reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Gry i zabawy czyli czas wolny naszych dzieci

ostatnia Hania od cioci dostałą taką ksążeczke NAKLEJANKOWO 2-latka. Powiem wam ze jest rewelacyjna..
Hania z tata spędzila przy niej dwie godziny, nakleja obrazki... super zabawa :) i ekstra nauka!
Juz kupialam jej inne czesci i uwielbia sie tym bawic.. POLECAM

reklama
Hej, tak mi dziś pomysł do głowy wpadł i wywiązywać z niego postanowiłam się. A dlatego że ja takich zabaw w dzieciństwie nie miałam.
Każdą pore roku czy swięto i jakieś inne ważne wydarzenia postanowiłam z Marcelem opracowywać za pomocą prac plastycznych a do tego opowiadania, wiersze itp na dany temat. Wiadomo teraz to raczej w większości ja bede wymyslać i wykonywac te prace a młody bedzie mi pomagał ale sadze ze role sie kiedys odwrócą. Także juz dzisiaj w lesie zebraliśmy duuuuuzo róznych rodzai i kolorów liści i kory i bedziemy z nich tworzyc wyklejanki. Bedzie to w nawiązaniu z jesienią [lepiej pozno niz wcale :eek:] W dni kolejne na pewno jakieś wierszyki z tej okazji.

Co Wy na to? Nie sa za młodzi na oswajanie, bo jakby nie patrzec to opowiadamy w ten sposób o otaczajacym nas swiecie i o zmianach itp? Kurcze tak pomyslalam ze musze mu coś urozmaicic zwłaszcza jak sie teraz wiecej siedzi w domu bo mi chałupe rozniesie a jego autka czy cos nie interesuje, tylko coś mam z nim wymyslac, wiec stwierdziłam ze takie cos w połaczeniu z nauką bedzie OK ??!!
Wole takie coś bo on pare dni posiedział na bajkach i juz z każdej zna te hasła, wie jak każda sie nazywa itp No chłonie nowe słowa, wiedze jak gąbka to lepiej coś pozyteczniejszego.......
Nastepny oczywiscie bedzie mikołaj, zima, święta..... rózne wyklejanki, wycinanki wszystkimi metodami.

Się rozpisałam a zapomniałam spytać w co Wy sie jeszcze bawicie z dziecmi? Jesli chodzi o coś w takim stylu. No bo jakies ksiazeczki wyklejanki, stempelki, ciastolina itp to wiem ale moze jakies zabawy wymyślane przez Was........

Ostatnia edycja:
Oj gdybym miała czas...;-)
Póki co wyręcza mnie przedszkole hihi:-)

A w domu to Asia jest na etapie rysowania i czytania. No i klocki. Lalki odchodzą już na bok... Teraz co chwilę wypatruje "Księzić" i "Sionko";-)

Znęca się nad moimi włosami tworząc mi "piękne" fryzury, bawimy się w chowanego, w ganianego, konika - oczywiście ja jestem koniem:-D oraz tańce i śpiewy odprawiamy co chwilę.

Mama - super pomysł, w Empiku są takie "gotowce" ... nie pamiętam jak to się zwie. Ja im tematu malunków nie narzucam, mają dowolność. Za to w żłobku i przedszkolu właśnie mają zajęcia kierunkowe, :tak:.
Hanka już sama narysowała jeża , a Gonia dynię pokolorowała,,, właśnie dynię dziś przytargałam i mam w robocie, zeskanują ją i podrzucę. Fajne są pomysły na kolorowanki na różnych stronkach dziecięcych - postaci z kreskówek, bajek itp.
Już dawno miałam podrzucić ... Zespół Żłobków m. st. Warszawy ;-)

Mama bardzo fajny pomysł. Ja z myślą o tym zasuszyłam trochę liści w tym roku, a w zeszłym tygodniu Ala robiła taką pracę w żłobku - wyklejanka z liści i papieru. Ślicznie wyszło, aż się wzruszyłam.. :)
Na święta planujemy piec pierniki, akurat będzie u mnie mama przez 2 weekendy to upieczemy i będziemy z Alą ozdabiać.

Asia Ala miała szał na książeczki z naklejkami w lipcu, teraz już się jej znudziły. Jeśli już to wybiera sobie w księgarni normalne naklejki i potem nakleja w różnych książkach :)

Ostatnia edycja:
Hej, tak mi dziś pomysł do głowy wpadł i wywiązywać z niego postanowiłam się. A dlatego że ja takich zabaw w dzieciństwie nie miałam.
Każdą pore roku czy swięto i jakieś inne ważne wydarzenia postanowiłam z Marcelem opracowywać za pomocą prac plastycznych a do tego opowiadania, wiersze itp na dany temat. Wiadomo teraz to raczej w większości ja bede wymyslać i wykonywac te prace a młody bedzie mi pomagał ale sadze ze role sie kiedys odwrócą. Także juz dzisiaj w lesie zebraliśmy duuuuuzo róznych rodzai i kolorów liści i kory i bedziemy z nich tworzyc wyklejanki. Bedzie to w nawiązaniu z jesienią [lepiej pozno niz wcale :eek:] W dni kolejne na pewno jakieś wierszyki z tej okazji.

