reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Halo halo styczen 2019

Oczywiście, że z badań prenatalnych może wynikać płeć. Koleżance pewnie chodziło akurat o USG, natomiast jeśli pójdziecie na badania Nifty albo Harmony które polegają na pobraniu krwi, wyselekcjonowaniu z niej DNA płodu i analizie tego DNA to na tej podstawie można uzyskać określenie płci. Niestety badanie kosztuje 2100-2400 zl ale oczywiście nie ustalenie płci jest jego celem tylko ustalenie czy płód nie ma wad genetycznych. Ja się zdecydowałam na taki wydatek gdyż niepełnosprawne dziecko to większy koszt. Pappa to nie jedyne badania prenatalne jakie są wykonywane ;) Są najpopularniejsze bo ich cena nie jest aż tak wysoka.

reklama
Dziewczyny czy któraś z Was ma doświadczenie, może z poprzednich ciąż, jakie sa efekty chodzenia na basen? Ja się na razie staram chodzić codziennie, co się nie zawsze udaje, ciekawi mnie czy da się tak do konca i czy rzeczywiście później łatwiej wrócić do formy?

Ostatnia edycja:
Dziewczyny czy któraś z Was ma doświadczenie, może z poprzednich ciąż, jakie sa efekty chodzenia na basen? Ja się na razie staram chodzić codziennie, co się nie zawsze udaje, ciekawi mnie czy da się tak do konca i czy rzeczywiście później łatwiej wrócić do formy?

Akurat z basenem nie mam doświadczeń w ciąży, ale zawsze byłam aktywna. Amatorsko uprawiam biegi i kolarstwo szosowe. Myślę, że jakakolwiek aktywność jest wskazana, bo raz że łatwiej urodzić, a dwa, potem właśnie łatwiej wrócić do formy. Z basenem uważaj jedynie na infekcje, bo tam łatwiej o wszelkie paskudztwo.
Jest jeszcze inna ważna sfera, w której sport gra istotną rolę, sfera psychiczna. Ja zawsze po ciężkim dniu szłam się „upodlić” w biegu czy na rowerze. Od razu człowiek ze świeżym umysłem wraca i oaza spokoju wtedy. Wiem, że jak Maluch się urodzi też tak będzie. Zostawię z mężem i pójdę przewietrzyć myśli i naładować się endorfinami. Wtedy będzie to potrzebne jak nigdy.

MojRanka kocham rower!!!!! Tylko na razie nie mogę.

Dziewczyny a może to co dczytujecie za.zniecierpliwienie nóg to drobne sygnały niedoboru magnezu w diecie. Jak tak to jakieś orzechy, czekolada, miecho może zintensyfikować.

W sumie wcale sie nie zdziwie bo dodatkowo mam czesto ciemno przed oczami i strasznie zbladłam.. W morfologi to chyba wyjdzie jako poziom hemoglobiny ? Czy osobno trzeba badać poziom żelaza?
Screenshot_20180620-081807~2.jpg

Załączniki

• Screenshot_20180620-081807~2.jpg
    Screenshot_20180620-081807~2.jpg
    79,5 KB · Wyświetleń: 276
Oczywiście, że z badań prenatalnych może wynikać płeć. Koleżance pewnie chodziło akurat o USG, natomiast jeśli pójdziecie na badania Nifty albo Harmony które polegają na pobraniu krwi, wyselekcjonowaniu z niej DNA płodu i analizie tego DNA to na tej podstawie można uzyskać określenie płci. Niestety badanie kosztuje 2100-2400 zl ale oczywiście nie ustalenie płci jest jego celem tylko ustalenie czy płód nie ma wad genetycznych. Ja się zdecydowałam na taki wydatek gdyż niepełnosprawne dziecko to większy koszt. Pappa to nie jedyne badania prenatalne jakie są wykonywane ;) Są najpopularniejsze bo ich cena nie jest aż tak wysoka.

Ja tez się zdecydowałam na to badanie. Tylko zastanawiam się na Nifty czy Harmony ale po rozmowie z lekarzam podejmę ostateczna decyzje. Narazie nastawiam się na Nifty.

Cześć dziewczyny tak czytam wasze wpisy na temat prenatalnych nie wypowiem się bo nie robię w sumie wcześniej nie pomyślałam a teraz już 12 tydz za pasem. A co daty porodu mam na 10 stycznia i tylko tego mam się trzymać ale lekarz wróży że w tym roku będzie rozwiązanie[emoji16]

Cześć dziewczyny tak czytam wasze wpisy na temat prenatalnych nie wypowiem się bo nie robię w sumie wcześniej nie pomyślałam a teraz już 12 tydz za pasem. A co daty porodu mam na 10 stycznia i tylko tego mam się trzymać ale lekarz wróży że w tym roku będzie rozwiązanie[emoji16]
Do 14 tyg sie robi prenatalne [emoji4]

reklama
Do góry