reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Halo halo styczen 2019

Nie w Holandii tu wszelkie prawa do mówienia o ciąży są od 12tyg. Teraz nic nie poradzę na to. Muszę czekac i Ew lekarz rodzinny coś zaradzi. Tu medycyna jak w Anglii
dla mnie to straszne bo w moim przypadku własnie decydujący moment rozgrywa się teraz do ok 8/9tc. Nie wyobrażam sobie dbać o to wszystko dopiero po 12 tc bo to już po ptokach niestety

reklama
Albo przeniosłas sobie kurzajki na siebie. Poparzenie azotem tak nie wyglada. Robiłam mężowi i jeśli było to w jednym miejscu poparzenie
To już sama nie wiem. Kurzajka to na pewno nie jest bo w pęcherzykach jest płyn surowiczy, piecze i kłuje przy dotyku. Muszę przecierpieć nic nie poradzę

dla mnie to straszne bo w moim przypadku własnie decydujący moment rozgrywa się teraz do ok 8/9tc. Nie wyobrażam sobie dbać o to wszystko dopiero po 12 tc bo to już po ptokach niestety

No tu zasada ze przetrwa silniejszy.... jeśli do 12tyg nie utrzyma się znaczy nie było mu dane żyć. Ja się przed tym bronię. Biorę progesteron zakazany tutaj podczas ciąży - duphaston

No tu zasada ze przetrwa silniejszy.... jeśli do 12tyg nie utrzyma się znaczy nie było mu dane żyć. Ja się przed tym bronię. Biorę progesteron zakazany tutaj podczas ciąży - duphaston
ale wielu wadom mozna zapobiec w niektórych przypadkach własnie dzieki planowaniu ciąży i szczególnej dbałości o pewne rzeczy własnie na początku. Co z tego że silniejszy przetrwa jak urodzi się z poważnymi wadami, ,którym można zapobiec - tego nie rozumiem. Choćby badania prenatelne dla ciężarnych po 35rż które robi się właśnie w okolicy 12tc

Masakra, nie zawsze to wina dzieciatka, ze jest za słabe tylko czesto matka ma problemy z immunologia albo krzepliwoscia itp i dziwne troche takie podejscie.

Masakra, nie zawsze to wina dzieciatka, ze jest za słabe tylko czesto matka ma problemy z immunologia albo krzepliwoscia itp i dziwne troche takie podejscie.

No takie maja podejście i nic nie zrobię. Żeby zajść to robią wszystko albo prawie, gorzej z tym żeby utrzymać, podtrzymać ciąże. Dlatego nie ma sprawdzania przyrostu bety, sprawdzania progesteronu podczas ciąży. Jeśli się nie uda to od nowa. Zwłaszcza ze ubezpieczenie pokrywa leki i wizyty plus iui i invitro. Praktycznie nie płaci się za nic. Oprócz składki co miesiąc i ryzyka własnego raz w roku

ale wielu wadom mozna zapobiec w niektórych przypadkach własnie dzieki planowaniu ciąży i szczególnej dbałości o pewne rzeczy własnie na początku. Co z tego że silniejszy przetrwa jak urodzi się z poważnymi wadami, ,którym można zapobiec - tego nie rozumiem. Choćby badania prenatelne dla ciężarnych po 35rż które robi się właśnie w okolicy 12tc

I w UK sie je wykonuje. Nawet wcześniej. Do położnej można iść w kilka dni po opóźnionej miesiączce i kara ciąży zostanie założona. Tylko pierwsze USG ma sie w 12 tygodniu a nie wcześniej. Tzw dating scan. W razie wykrycia wad w UK aborcja jest legalna i jeśli matka wyrazi takie życzenie to sie taki zabieg wykona. Dlatego mało sie martwią wadami...okrutne to ale po tych pierwszych 12 tygodniach zaczyna sie juz bajka z poezja. Ciężarna może zadać i wymagać niczym dziewica przed swoim pierwszym razem.

reklama
@alla31 ja miałam od początku każde usg przez brzuch i tak się teraz zastanawiam czy mój lekarz dobrze robił... Ale może to rzeczywiście zależy od budowy, ja przeważnie jestem na granicy niedowagi.
Ja też jestem szczupła i BMI mam niskie, ale to w ogóle nie o to chodzi. Po prostu na tak wczesnym etapie, dopochwowe jest dokładniejsze.

Do góry