reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

I M I O N A

reklama
Dziewczyny, mam ein question. Jakie właściwie imie funkcjonuje u nas w Polsce? Antonina czy Antonia? Tak sie tylko zastanawiam , bo gdyby moja córcia okazała sie chłopcem to będzie miała na imie Antoni, :-) a dla dziewczynki nadal nic nie mam :-(

ja slyszalam o Antoninie
ale obecnie ludzie tworza sobie zupelnie nieistniejace do tej pory imiona i w urzedach jakos to rejestruja - wiec mysle, ze Antonie tez mozna by przeforsowac :happy:

no u nas narazie stanęło na Xawerym, koniecznie przex "X" (nie mylic z Xavierem mandaryny :/ ) ale ostatnio mąż znalazł we włoskich imionach Massimo a to imie chodzi mu od dawna po glowie, jeszcze zanim sie poznaliśmy. Fajne ciekawe, ale nie chce mi sie uzerac w urzedzie, a na dodatek jakos sie juz przyzwyczaiłam do Xawka. :):) nawet coraz bardziej mi sie podoba i w rodzinie też zaakceptowano

Z zagranicznymi imionami trzeba uważać nie tylko jeśli chodzi o urzędy. warto sie zastanowić czy Twój synek nie będzie musiał przez całe życie poprawiać innych, którzy będą przekręcać imie, nie mówiąc o dzieciach, które na pewno będą to robić.
Xawery jest ok.:-) Z tym włoskim imieniem bym uważała;-)

Czesc dziewczyny opisze wam cos o naszym wyborze imienie naszym bo moim i mezusia(przyszlego ale juz wlipcu) . Bardzo obydwoje chcielismy mic tego naszego malutkiego skarba wiec otoz to zaczelismy sie o niego starac:tak: i zakladalismy od samego poczatku ze to bedzie synek no bo nie moze byc inaczej obywoje chcielismy chlopca.No i kiedy 20 lipca zrobilam pierwszy test ciazowy, a bylo to w moje urodziny myslalam ze pekne ze szczescia i moj mezus to samo cieszylismy sie ogromnie.No pierwszy scan czyli USG nie pokazalo jeszcze plci bylam:-( , a;e coz wytrwale czekalam do nastepnego i na 2-gim bylam z mezusiem zapytalam i dostalam odpowiedz "It's a boy" czyli syneczek:szok: az poplakalam sie ze szczescia a moja 2-ga polowka siedziala jak wryta nie wiedzial co powiedziec zamurowalo go a jaki dumny potem chodzil jak paw.Ale wiecie jakie my kobiety jestesmy nie do konca pewne wszystkiego bo oczywiscie pomylki sie zdarzaja.Na 3-cim skanie znow sie potwierdzilo ze to chlopaczek, mam nadzieje ze chlopaczek sie urodzi bo dzis mialam dziwny sen ze mialam mic synka a urodzilam coreczke , ale nie pamietalam nic z porodu:no: straszny sen brrrrrrrrrrr ale nawiazujac do imienie to nasz synus bedzie mial na imie FILIP od samego poczatku tak bylo jak tylko sie dowiedzielismy i tak juz zostanie Filipek i basta :-)

Ja skolei lubię imiona mało popularne dzisiaj. Córkę nazwałam Matylda i nie uważam, że zrobilam jej tym krzywdę (gorzej będzie jak podrośnie i stwierdzi co innego). Synka nazwiemy najprawdopodobniej Filip - chociaż również staje się popularnym imieniem. Po głowie chodzi mi jeszcze Marcelek - ale mąż grymasi.

reklama
Do góry