reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

I, II i III trymestr - samopoczucie, uczucia, emocje, pytania, wątpliwości

Natalie kłucie to normalna sprawa, a u ciebie dwójka, więc macica będzie szybciej rosła i bardziej się wszystko rozciąga.
Co do owoców i warzyw, to ja mrożonki kupuję, ogórki kiszone, a jabłka od rodziców i teściów mam, więc jakos to idzie.

reklama
Dziewczyny ja dziś sobie zasiałam rzeżuchę,zdrowa,smaczna i na kanapeczkę jak znalazł dla ciężarnej:-) Jeszcze jutro sobie wsadzę cebulkę na szpinaczek i bazylie posieje. Myślę,że taki domowy parapetowy ogródek to fajna sprawa :tak:

dziewczynki drogie
Mam wstydliwy problem ale kogo mam sie poradzić jak właśnie nie Was :)
od kilku dni męczą mnie gazy mimo iż nie jem nic innego niż wcześniej nie wiem czy jest jakiś ratunek przed tym ... Przez ową przypadłość mam często wzdęty brzuch i wyglądam wtedy jakbym była w późniejszej ciąży niż jestem :(
Dodam tylko, że nigdy nie miałam takich problemów . . .

pozdrawiam z łóżka znad niedzielnej herbatki :)

dziewczynki drogie
Mam wstydliwy problem ale kogo mam sie poradzić jak właśnie nie Was :)
od kilku dni męczą mnie gazy mimo iż nie jem nic innego niż wcześniej nie wiem czy jest jakiś ratunek przed tym ... Przez ową przypadłość mam często wzdęty brzuch i wyglądam wtedy jakbym była w późniejszej ciąży niż jestem :(
Dodam tylko, że nigdy nie miałam takich problemów . . .

pozdrawiam z łóżka znad niedzielnej herbatki :)

Hej Szynszylka ciesze sie ze o tym piszesz bo mam hmmm podobny problem. I tez nie bardzo wiem co na to poradzic, ale mam dziwne przeczucie ze to jest zwiazane z ciaza:cool: Mam nadzieje ze szybko przejdzie.

Dziewczyny, to widzę, że nas więcej. Mnie też wzdyma. Wyglądam momentami jak w 18 tygodniu poprzedniej ciąży. No i ciągle do toalety biegam, żeby nie psuć powietrza :zawstydzona/y:

kobietki, ja tez mam wzdęcia i to prawie codziennie, a tak jak się kiedyś załatwiałam raz dziennie lub dwa to teraz raz na dwa - trzy dni, masakra! jak pójde do lekarza to zapytam o jakieś leki bo za chwile będę 20kg większa :D jem dużo jabłek i innych owoców i płatki z błonnikiem i nic to nie daje, chyba taka uroda ciąży :-)

oj u mnie to samo wzdęcia na maxa i problemy z wypróżnianiem, mam wrazenie ze to przez rosnącą macicę, która gdzieś tam nas uciska. Pytałam moją ginkę i można brać syrop laktuloza.

Dziewczyny- ponoc wzdecia i gazy to jest bardzo naturalna i normalna kolei rzeczy w ciązy (ja nie mialam anie wczesniej ani poki co teraz- wrecz przeciwnie metabolicm mi sie poprawil) znalazlm takie porady:

MĘCZĄ MNIE UPORCZYWE GAZY I CZĘSTO MI SIĘ ODBIJA. NIE ZAWSZE POTRAFIĘ NAD TYM ZAPANOWAĆ.Wzdęcia, gazy i częste odbijanie to w Twoim stanie naturalna rzecz. Na początku ciąży organizm produkuje dużą ilość progesteronu i estrogenu, które powodują rozluźnienie mięśni gładkich budujących m.in. przewód pokarmowy. Oprócz leniwej pracy jelit, problemem może być także nowy, zdrowszy sposób odżywiania się w ciąży. Jako przyszła mama jadasz znacznie więcej warzyw i owoców. Tymczasem wiele z nich (np. kalafior, brukselka, brokuły) ma właściwości wzdymające, dlatego lepiej nie raczyć się nimi codziennie.
Aby zminimalizować nieprzyjemne objawy, jedz często, ale mniejsze porcje. Posiłki spożywaj powoli - kiedy jesz szybko, dodatkowo połykasz powietrze, a to sprzyja wzdęciom. Unikaj tłustych dań i gazowanych napojów. Po sutym obiedzie, idź na kilkunastominutowy spacer, który pobudzi trawienie i ułatwi uwolnienie gazów. Jeżeli męcząca niestrawność nie daje Ci w nocy spać, włóż pod głowę dodatkową poduszkę - spanie z głową uniesioną wyżej wyrównuje ciśnienie gazów w jelitach.

reklama
oj ja tez mam problemy z wypróżnianiem i gazy;/ czytałam że trzeba ograniczyć spożywanie wyrobów czekoladowych i dużo błonnika jesć..
Ja codziennie robie soczki z grejpfruta albo świeży sok pomarańczowy zeby dostarczać jak najwięcej witaminek do ogranizmu :)
niestety męczę się ze strasznymi zajadami :/

Do góry