly hehe

Ja mam na imie Milena, a wolaja na mnie MILIE i tak tez pisza.Ale jak nie chce reagowac to mowie, ze to nie jest moje imie. jak zawolaja Milena to sie odezwe, ale czesto takie proste imie sprawia im tyle problemow, ze jak slysze jak je kalecza o szybko ze smiechu rezygnuje . :-) :-) :-) :-) :-)

JA jeszcze na na chwilkę wrócę do nietypowowości imion, jak byłam mała to moje imię (Kamila) było niespotykane, byłam obrażona na rodziców że nie mam Agnieszka, Monika albo jak inne z tysiąca "normalnych" imion. Natomiast pewne jest, że byłam zapamiętywana, do tej pory pamietają mnie wszystkie nauczycielki z podstawówki, liceum, studiów i z jedej strony dlatego że byłam mało spokojna, a z drugiej TO imię. Teraz bardzo doceniam że rodzice jednak nie poszli na łatwizne...Imię pomaga w wielu sytuacjach. Dlatego u nas Borys pomimo sprzeciwów babci chyba przejdzie :tak:

i bardzo dobrze, nie ma co się oglądać na kogoś
to będzie Wasze dziecko !!

Kamila jest tez wielonarodowym imieniem :happy:

reklama
Ja mam na imie Milena, a wolaja na mnie MILIE i tak tez pisza.Ale jak nie chce reagowac to mowie, ze to nie jest moje imie. jak zawolaja Milena to sie odezwe, ale czesto takie proste imie sprawia im tyle problemow, ze jak slysze jak je kalecza o szybko ze smiechu rezygnuje . :-) :-) :-) :-) :-)

a ja na moją koleżankę Milenę w Polsce zawsze mówiłam Mili :-D

Do góry