Co Wy na to? Nie sa za młodzi na oswajanie, bo jakby nie patrzec to opowiadamy w ten sposób o otaczajacym nas swiecie i o zmianach itp? Kurcze tak pomyslalam ze musze mu coś urozmaicic zwłaszcza jak sie teraz wiecej siedzi w domu bo mi chałupe rozniesie a jego autka czy cos nie interesuje, tylko coś mam z nim wymyslac, wiec stwierdziłam ze takie cos w połaczeniu z nauką bedzie OK ??!!
Wole takie coś bo on pare dni posiedział na bajkach i juz z każdej zna te hasła, wie jak każda sie nazywa itp No chłonie nowe słowa, wiedze jak gąbka to lepiej coś pozyteczniejszego.......
Nastepny oczywiscie bedzie mikołaj, zima, święta..... rózne wyklejanki, wycinanki wszystkimi metodami.

Się rozpisałam a zapomniałam spytać w co Wy sie jeszcze bawicie z dziecmi? Jesli chodzi o coś w takim stylu. No bo jakies ksiazeczki wyklejanki, stempelki, ciastolina itp to wiem ale moze jakies zabawy wymyślane przez Was........

takie zabawy o ktorych piszesz robia w zlobkach i przedszkolach;) wiec jak najbardziej super pomysl! ja malemu kupilam klej w sztyfcie i klei kółka, kwadraty, trojkaty, wycinam z gazety co tam chce i nakleja, ostatnio dokupilam farbki i tez maluje, mozesz kupic farbki do rak i np pomalowac jabluszko na czerwono (owoce jesieni), czy na zime zrobic balwanka z platkow higienicznych i patyczka do uszu, gozdzikow itd przyklejjac na kartce, nie wiem czy juz drazyliscie dynie, ignas pomagal mi wyjmowac pestki i miazsz ze srodka dyni...jakis czas temu kilolek pisala o roznych domowych zabawach w tym watku:-)

jakie książeczki, wierszyki itp są ulubiają Wasze dzieci? Mają taki naj naj naj??

Marcel ma multum książek i wierszy ale jedna ksiazeczka jest naj...
Wanda Chotomska - Hipopotam lubi błoto - YouTube tu znalazłam wersje czytaną ale Marcelowi jeszcze jej nie pokazywałam. Póki co czytałam sama a Marcel przejęty pokazuje zwierzątka gdzie mają plamy i sie b. przejmuje. Dzisiaj mnie rozbawił bo powtarzał hipopotam-hipopsotam itp połamał sobie język ale zabawy miał co niemiara :)
A pytam sie Was dlatego bo juz kompletnie nie mam pomysłu na książki dla niego :tak::-D Za niedługo to juz biblioteczke bedziemy musieli zrobić bo młody chłonie książki jak gąbka..... a miejsca w pokoju coraz mniej.

MAma, moim zdnaiem naprawdę rewelacyjna jest książeczka "Miasteczko Mamoko" Miasteczko Mamoko.
To jest książka która wymaga dużego zaangażowania rodzica, ale jest świetna, interesuje dziecko i rozwija spostrzegawczość.
Czytamy ją z Alą od maja i jeszcze się nie znudziła.

Poza tym lubd Wandy Chotomskiej "Awantura o jajko" i bardzo lubi te książeczki z takiej serii: Dzień malucha. Obrazki dla maluchów - Nathalie Belineau - książki online - księgarnia internetowa Merlin.pl.

EDIT:

Posłuchałam tego hipopotama - fajne :)))))

Ostatnia edycja:
reklama
U nas rządzi Brzechwa i Tuwim (bo sama ich kocham i dzieci też mają, ot co:-D), a tak to nadal "Obrazki dla maluchów", tam czytania mało, ale książka to książka:-D Noody różne z tej serii NODDY Pora spać (1907045275) - Aukcje internetowe Allegro No i "Hello Kitty", chyba od Etny (albo Marty:-D) KSIĄŻKA RODZINKA HELLO KITTY GRUBE KARTKI (1938589843) - Aukcje internetowe Allegro
Ostatnio kazała sobie czytać "Małą Syrenkę" - 112 stron, na szczęście udało mi się ją od tego odwieźć po kilku stronach:szok::-D taka ze mnie leniwa mama:-D

Do góry