reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Heparyna w ciąży

A wiecie jak malo lekarzy ma pojciecie o heparynie...
Ja ucze sie dopiero zastrzykow ale niezle mi idzie w 10 tyd zbadam anty ax o spr czy dawka jest nie za mala...
Pochwalcie Ktora z Was z pelna swiadomoscia dzieki heparynie i acardowi donosila ciaze i to nie jedno
Tak mocno teraz potrzebuje wsparcia a mocno wierze ze teraz sie uda

Ja byłam u 4 lekarzy i nikt nie chce dać heparyny . Mam jedna lekarkę prywatnie która mi da jak zajdę w ciąże

reklama
Ja byłam u 4 lekarzy i nikt nie chce dać heparyny . Mam jedna lekarkę prywatnie która mi da jak zajdę w ciąże
Ja po poronieniu robilam mega rozlegle badania i po wizycie u hematologa dobitnie poprosilam o konkrety bo mam trombofilie co prawda delikatna bo heterozygotyczna ale czuje ze i tarczyca mogla sie przyczynic bo mialam ja tsh 11
Teraz bede dawkowac neoparin 0.4 i acard 75 na noc i musimy walczyc ( a zadzlam znow w ciaze za pierwszym razem) marzy mi sie z jeszcze dwojka dzieci ale musze znalesc dobrego ginwkologa ktory sie nie poi mutavji i dawkowania heparyny ( mi wypisuje rodzinna bo przeczytaniu dokumentu od hematologa i genetyka)
Trzymajmy za siebie kciuki :)

0,3
Duphaston brałam jak miałam krwiakiNie wiem, skoro w badaniach genetycznych jest mutacja to chyba ogólnie mam jakiś problem ale nie biorę na codzień żadnych leków tylko w ciąży. Głównie z powodu strat, po prostu boję się próbować być w ciazy bez zastrzykow, żaden lekarz się nie odważy jak już jedną się tak udała. No i druga już też. Kolejnej nie planuje.
Też miałam krwiaki, ogromne, odklejajace kosmowke i udało się donosic. W pierwszej ciąży lezalam plackiem 2 miesiące, w drugiej miesiąc.
Ja mam dawkę 0.6 heparyny pierwsza ciaza szczęśliwa Olcia już ma 3 lata urodziła się ogromna 5.170 oczywiście cc. Potem druga ciąża 21.12.2018 serduszko przestalo bic. I w lipcu poronilam w 4tc. Nic nie brałam zadnych lekarstw. Natomiast teraz jestem w 5tc Na początku bralam acard i luteine dopochwowo. Jednak okazało się że najprawdopodobniej mam zespół antyfosfolipidowy. Lekarz zmienił lekarstwa na heparyne i duphaston bo gdy bralam luteine mialam i do tej pory mam brzydkie brazowe uplawy.

Ja mam dawkę 0.6 heparyny pierwsza ciaza szczęśliwa Olcia już ma 3 lata urodziła się ogromna 5.170 oczywiście cc. Potem druga ciąża 21.12.2018 serduszko przestalo bic. I w lipcu poronilam w 4tc. Nic nie brałam zadnych lekarstw. Natomiast teraz jestem w 5tc Na początku bralam acard i luteine dopochwowo. Jednak okazało się że najprawdopodobniej mam zespół antyfosfolipidowy. Lekarz zmienił lekarstwa na heparyne i duphaston bo gdy bralam luteine mialam i do tej pory mam brzydkie brazowe uplawy.
Mi za odradzili luteine a biore duphaston 1 x dziennie rano.. Letrox, zastrzyk i duzo suplementow
Fajnie ze masz super ginekologa ktory se radzi

Mi za odradzili luteine a biore duphaston 1 x dziennie rano.. Letrox, zastrzyk i duzo suplementow
Fajnie ze masz super ginekologa ktory se radzi
u trzech juz bylam. Do tego poszlam pierwszy raz i na nim koniec bo u nas już nie ma dobrych. Natomiast moj internista jest też zaangażowany ponieważ interesuje się naprotechnologia czyli naturalnym zajściem w ciążę wiec wie co nie co. Ja duphaston biorę 2× rano i wieczorem.

