reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Heparyna w ciąży

O to już ładnie. Kiedy idziesz na prenatalne? Robisz też test Pappa?:)

No to łożysko to jest podstępna sprawa. Bierzesz coś na nadciśnienie? Ja miałam nadciśnienie ciążowe w 3 trymestrze i brałam dopegyt i leżałam na patologii ciąży. Trochę zbijał pomiary, ale bez szału. Przez to nadciśnienie zestarzało mi się łożysko już w 30 tygodniu ciąży. Było "brzydkie" jak to lekarze określali, ale właśnie przepływy były dobre, więc nikt nie przyspieszał akcji i tak dociągnęłam do 41 tygodnia :) Na sali porodowej położne chciały mi pokazać to łożysko, ale podziękowałam ;p

Czy Twoim nadciśnieniem zajmuje się Twój ginekolog, czy chodzisz do karidologa? Miałaś holtera? Ja w domu mam dobre ciśnienie, ale w gabinecie chyba z emocji wychodzą kosmiczne wyniki i już ginekolog chciał mi coś przepisać, ale powiedziałam mu że martwię się, że zasnę jeśli dostanę coś na zbijanie ciśnienia, które w domu i tak jest już bardzo niskie :p Mam iść więc do kardiologa.
Prenatalne mam za tydzień we wtorek :) tak robie tez test pappa i po świętach idę na kontrole do swojego lekarza.
Dopegyt biorę od tygodnia już,na razie rano i wieczorem i kontroluje ciśnienie,przepisała mi go ginekolog ale do kardiologa tez mam skierowanie ze względu na palpitacje serce w ostatnim czasie.

reklama
Prenatalne mam za tydzień we wtorek :) tak robie tez test pappa i po świętach idę na kontrole do swojego lekarza.
Dopegyt biorę od tygodnia już,na razie rano i wieczorem i kontroluje ciśnienie,przepisała mi go ginekolog ale do kardiologa tez mam skierowanie ze względu na palpitacje serce w ostatnim czasie.
Też mam palpitacje. Wydaje mi się, że powodem jest ciąża. Pewnie dostaniemy holtera ;) Będę miała konsultację tel. we wtorek. Jakie miałaś wyniki w domu przed braniem dopegytu i jakie masz obecnie? :)

Dziewczyny, czy Wam sie tez te zastrzyki tak po brzuchu rozlewają?

Załączniki

• IMG_20210314_153042.jpg
    IMG_20210314_153042.jpg
    837,4 KB · Wyświetleń: 78
Też mam palpitacje. Wydaje mi się, że powodem jest ciąża. Pewnie dostaniemy holtera ;) Będę miała konsultację tel. we wtorek. Jakie miałaś wyniki w domu przed braniem dopegytu i jakie masz obecnie? :)
Ogólnie odkąd pamietam miałam skoki ciśnienia,czasem 140/90 i powyżej a czasami 115/72 także różnie to bywało. Ja muszę dopiero się umówić na konsultacje ale osobiście 😃

Dziewczyny, czy Wam sie tez te zastrzyki tak po brzuchu rozlewają?
Zdarzają mi się takie,nie mam pojęcia od czego to zależy,staram się wbijać powoli i wpuszczać płyn,czasami nie ma nawet śladu a czasami rozlane na cały brzuch. Piękny brzuszek już 💕 który to tydzień u Ciebie?

Ogólnie odkąd pamietam miałam skoki ciśnienia,czasem 140/90 i powyżej a czasami 115/72 także różnie to bywało. Ja muszę dopiero się umówić na konsultacje ale osobiście 😃
U mnie około 128/75. A w gabinecie to jest inna historia... Ostatnio było 170/107. 🙄Doszłam do wniosku, że jeśli ma mi holtera przepisać to może rozmowa tel. wystarczy 😊 ale jeśli uzna wizytę osobistą za konieczna, wtedy pójdę. 😁

Zdarzają mi się takie,nie mam pojęcia od czego to zależy,staram się wbijać powoli i wpuszczać płyn,czasami nie ma nawet śladu a czasami rozlane na cały brzuch. Piękny brzuszek już 💕 który to tydzień u Ciebie?
Dzięki 😊💕 kończę 13 tydzień. W pierwszej ciąży taki brzuch miałam w 6 miesiącu 😁. Ale trochę się objadam, trochę obwiniam steryd, z którego po malu się wycofuję. A i przed ciążą miałam kilka kg nadprogramowych 😁 Mówią też, że brzuszek szybciej się uwidacznia przy kolejnych dzieciatkach i chyba coś w tym jest. Pewne jest ze gastryka mi zwariowała, mam wzdęcia i problemy, na które mam nadzieję że śliwki pomogą 😁🙏. Do tego paskudny refluks...

Też malutku robię zastrzyki - na wbijaniu substancji spędzam dobre 2-3min. Tam po prostu jest tak dużo naczynek krwionośnych, że łatwo się w któreś wbić, a my mamy do tego wyjątkowe "szczęście". Ciekawa jestem jak to będzie jak nam brzuszki urosną i trzeba będzie szukać innych lokalizacji do zastrzyków 🙄

Rozmawiałam z karidologiem z Medicover przez tel. :) Zleciła mi holtera i EKG i wizytę z wynikami. Też polecam Ci żebyś jak najszybciej się z nią skontaktowała, bo trzeba długo czekać na holtera. Dopiero ma do mnie zadzwonić pracownik medicover, żeby poinformowac mnie o wolnych terminach. :(
Wywnioskowała też, że skoro u mnie to ciśnienie skacze w określonych sytuacjach, to raczej jest wywołane stanem emocjonalnym i zaleciła mi psychoterapię. Mam w pakiecie 3 rozmowy z psychologiem i od razu wczoraj udało mi się jedną zrealizować telefonicznie. Trwała 45 min i wniosła wiele dobrego w moje życie. :)

reklama
Do góry