reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Heparyna w ciąży

O to już ładnie. Kiedy idziesz na prenatalne? Robisz też test Pappa?:)

No to łożysko to jest podstępna sprawa. Bierzesz coś na nadciśnienie? Ja miałam nadciśnienie ciążowe w 3 trymestrze i brałam dopegyt i leżałam na patologii ciąży. Trochę zbijał pomiary, ale bez szału. Przez to nadciśnienie zestarzało mi się łożysko już w 30 tygodniu ciąży. Było "brzydkie" jak to lekarze określali, ale właśnie przepływy były dobre, więc nikt nie przyspieszał akcji i tak dociągnęłam do 41 tygodnia :) Na sali porodowej położne chciały mi pokazać to łożysko, ale podziękowałam ;p

Czy Twoim nadciśnieniem zajmuje się Twój ginekolog, czy chodzisz do karidologa? Miałaś holtera? Ja w domu mam dobre ciśnienie, ale w gabinecie chyba z emocji wychodzą kosmiczne wyniki i już ginekolog chciał mi coś przepisać, ale powiedziałam mu że martwię się, że zasnę jeśli dostanę coś na zbijanie ciśnienia, które w domu i tak jest już bardzo niskie :p Mam iść więc do kardiologa.
Prenatalne mam za tydzień we wtorek :) tak robie tez test pappa i po świętach idę na kontrole do swojego lekarza.
Dopegyt biorę od tygodnia już,na razie rano i wieczorem i kontroluje ciśnienie,przepisała mi go ginekolog ale do kardiologa tez mam skierowanie ze względu na palpitacje serce w ostatnim czasie.

reklama
Prenatalne mam za tydzień we wtorek :) tak robie tez test pappa i po świętach idę na kontrole do swojego lekarza.
Dopegyt biorę od tygodnia już,na razie rano i wieczorem i kontroluje ciśnienie,przepisała mi go ginekolog ale do kardiologa tez mam skierowanie ze względu na palpitacje serce w ostatnim czasie.
Też mam palpitacje. Wydaje mi się, że powodem jest ciąża. Pewnie dostaniemy holtera ;) Będę miała konsultację tel. we wtorek. Jakie miałaś wyniki w domu przed braniem dopegytu i jakie masz obecnie? :)

Dziewczyny, czy Wam sie tez te zastrzyki tak po brzuchu rozlewają?

Załączniki

• IMG_20210314_153042.jpg
    IMG_20210314_153042.jpg
    837,4 KB · Wyświetleń: 72
Też mam palpitacje. Wydaje mi się, że powodem jest ciąża. Pewnie dostaniemy holtera ;) Będę miała konsultację tel. we wtorek. Jakie miałaś wyniki w domu przed braniem dopegytu i jakie masz obecnie? :)
Ogólnie odkąd pamietam miałam skoki ciśnienia,czasem 140/90 i powyżej a czasami 115/72 także różnie to bywało. Ja muszę dopiero się umówić na konsultacje ale osobiście 😃

Dziewczyny, czy Wam sie tez te zastrzyki tak po brzuchu rozlewają?
Zdarzają mi się takie,nie mam pojęcia od czego to zależy,staram się wbijać powoli i wpuszczać płyn,czasami nie ma nawet śladu a czasami rozlane na cały brzuch. Piękny brzuszek już 💕 który to tydzień u Ciebie?

Ogólnie odkąd pamietam miałam skoki ciśnienia,czasem 140/90 i powyżej a czasami 115/72 także różnie to bywało. Ja muszę dopiero się umówić na konsultacje ale osobiście 😃
U mnie około 128/75. A w gabinecie to jest inna historia... Ostatnio było 170/107. 🙄Doszłam do wniosku, że jeśli ma mi holtera przepisać to może rozmowa tel. wystarczy 😊 ale jeśli uzna wizytę osobistą za konieczna, wtedy pójdę. 😁

Zdarzają mi się takie,nie mam pojęcia od czego to zależy,staram się wbijać powoli i wpuszczać płyn,czasami nie ma nawet śladu a czasami rozlane na cały brzuch. Piękny brzuszek już 💕 który to tydzień u Ciebie?
Dzięki 😊💕 kończę 13 tydzień. W pierwszej ciąży taki brzuch miałam w 6 miesiącu 😁. Ale trochę się objadam, trochę obwiniam steryd, z którego po malu się wycofuję. A i przed ciążą miałam kilka kg nadprogramowych 😁 Mówią też, że brzuszek szybciej się uwidacznia przy kolejnych dzieciatkach i chyba coś w tym jest. Pewne jest ze gastryka mi zwariowała, mam wzdęcia i problemy, na które mam nadzieję że śliwki pomogą 😁🙏. Do tego paskudny refluks...

Też malutku robię zastrzyki - na wbijaniu substancji spędzam dobre 2-3min. Tam po prostu jest tak dużo naczynek krwionośnych, że łatwo się w któreś wbić, a my mamy do tego wyjątkowe "szczęście". Ciekawa jestem jak to będzie jak nam brzuszki urosną i trzeba będzie szukać innych lokalizacji do zastrzyków 🙄

Rozmawiałam z karidologiem z Medicover przez tel. :) Zleciła mi holtera i EKG i wizytę z wynikami. Też polecam Ci żebyś jak najszybciej się z nią skontaktowała, bo trzeba długo czekać na holtera. Dopiero ma do mnie zadzwonić pracownik medicover, żeby poinformowac mnie o wolnych terminach. :(
Wywnioskowała też, że skoro u mnie to ciśnienie skacze w określonych sytuacjach, to raczej jest wywołane stanem emocjonalnym i zaleciła mi psychoterapię. Mam w pakiecie 3 rozmowy z psychologiem i od razu wczoraj udało mi się jedną zrealizować telefonicznie. Trwała 45 min i wniosła wiele dobrego w moje życie. :)

reklama
Do góry