reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

I, II i III trymestr - samopoczucie, uczucia, emocje, pytania, wątpliwości

To ja właśnie mam niemal identyczne bóle. :/ Chodziłam kiedyś dwa lata na jogę i gdy ćwiczyłam regularnie na sali, ból się zmniejszył (który często przed okresem się nasilał) i ćwiczenia naprawdę mi pomagały. Wtedy kupiłam sobie do domu profesjonalną matę do jogi, teraz powinnam wrócić do regularnych ćwiczeń, ale muszę sprawdzić jeszcze, które pozycje są dozwolone. Wiem, że można robić "koci grzbiet".

reklama
hej dziewczyny to i ja wam ponarzekam. zacznę od początku to jest od pierwszej ciąży. ok 7 miesiąca ciąży zaczęłam czuć ból w okolicy spojenia łonowego, to był taki tępy ból jakby ktoś mnie tam mocno rozciągał. moj gin. stwierdził, ze to kości miednicy sie rozchodza, zeby zrobic miejsce dzidziusiowi i jest to normalne. meczylam sie dwa miesiace i wszystko po porodzie wrocilo do normy. przed zajsciem w ciaze z zu. spadlam z drabiny z czeresni, ale nie poszlam do lekarza bo po co:baffled: potem wiesc, ze jestem w ciazy i jakos bylo ok 5 miesiaca moze wczesniej znowu zaczelam odczuwac to piekielne ciagniecie, ale nie mialam czasu skupic sie na sobie bo moj tata lerzal w szpitalu. i caly czas spedzalam jak nie znim w szpitalu to z moim 1,8 miesiecznym synkiem. kiedy okazalo sie, ze tata umiera czyli w 7 miesiacu ciazy to juz nie moglam zrobic kroku przy szpitalnym lozku bo bolalo jak cholera a po policzkach plynely z bolu lzy. dzien przed smiercia taty zadzwonilam do gina. i zostalam przyjeta do szpitala. tam ortopeda stwierdzil rozchodzenie sie spojenia lonowego i nakazl lezenie. z tego tez powodu mialam zalecone cc.

a teraz do meritum w tej ciazy, moje nieszczesne spojenie zaczelam odczuwac tak w polowie marca:-( na ostatniej wizycie u gina. powiedzialam mu o tym, stwierdzil, ze nie jest dobrze i mam szukac rehabilitanta, tyle, ze oni nie bardzo sie kwapia do rehabilitacji kobiet w ciazy:-( pozostalo mi kupno hamaka coby w nim gnic przez cale lato. o ile bedzie cieplo. dzisiaj w nocy wstalam z mega ogromnym bolem spojenia na tyle silny, ze promieniuje do lewej nogi na ktora nie moglam stanac:-(teraz leze na boku i zastanawiam sie co bedzie dalej i jak dotrwam do pazdziernika:-(

osa kurcze przykra sprawa :( mam nadzieję,że uda Ci się kogoś znaleźć. Może warto pojechać do szpitala aby dokładnie wszystko sprawdzili,bo może będziesz musiała leżeć całą ciążę. Trzymam kciuki aby wszystko było dobrze :*

Spojenie łonowe.. zapomniałam o nim. W poprzedniej ciąży niestety też miałam z tym cholerstwem do czynienia i ortopeda mi powiedział, że nic nie poradzi, bo ciąża... ehhh Faktycznie Osko boli jak jasna cholera, ale damy rade.

paulagd mnie państwowa ginka też nie dała skierowania na te badania. Musiałam sobie wszystkie sama robić.
No to mnie pocieszyłaś z tym kręgosłupem, że tylko będzie gorzej, bo mnie też często boli, np. dziś w nocy aż obudziłam się z bólu i przy okazji obudziłam D jak zaczęłam dziwne wygibasy robić próbując znaleźć pozycję w której będzie mniej bolało.

joanna153 ja wiążę moje bóle kręgosłupa ze zwyrodnieniem w dolnym odcinku, które mam od kilku lat.

A co to ten pas ortopedyczny dla ciężarnych? Może mnie też by pomógł?

osa to u Ciebie faktycznie też nie wesoło z tymi bólami. Współczucia.

Wspolczuje tych boli:-( Moja dobra znajoma tez miala problem z tym spojeniem lonowym. Od 5 miesiaca siedziala na wozku inwalidzkim. Teraz tez jest w ciazy i drugi raz to samo.

Dziewczyny może Wam się przyda. Kalkulator ile powinnyśmy przytyć w ciąży
Kalkulator wagi w ciąży, Twoja waga w ciąży (Ciąża) | Viggo.pl tylko minimum z maximum jest zamienione miejscami;-)
No i jeszcze tyg. ciąży
Miesiące i tygodnie ciąży

Przyjmuje się, że:
- 1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia,
- 2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia,
- 3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia,
- 4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia,
- 5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia,
- 6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia,
- 7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia,
- 8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia,
- 9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia.

Ciąża dzielona jest również na trzy trymestry:
- 1 trymestr trwa w przybliżeniu od 1 do 14 tygodnia,
- 2 trymestr trwa w przybliżeniu od 15 do 27 tygodnia,
- 3 trymestr trwa w przybliżeniu od 28 tygodnia ciąży do porodu.

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry