reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Holandia

Ania cały dzień nie miałam czasu pomyśleć o drzemce:tak: Najgorzej wstać a potem już dzień leci:tak::happy:
Michaś już padł on też po południe nie miał czasu pospać:-) W domu był zajęty zabawą a na spacerku musiał wszystko oglądać:tak::-)
miłego wieczorku

reklama
dobry wieczor
my dopiero niedawno wrocilismy do domu, a wyjechalismy wczoraj ok 20 :szok:
w ciagu 24 godz zaliczylismy 2 imprezki, parapetowe i urodzinki i odwidzilismy czarna smoczyce z rodzinka :tak::-)
padnieta jestem jak kawka
Sencilla to wychodzi na to, ze ja z 2 jestem juz spozniona :-D
Anna przy storczykach obowiazuje jedna glowna zasada, lepiej przesusszyc niz przelac :tak: PO podlaniu, woda nie moze stac w doniczce, nadmiar wody nalezy wylac z doniczki badz podstawki bo w przeciwnym razie korzenie zacznac gnic. Mozesz im tez raz na 2 tyg robic kapiele wode, czyli wstawic doniczke do miski lub jakiegos innego naczynia podlac storczyka i pozwolic mu postac troszke w tej misie tak aby korzenie naciagnely sobie wody (ok 15 min) i pozniej storczyka odtsawiasz na swoje miejsce. Najlepiej robic to z rana bo w ciagu dnia temperatura jest wyzsza niz w nocy, podlewanie na wieczor zapewnia storczyka "zimne nozki" :-) ktore prowadza do marniecia rosliny. Podlewac najlepiej letnia przegotowana woda lub deszczowka. Nie wolno tez zalaz serca storczyka czyli stozka wzrostu - miejsca z ktorego wyrastaja liscie.
W zimie jak powietrze w pokoju poprzez ogrzewanie jest suche mozesz delikatnie zraszac liscie.
Aha i zmiana miejca storczyka powoduje opadanie kwiatow, tak samo jak owoce w jego poblizu o ile sie nie myle banan i pomarancza :szok::tak:
jakbys miala jeszcze jakies watpliwosci to pytaj :-)
jutro wstawie fotki moich obecnie kwitnacych i "kielkujacych" storczykow

ja juz sie pozegnam na dzis, ide troche odpoczac.
dobranoc spokojnej nocki

Agasta ty to zawsze oczytana jesteś ze wszystkiego!:-D
Mam pytanie i ja do ciebie i pewnie odpowiesz mi na nie wyczerpująco, przynajmniej mam taką nadzieje!:sorry:
A więc ostatnio rozmawiałam z holenderką na temat dzieci i ich adopcji w Holandii...doszłyśmy w koncu do takiego tematu....
Podobno tutaj w razie wypadku rodziców takich jak my- czyli mąż Polak i żona Polka- jeśli był to wypadek śmiertelny i żadne z nas nie przeżyło...dzieci idą do adopcji do rodzin holenderskich!:szok::szok::szok:
I rodziny polskie nie mają żadnych szans nawet sądownie odzyskać te dzieci np;gdyby moja siostra chciała podjąć się opieki nad nimi!:-:)eek:jest bez szans!:zawstydzona/y:
Jedyne co można zrobić żeby temu zapobiec jes podobno:eek::eek::eek:podpisanie w Geemente odpowiedniego dokumentu regulującego tą sprawę...:cool:

Czekam na inne wypowiedzi bo bardzo mnie ten temat nurtuje obecnie...zwłaszcza że my tak dużo podróżujemy i nigdy nic niewiadomo!:-(

Aniu mi to ani w głowie umierać:eek: ale wiesz jak to dzisiaj jest...szybko szybko chwila nieuwagi mojej czyjejeś...i...:sorry::-(
Wolałabym zeby moje dzieci zostały z rodziną! a nie w obcym kraju z obcymi ludźmi!:szok::-(

Aniahaven dokładnie tak jest jak powiedziała ci ta znajoma holenderka... tak stanowi holenderskie prawo... Aby przed tym się zabezpieczyć powinno się spisać stosowne oswiadczenie w obecnosci notariusza, cos w rodzaju ostaniej woli...

Dzięki Twiggless od jutra zacznę sie dowiadywać co i jak....:zawstydzona/y::tak:
Powiem wam szczerze że jak to usłyszałam to w szoku byłam...tylko dlaczego nikt o tym głośno nie mówi!?
Nikt z nas Polaków nie wie że takie prawo tu mają...:eek: i jak powinniśmy się przed czymś takim zabezpieczyć?:confused2::szok:

Aniahaven wiele osob nie wie nic na ten temat, nie dowiaduje sie nawet w tej sprawie a to dlatego ze "na nasz polski chłopski rozum" myslimy ze w takich wypadkach najpierw naszymi dziecmi zajmą sie nasi najblizsi... niestety holenderskie prawo w wielu przypadakach daleko odbiega od naszego polskiego...
tu inna sytuacja polskiej mamy holenderskie przepisy spowodowały że nóz mi się w kieszeni otworzył :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: NO CHORE SĄ TE PRZEPISY
Interwencja - INTERIA.PL - Holendrzy odebrali Polce dzieci

reklama
Do góry