reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Halo halo styczen 2019

To powiem wam ze czuje się oszukana, bo gin mi to usg zalecił zrobić i muszę prywatnie. 180zł w błoto ze tak powiem. Jak trzeba to trzeba, ale skoro mam lekarza prowadzącego ciąże w NFZ, to nie rozumiem sytuacji. W pierwszej ciąży robiłam przed 10 tygodniem, ale to było ponad 4lata temu wiec stwierdziłam, że coś się zmieniło. Wrrr

Chociaż czytam właśnie na portalu poradnikzdroeie, że usg przed 10tyg nie jest refundowane. Może zaradniejsi lekarze jakoś to ogarniają formalnie, sama nie wiem.

Ostatnia edycja:
reklama
Ja to całkowicie odpuszczam nfz. Chodzę tylko prywatnie, do lekarza który pracuje w szpitalu w którym będę rodzić. Jak sobie pomyślę o tym szarpaniu się z nfz, to już wolę zapłacić i mieć spokój...

To raczej zależy od lekarza, ja mam naprawdę super na fundusz i chociaż nie pracuje w szpitalu to nie mam zamiaru zmieniać. Usg miałam tyle razy ile trzeba było, nawet robił mi "dla uspokojenia" jak byłam po szpitalu w 16 tygodniu, chociaż w zasadzie nie było wtedy potrzebne.

No i ja już po wizycie, jakoś dotarłam i przetrwalam, choć jak mi położna mierzyla ciśnienie to puls wyszedl 130. Odeslali mnie do kardiologa. Maleństwo ma 4,5mm serduszko ładnie bije, wszystko w porządku. Mam tylko lekką anemie, wiec dostałam żelazo i lekko podwyzszone tsh, kazal mi zrobić jeszcze ft4 i wtedy będzie myśleć. Kolejna wizyta znów za tydzień :)
@ciastkozkremem co do usg, to ja juz bylam na dwóch wizytach w 6 i 7tc i na obu miałam usg i nawet zdjęcia dostałam.

Chociaż teraz jak tak czytam internety, to w moim 6t+2d zarodek powinien być już sporo wiekszy...

Cześć dziewczyny, długo nie zaglądałam bo syn chory znów był... ciągle jest w sumie chory... już mam dosyć...
Miałam dziś pierwszą wizytę na NFZ, dostałam skierowanie na badania, ale usg muszę robić prywatnie bo NFZ przed 10tygodniem ponoć nie przewiduje. Też tak macie?
Ale lekarz dosyć mi się podoba. Jest już wiekowy, ale myśle, że się dogadamy. Usg jutro! Aż nie mogę się doczekać. Może trojaczki?;)

Na obiad polecam chłodnik, mam na to fazę.
Obiad będzie u nas raczej kolacją, bo mamy wizytę u pediatry homeopaty. Szamańska medycyna może pomoże;)
Ja na NFZ mam dopiero USG w 12 TC , dlatego chodzę prywatnie. To jest tak że na NFZ przysluguja 3 USG w ciągu całej ciąży ,jeśli lekarz robi wcześniej to za pewne jest to wyjątek i ma USG w gabinecie, bo zazwyczaj go nie ma.

Mam nawet wykaz jaki dostałam co refunduje NFZ, jakie badania w jakim tygodniu ..jak chcecie mogę wam wkleić,warto wiedzieć czego się domagać
Wklej wklej, bardzo chętnie poczytam.
Nie czytał internetow bo zglupiejesz[emoji3]jeśli by było coś nie tak lekarz by powiedział.
Juz znalazlam inna strone gdzie jest rozpisana wielkość zarodka dzień po dniu i wg tego w 6t2d powinien miec 4mm czyli jednak chyba wszystko ok :)

reklama
Do góry