reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

I, II i III trymestr - samopoczucie, uczucia, emocje, pytania, wątpliwości

Natalie kłucie to normalna sprawa, a u ciebie dwójka, więc macica będzie szybciej rosła i bardziej się wszystko rozciąga.
Co do owoców i warzyw, to ja mrożonki kupuję, ogórki kiszone, a jabłka od rodziców i teściów mam, więc jakos to idzie.

reklama
Dziewczyny ja dziś sobie zasiałam rzeżuchę,zdrowa,smaczna i na kanapeczkę jak znalazł dla ciężarnej:-) Jeszcze jutro sobie wsadzę cebulkę na szpinaczek i bazylie posieje. Myślę,że taki domowy parapetowy ogródek to fajna sprawa :tak:

dziewczynki drogie
Mam wstydliwy problem ale kogo mam sie poradzić jak właśnie nie Was :)
od kilku dni męczą mnie gazy mimo iż nie jem nic innego niż wcześniej nie wiem czy jest jakiś ratunek przed tym ... Przez ową przypadłość mam często wzdęty brzuch i wyglądam wtedy jakbym była w późniejszej ciąży niż jestem :(
Dodam tylko, że nigdy nie miałam takich problemów . . .

pozdrawiam z łóżka znad niedzielnej herbatki :)

dziewczynki drogie
Mam wstydliwy problem ale kogo mam sie poradzić jak właśnie nie Was :)
od kilku dni męczą mnie gazy mimo iż nie jem nic innego niż wcześniej nie wiem czy jest jakiś ratunek przed tym ... Przez ową przypadłość mam często wzdęty brzuch i wyglądam wtedy jakbym była w późniejszej ciąży niż jestem :(
Dodam tylko, że nigdy nie miałam takich problemów . . .

pozdrawiam z łóżka znad niedzielnej herbatki :)

Hej Szynszylka ciesze sie ze o tym piszesz bo mam hmmm podobny problem. I tez nie bardzo wiem co na to poradzic, ale mam dziwne przeczucie ze to jest zwiazane z ciaza:cool: Mam nadzieje ze szybko przejdzie.

Dziewczyny, to widzę, że nas więcej. Mnie też wzdyma. Wyglądam momentami jak w 18 tygodniu poprzedniej ciąży. No i ciągle do toalety biegam, żeby nie psuć powietrza :zawstydzona/y:

kobietki, ja tez mam wzdęcia i to prawie codziennie, a tak jak się kiedyś załatwiałam raz dziennie lub dwa to teraz raz na dwa - trzy dni, masakra! jak pójde do lekarza to zapytam o jakieś leki bo za chwile będę 20kg większa :D jem dużo jabłek i innych owoców i płatki z błonnikiem i nic to nie daje, chyba taka uroda ciąży :-)

oj u mnie to samo wzdęcia na maxa i problemy z wypróżnianiem, mam wrazenie ze to przez rosnącą macicę, która gdzieś tam nas uciska. Pytałam moją ginkę i można brać syrop laktuloza.

Dziewczyny- ponoc wzdecia i gazy to jest bardzo naturalna i normalna kolei rzeczy w ciązy (ja nie mialam anie wczesniej ani poki co teraz- wrecz przeciwnie metabolicm mi sie poprawil) znalazlm takie porady:

MĘCZĄ MNIE UPORCZYWE GAZY I CZĘSTO MI SIĘ ODBIJA. NIE ZAWSZE POTRAFIĘ NAD TYM ZAPANOWAĆ.Wzdęcia, gazy i częste odbijanie to w Twoim stanie naturalna rzecz. Na początku ciąży organizm produkuje dużą ilość progesteronu i estrogenu, które powodują rozluźnienie mięśni gładkich budujących m.in. przewód pokarmowy. Oprócz leniwej pracy jelit, problemem może być także nowy, zdrowszy sposób odżywiania się w ciąży. Jako przyszła mama jadasz znacznie więcej warzyw i owoców. Tymczasem wiele z nich (np. kalafior, brukselka, brokuły) ma właściwości wzdymające, dlatego lepiej nie raczyć się nimi codziennie.
Aby zminimalizować nieprzyjemne objawy, jedz często, ale mniejsze porcje. Posiłki spożywaj powoli - kiedy jesz szybko, dodatkowo połykasz powietrze, a to sprzyja wzdęciom. Unikaj tłustych dań i gazowanych napojów. Po sutym obiedzie, idź na kilkunastominutowy spacer, który pobudzi trawienie i ułatwi uwolnienie gazów. Jeżeli męcząca niestrawność nie daje Ci w nocy spać, włóż pod głowę dodatkową poduszkę - spanie z głową uniesioną wyżej wyrównuje ciśnienie gazów w jelitach.

reklama
oj ja tez mam problemy z wypróżnianiem i gazy;/ czytałam że trzeba ograniczyć spożywanie wyrobów czekoladowych i dużo błonnika jesć..
Ja codziennie robie soczki z grejpfruta albo świeży sok pomarańczowy zeby dostarczać jak najwięcej witaminek do ogranizmu :)
niestety męczę się ze strasznymi zajadami :/

Do góry