reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Heparyna w ciąży

Hej, fajnie, że piszesz, bo ja ciagle noge dowiadywać sie nowych rzeczy, na ktore ktoś odpowie.
Jeśli chodzi o mnie, aktualnie 18tydz. ciąży i heparyna Neoparin od początku.
1. Nie wiem jakie są skutki uboczne, nie czuję się źle, nic mi nie dolega oprócz faktu, ze codziennie mi maz musi zrobic te zastrzyki. Nie dziwię Ci sie wcale, ze wszystkiego już sie obawiasz, bo ja tez i ciagle żyje w niepewności, nie ja inne dziewczyny ktokt bez problemu zachodza i rodzą dzieci... echhh....
2. U mnie Neoparin zamiennik, sama wymyslilam i lekarze się zgadzają.

4. Też to chciałam zglebic, co jeszcze można badac oprócz zwyklej morfologii i badania moczu. Sama o to zapytam już oficjalnie hematologa, bo pisałam tu, że ja ZAWSZE miałam dobre wyniki morfologii, więc co im daje znowu tylko na nie patrzeć...

3. Pisałam o tym, że u mnie nie ma krwiaków, a zawsze byly i myślałam, ze to dzieki heparynie teraz nie mam, ale dziewczyny maja inne przypadki..

5. Nooo właśnie ja mam jeden po jednej stronie pępka, więc maz mi robi teraz od tygodnia po drugiej stronie tylko, bo po prawej sie nie robi nic na szczęście. A co na to to sama nie wiem, niech ktoś podpowie.

reklama
1. Czy macie jakieś skutki uboczne po heparynie?
u mnie wszystko ok
2. Mi genetyk wspomniała o Fragminie5000 w dawce0.4 ktoś ma?
Ja mam Clexane i hematolog odmiawia zamiennikow
3. O jakich krwotokach mówicie? One są z powodu heparyny?
ja mialam krwawienie z powodu nadzerki - 6 epizodow kolo 17-20 tyg, potem juz wszystko ok
4. Czy i co trzeba badać jak się bierze te heparynę?(jakieś badania krwi etc, czytałam że to wpływa na inne narzady)
u mnie oprocz zwyklej morfologii hematolog zleca homocysteine i wit B12
5. Co robicie by nie mieć tak zrostów?
ja robie zastrzyki sama - pierwsze byly straszne, a potem jakos przywyklam i mimo, ze to nie jest super przyjemne, to jakos da sie przezyc... robilam najpierw kolo pepka, a tek od 30 tc w boczki bardziej - robie przez tydzien w jeden bok i przesuwam sie co ok 1,5 cm - wiec w to samo miejsce kluje sie co okolo 2 tyg, lapie faldke, powoli wpuszczam heparyne, powoli wyciagam i trzymam miejsce przez wacik ok 5 min - nie ma wowczas zadnych siniakow! jak mi sie zdarzy robic na szybko i nie przytrzymam potem dlugo, to siniak gwarantowany ;)

nic sie nie boj!!! bedzie wszystko dobrze :D

I jak wrażenia? Ja dziś pierwszy raz w życiu robiłam sobie te zastrzyki Czy z czasem można się przyzwyczic do tego palącego odczucia? U mnie stwierdzono trombofilie po 2 poronieniach. Jaka dawkę bierzesz?
Biore dawkę 0,6, w pierwszej ciąży brałam clexane tez 0,6. Przy neoparin faktycznie zauważyłam, że szczypie , ale im dluzej robie tym znów nabieram praktyki i jest coraz łatwiej .Biore od pozytywnego testu.
W pierwszej ciąży od 10 tygodnia, do konca ciąży i kilka tygodni po porodzie.

Cześć dziewczyny, nowa tu jestem. Szukam miejsca żeby czegoś się dowiedzieć i wygadać mam 12 letniego syna, kolejne 2 ciąże poronilam w 10-12 tyg. Nie miałam żadnych dodatkowych badań. Teraz jestem w 7tc i na razie wszystko jest ok. Serduszko bije A ja mam masakrycznie objawy- ciągle mnie mdli, piersi bolą i jestem śpiąca non stop. Na razie nikt nic nie wie bo doszłam do wniosku że nie chce zapeszac ale bardzo ciężko mi to ukryć, szczególnie w pracy... biorę dwa razy dziennie duphaston i zastrzyki Neoparin 40 raz dziennie. Mam ogromną nadzieję że tym razem się uda ☺☺

Cześć dziewczyny, nowa tu jestem. Szukam miejsca żeby czegoś się dowiedzieć i wygadać mam 12 letniego syna, kolejne 2 ciąże poronilam w 10-12 tyg. Nie miałam żadnych dodatkowych badań. Teraz jestem w 7tc i na razie wszystko jest ok. Serduszko bije A ja mam masakrycznie objawy- ciągle mnie mdli, piersi bolą i jestem śpiąca non stop. Na razie nikt nic nie wie bo doszłam do wniosku że nie chce zapeszac ale bardzo ciężko mi to ukryć, szczególnie w pracy... biorę dwa razy dziennie duphaston i zastrzyki Neoparin 40 raz dziennie. Mam ogromną nadzieję że tym razem się uda [emoji5][emoji5]
40?;-)
Będzie dobrze! U mnie podobna historia, 2 straty w 9 tc a kolejna na heparynie donoszona. Też przy trzeciej to nikomu nie mówiliśmy, mimo że byłam na L4 od 9 to w pracy powiedziałam tylko szefowi.
Kciuki !

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom

Tak. Heparyna 40mg/0,4ml ☺ mam nadzieje że się powiedzie. Niestety w tym stanie nie utrzymam długo tajemnicy bo fatalnie się czuję

Tak. Heparyna 40mg/0,4ml [emoji5] mam nadzieje że się powiedzie. Niestety w tym stanie nie utrzymam długo tajemnicy bo fatalnie się czuję
Zrozumiałam że 40 zastrzykow[emoji23] myślałam że chodziło o 4;-) a teraz wiem że o dawke.
No niestety trudno ukryć źle samopoczucie. Ja nie miałam żadnych dolegliwości poza krwawieniem ;-)

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom

Miałaś krwawienie? Ja tak się tego boję. Chociaż mam też masę innych obaw ale radość i nadzieja też jest, więc czekam do soboty na kolejne usg ☺

reklama
Cześć dziewczyny, nowa tu jestem. Szukam miejsca żeby czegoś się dowiedzieć i wygadać mam 12 letniego syna, kolejne 2 ciąże poronilam w 10-12 tyg. Nie miałam żadnych dodatkowych badań. Teraz jestem w 7tc i na razie wszystko jest ok. Serduszko bije A ja mam masakrycznie objawy- ciągle mnie mdli, piersi bolą i jestem śpiąca non stop. Na razie nikt nic nie wie bo doszłam do wniosku że nie chce zapeszac ale bardzo ciężko mi to ukryć, szczególnie w pracy... biorę dwa razy dziennie duphaston i zastrzyki Neoparin 40 raz dziennie. Mam ogromną nadzieję że tym razem się uda ☺☺
Monika! Ja pierwsza ciaze przeszlam bazproblemowo, a dwie kolejne stracone.. nikt nie umial powiedziec dlaczego, dopiero ktos podpowiedzial badania genetyczne, wyszla mi mutacja Leiden i PAI i jestem na heparynie cala ciaze (no od 5 tc). Teraz juz 35 tc :) Mam nadzieje, ze u Ciebie bedzie teraz juz wszystko dobrze, a zle samopoczucie i mdlosci szybko mina... Trzymam mocno kciuki za Ciebie :)

Do góry