Mam niedoczynność tarczycy i mutacje w genie protrombiny (heterozygota). Wiedziałam o trombofilii przed zajściem w ciąży ( tsh, ft3 itp mialam ok) i zaczelam robic zastrzyki ok 32 dni cyklu (kilka dni po tescie). Niestety 3 dni pozniej było już po ciąży, dlatego teraz mam brać acard od miesiąca wcześniej przed staraniami plus od dnia owulacji neoparin, a potem od testu jeszczu 2xduphaston (kwas foliowy i tak biorę od kilku miesięcy). Mam nadzieję,że teraz się uda, ale trochę przeraża mnie ta kombinacja, szczególnie robienie zastrzyków z heparyny od owulacji zamiast standardowo od testu

Mam niedoczynność tarczycy i mutacje w genie protrombiny (heterozygota). Wiedziałam o trombofilii przed zajściem w ciąży ( tsh, ft3 itp mialam ok) i zaczelam robic zastrzyki ok 32 dni cyklu (kilka dni po tescie). Niestety 3 dni pozniej było już po ciąży, dlatego teraz mam brać acard od miesiąca wcześniej przed staraniami plus od dnia owulacji neoparin, a potem od testu jeszczu 2xduphaston (kwas foliowy i tak biorę od kilku miesięcy). Mam nadzieję,że teraz się uda, ale trochę przeraża mnie ta kombinacja, szczególnie robienie zastrzyków z heparyny od owulacji zamiast standardowo od testu
Mnie na poczatku tez przerazily te lekarstwa szczególnie Acard i jeszcze gdzieś o nich myślę... ale troszkę dziewczyny mnie tutaj uspokoily one też braly i biorą te wszystkie specyfiki więc i ja biorę i staram się być pozytywnej myśli choć niewiem jak długo będę

Ja dzis bylam u endokrynologa 5 tydz ciazy a tsh 3.5 spada bo mialam 5
Ale kurcze te ceny wizyt szokozja 150 endo, 150 ginekolog, 150 hematolog a gdzie jeszcze badania itp
Ktora z Was robi biorac heperyne ddimery i anty xa spr czy dawka jest ok?

Witajcie. Ja dostałam heparynę od niedawna (16+4) ze względu na puchnace nogi ( jestem po operacji żylaków). Od kilku dni ciśnienie mam podwyższone pomimo brania tabletek. Czy to może być od heparyny? Miałyście taki przypadek?

reklama
Cześć dziewczyny, niedawno pisałam na wątku „ blada kreska na teście” dzisiaj pani ginekolog potwierdziła ciaze..tzn jest pęcherzyk i za dwa tyg następna wizyta, ponieważ to dopiero 5 tydzień3dni.
Dodam ze jestem po trzech poronieniach, ostatnia ciaza w 2017 roku zakończona oburmarciem w 17tc. Dostałam heparynę a dokładnie neoparin 40mg. Niestety nie należy mi sie refundacja, ze względu na to, ze wyniki badań( których robiłam już chyba ze 40 ogólnie włącznie z cała genetyka) są w normie a nawet powiedziałabym ze ksiazkowo. Dzisiaj zaczęłam pierwszy zastrzyk, szczerze mówiąc, myślałam ze to bedą strzały a to zwykle strzykawki z igła która ma chyba z 3cm! Jestem lekko przerażona, bo teraz to pikus, ale mam pytanie do dziewczyn, które już maja duży brzuszek, gdzie sie klujecie? Czy w twardy brzuch da sie wgl to wykonać? Moja ginekolog powiedziała, ze kobiety dają radę, ale ja tego jakoś nie widze...
bardzo z mężem cieszymy sie z ciazy i z tego ze chyba wkoncu trafiłam na dobra panią ginekolog, ale mam duże obawy. Dodatkowo mam brać acard, kwas, pregneplus, trochę tego dużo? Nie chodzi nawet o ten koszt około 300 zł miesiacznie za same leki, ale o ilość tego wszystkiego...
pozdrawiam i dziękuje tym co wytrwali do końca mojej wiadomości ☺️

Do góry