reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

I, II i III trymestr - samopoczucie, uczucia, emocje, pytania, wątpliwości

Antiope nie wiem...nie słyszałam nigdy o związku wagi startowej z wagą w ciąży, więc ciężko mi się wypowiedzieć. Wiem jednak, że masa koleżanek tyła w ciąży właśnie ok 14-17kg...oprócz siebie nie znam żadnej, która przytyła mniej. Zamierzasz czy nie zamierzasz może i będziesz ważyć 17kg więcej...a może i mniej. Nic z tym nie zrobisz...przecież nie będziesz ograniczać jedzenia w ciąży:) U mnie ten kalkulator faktycznie pokazał prawie idealnie jak w pierwszej ciąży.

reklama
Takhisis jeśli zauważę, że za dużo tyję, to planuję iść do dietetyka, żeby mi ustalił dietę, dzięki której będę tyła mniej. Ja już nie mówię tu o wrażeniach estetycznych, jeśli chodzi o wagę, ale mój kręgosłup już nie daje rady, a gdybym przytyła 17 kg, to byłoby to dla niego potworne obciążenie i nie wiem jak mogłoby się to skończyć, więc głównie biorę pod uwagę względy zdrowotne. Oczywiście nie chcę przytyć mniej niż powiedzmy 9 kg, bo to by nie było zdrowe dla dziecka, więc jeśli tylko zobaczę, że z wagą coś nie tak, to zamierzam się zgłosić do specjalisty i tyle, bo oczywiście nie jestem idiotką, która zamierza stosować jakieś diety odchudzające w ciąży.

Antiope powiem Ci szczerze, że ja bardzo martwiłam się tym, że przybierałam mało na wadze...Od wszystkich słyszałam, że niby 12 kg to minimum...Także różnie to bywa...Ja wręcz cieszyłam się jak przybierałam.
Jeśli dobrze się odżywiasz to wątpię, żeby tycie było spowodowane jedzeniem...Bardziej tutaj można się właśnie obawiać gromadzenia wody...(co mi się za pierwszym razem nie przytrafiło), ale na to chyba już nic nie można poradzić:(

Takhisis na razie się nie przejmuję, bo jem na co mam ochotę, a waga nie rośnie (na początku nawet spadła). Zacznę się niepokoić, że mało przytyłam jak w 20 tyg dalej będzie 0 na plusie. Ale coś mi się wydaje, że już powoli zaczęłam przybierać. A zresztą, idę się zważyć...Ok, już się zważyłam 1kg na plusie od wagi startowej, czyli 74. Jak dla mnie jak najbardziej ok na 15 tydzień ciąży (zwłaszcza, że wczoraj z D zjedliśmy duuuużą pizzę). :-)

Jak pytałam lekarza o wage to mi powiedział, że norma to jest tak 12-16kg w tedy jest ok.
Wg. kalkulatora to wszystko u mnie się zgadza, moje BMI to 19. Przytyłam już 5kg i mieszczę się w normie. Tak jak wcześniej pisałyście przybieranie na wadze to jest sprawa indywidualna. Moja znajoma przed ciążą była bardzo chuda i przytyła w ciąży 25 kg. Moja siostra przed ciążą była podobnej postury jak ja i w ciąży przytyła prawie 30kg! z tym, że jej bardzo woda się odkładała w organizmie. Podobno żeby temu zapobiec to trzeba ograniczyć spożywanie soli.

Zauważyłam, że jak napiszę...że nic mnie nie boli to nagle zaczyna boleć. Od kilku dni strasznie boli mnie kręgosłup...normalnie padaczka. Dzisiaj jak wróciłam z synem ze spaceru to nie mogłam się schylić:(

Paulinek no naprawdę:D jak jakiś czas temu chwaliłam się, że żadne bóle brzucha mi nie dolegają...tak umyłam dywan i złapał mnie ból brzucha...Teraz z tym kręgosłupem...Pierdziele, już nic nie napiszę o dolegliwościach:p hehe

Takhisis ja mam to samo z kręgosłupem. A od wczoraj to jak się tylko próbuję schylić, to boli. Wyglądam jak staruszka z tym swoim łapaniem się za krzyż przy każdej próbie schylenia się.

reklama
Antiope dokładnie:D ja sama z siebie się śmieje...bo rozumiem, że brzuch w 8 miesiącu ciąży...a tutaj ledwo 17 tydzień, a idę i za plecy się łapię...ciekawie musi to dla ludzi wyglądać.

Do góry