Może mieć jeszcze 0. Matka i ojciec "dostają" od każdego ze swoich rodziców po jednym allelu(wersji) tego genu - w tym wypadku mogli dostać A lub 0, żeby mieć grupę A. Czyli matka może mieć po rodzicach A i A lub A i 0, ojciec tak samo. I wtedy jeśli dziecko dostanie od matki 0 i od ojca 0 to będzie miało grupę 0. Z rh jest tak samo. Czyli dziecko może mieć nawet 0Rh-Dziewczyny pisały tam o grupie krwi, no więc nie ma takiej możliwości, jeśli oboje rodziców ma ARh+, żeby dziecko miało inną. No za cholerę nie ma. W tym wypadku opcja jest tylko jedna.
Miłego dnia!
reklama
reqiem
Fanka BB :)
U mnie to jeszcze bardziej skomplikowane, bo moja mama ma 0Rh- a tato chyba AB Rh+ i mieli konflikt i mam przetoczona na ARh+Może mieć jeszcze 0. Matka i ojciec "dostają" od każdego ze swoich rodziców po jednym allelu(wersji) tego genu - w tym wypadku mogli dostać A lub 0, żeby mieć grupę A. Czyli matka może mieć po rodzicach A i A lub A i 0, ojciec tak samo. I wtedy jeśli dziecko dostanie od matki 0 i od ojca 0 to będzie miało grupę 0. Z rh jest tak samo. Czyli dziecko może mieć nawet 0Rh-
Michalina2018
Zgadzam sie- moze miec jeszcze O,nie tylko AMoże mieć jeszcze 0. Matka i ojciec "dostają" od każdego ze swoich rodziców po jednym allelu(wersji) tego genu - w tym wypadku mogli dostać A lub 0, żeby mieć grupę A. Czyli matka może mieć po rodzicach A i A lub A i 0, ojciec tak samo. I wtedy jeśli dziecko dostanie od matki 0 i od ojca 0 to będzie miało grupę 0. Z rh jest tak samo. Czyli dziecko może mieć nawet 0Rh-
paulenka91
Boże dziewczyny jaki miałam sen[emoji23]że moja matka jest w ciąży. Byłam taka zła i zfustrowana[emoji16]nie wiem skąd takie sny bo już nie jest możliwe żeby była hahah
Ok, ale przy przetoczeniu grupa krwi się nie zmienia, jeśli masz potwierdzoną tą A+ to musiała być taka od początku. I to możliwe przy grupach Twoich rodziców.U mnie to jeszcze bardziej skomplikowane, bo moja mama ma 0Rh- a tato chyba AB Rh+ i mieli konflikt i mam przetoczona na ARh+
MojrAnka
Tylko że w tym wypadku allel grupy A całkowicie dominuje nad allelem grupy 0. W przypadku pierwszego dziecka szansa na grupę krwi 0 jest równa 0Może mieć jeszcze 0. Matka i ojciec "dostają" od każdego ze swoich rodziców po jednym allelu(wersji) tego genu - w tym wypadku mogli dostać A lub 0, żeby mieć grupę A. Czyli matka może mieć po rodzicach A i A lub A i 0, ojciec tak samo. I wtedy jeśli dziecko dostanie od matki 0 i od ojca 0 to będzie miało grupę 0. Z rh jest tak samo. Czyli dziecko może mieć nawet 0Rh-
MojrAnka
Dokładnie. I przetoczona rownież A lub 0RhOk, ale przy przetoczeniu grupa krwi się nie zmienia, jeśli masz potwierdzoną tą A+ to musiała być taka od początku. I to możliwe przy grupach Twoich rodziców.
Michalina2018
Ja wciąż czekam na te szalone sny w ciąży....ale.poki co nie nadchodzaw miesiacu w ktorym zaszlam w ciaze bez przerwy mi sie śniło ze albo jestem w ciąży z bliźniakami albo ze karmie.piersia bliźniaki...a teraz nic-spokójBoże dziewczyny jaki miałam sen[emoji23]że moja matka jest w ciąży. Byłam taka zła i zfustrowana[emoji16]nie wiem skąd takie sny bo już nie jest możliwe żeby była hahah
Hahaha...nieźle....Boże dziewczyny jaki miałam sen[emoji23]że moja matka jest w ciąży. Byłam taka zła i zfustrowana[emoji16]nie wiem skąd takie sny bo już nie jest możliwe żeby była hahah
Mi dziś śniło się wyszukiwanie do porodu...nacieralam się cytryną żeby odpalić skórę...nawet nie pytajcie jaki porabamy sen. A cc miał przeprowadzić w-f ista córki- hahahaha
reklama
Michalina2018
Jezeli rodzice maja allele AA oraz AA to szansa jest rowna zero, jezeli AA oraz AO rowniez dzecko bedzie mialo.grupe A,natomiast gdy rodzice beda AO i AO to szansa na dziecko z grupa O wynosi 25% niezaleznie od tego czy jest to pierwsze czy drugie czy trzecie dzieckosek w, tym ze niewiemy czy jestesmy AA czy AO bo w.obu przypadkach mamy grupe okreslona jako A ze wzgledu na tobze ten allel dominuje.Tylko że w tym wypadku allel grupy A całkowicie dominuje nad allelem grupy 0. W przypadku pierwszego dziecka szansa na grupę krwi 0 jest równa 0