reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

I, II i III trymestr - samopoczucie, uczucia, emocje, pytania, wątpliwości

Nie, przez brzuch. Ale w ubiegłą środę miałam badanie wziernikiem i mówił, że szyjka ok.
Antiope a pytałaś lekarza z czego to moze wynikać po załatwieniu sie? Myślę, że to może pękające naczynka? No sama nie wiem.

reklama
Takhisis nie pytałam ginki, bo doszłam do wniosku, że to była tak mała ilość, że to nie było nic poważnego, zwłaszcza, że się już więcej nie powtórzyło. Myślę, że teraz mamy te rejony tak mocno przekrwione, że byle co wystarczy, żeby krew poleciała.

Antiope, ja mam przed rannym wstawaniem jakby drętwiejące łydki, ale nie powiedziałabym, że to są skurcze sensu stricto. Biorę 3x aspargin z zalecenia mojego lekarza. Gdzieś wyczytałam, by próbować trzymać nogi lekko ku górze i ja dziś potrzymałam i widocznie krew wróciła na swoje miejsce, bo już mnie tak "nie cisnęło". Wydaje mi się, że sprawa pobolewających łydek może być całkowicie normalna w naszym stanie, niestety od połowy może nam przybywać coraz więcej dolegliwości. Trzeba uważać tylko na obrzęki, ale to się zgłasza przy rutynowej wizycie położnej...

joanna153 ale mnie łydki nie drętwieją. To jest typowy skurcz, tylko na tyle słaby, że nie boli. Drętwieją mi za to dłonie, też przed wstaniem z łóżka.

Jeśli jest to taki typowy skurcz, to rzeczywiście może być mały niedobór magnezu. Miałam coś takiego przed ciążą, ale ja dużo kawy piłam i magnez z organizmu wypłukiwałam. Teraz ograniczyłam kawę, biorę aspargin i ani razu nie miałam skurczu. Skonsultuj z lekarzem dawki - tak będzie najlepiej. :)

Tez mam dretwiejace nogi i rece. Mialam delikatne skorcze lydek i generalnie bole lydek po calym dniu pracy. Po magnezie troche mi przeszlo. Teraz nie mam skorczy ale czasami to takie glupie uczucie w nogach. Ponoc wszystko to calkiem normalne. Generalnie zazywanie magnezu powinno pomoc. Ale magnez w tabletkach nie zawsze wchlania sie tak jak powinien, dlatego lepiej jesc produkty bogate w ten skladnik jak np banany, gorzka czekolada, szpinak, groch itd

Takhisis ja ci naprawde wspolczuje wszystkich dolegliwosci. Gorzej juz chyba byc nie moze. Trzymaj sie cieplutko. Ale myslke ze Antiope ma racje, mamy teraz ok 1,5 litra krwi wiecej w organizmie i drobbne naczynia wlosowate sa bardziej ukrwione i moze wlasnie stad te krwawienia?

Paulinek ja zażywam Neomag Forte 2 tabletki dziennie, a banany, to moja stała zachcianka ciążowa od początku i codziennie muszę zjeść przynajmniej jednego. Czekolady gorzkiej nie przełknę, bo jak sama nazwa wskazuje jest gorzka, a ja niczego co gorzkie nie toleruję. Ale czekolada mleczna i owszem. Szpinak od czasu do czasu jest ok, ale codziennie to by się przejadł. Grochu się boję, po tym jak stałam się bronią biologiczną po fasolce po bretońsku. :-D

Takhisis rzeczywiście dziwne... Wydaje mi się, że jeśli to taka mała ilość to połóż się i odpocznij. A w razie jakbyś zabrudziła majtki to zadzwoń do ginekologa. Antiope ja czuję skurcze łydek codziennie rano, ale tak jak mówisz delikatnie i prawie nieboleśnie. Ale ja zapominam o magnezie czasem i piję kawę. :( Dziewczyny siarka zaczęła mi tak lecieć, że wszystkie pidżamy mam na raz. Czas kupić wkładki laktacyjne...

reklama
Pannacota uprzedziłaś mnie z tym swoim postem. Od paru dni moje cycki zaczynają przeciekać, wszystkie piżamy i prześcieradła mam wyplamione. Nie wyobrażam sobie spać w staniku:no: Da się to jakoś zatrzymać?

Do góry