reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grupa wsparcia wagi ciężkiej

Problemem jest mąka i elastyczność tych placków. Robię naleśniki z mąki owsianej i one mają całkiem inną elastyczność, pękają po prostu przy zwijaniu.z innymi mąkami nie próbowałam jeszcze :)

8une3e3kck8m6mea.png

reklama
W kuchni meksykańskiej robi się tortille kukurydziane.
Ale ja jeszcze zwykłej nie robiłam więc nie wiem jak to ma się w praktyce.
Colorado całkiem zrezygnowałaś z mąki pszennej?

Napisane na SM-J320F w aplikacji Forum BabyBoom

W kuchni meksykańskiej robi się tortille kukurydziane.
Ale ja jeszcze zwykłej nie robiłam więc nie wiem jak to ma się w praktyce.
Colorado całkiem zrezygnowałaś z mąki pszennej?

Kukurydziana też ma wysoki indeks glikemiczny, więc nawet jej nie mam w kuchni :)

W 90% udaje mi się nie jeść mąki pszennej. Te 10% to raz na ruski rok wyjście gdzieś do knajpy/restauracji lub do rodziny/znajomych. Poza tym czasem idzie się zaskoczyć, kupując bułkę gryczaną myślałam, że jest ok, a potem czytam, że jest z mąki pszennej z dodatkiem gryczanej [emoji16]

8une3e3kck8m6mea.png

Ja się jeszcze gubię w tych indeksach. Dziś jadłam np kaczkę i marchewkę z groszkiem. I wiem, że sama marchewka ma wysoki ale jak z kaczką i groszkiem to chyba nie jest źle? [emoji23]

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Ja się jeszcze gubię w tych indeksach. Dziś jadłam np kaczkę i marchewkę z groszkiem. I wiem, że sama marchewka ma wysoki ale jak z kaczką i groszkiem to chyba nie jest źle? [emoji23]

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
Jest to poprawny sposób obejścia :) też to stosuję [emoji16] np na śniadanie jedna kanapka razowa z dżemem truskawkowym słodzonym sokiem jabłkowym, no ale siłą rzeczy słodkawy jest, a druga kanapka z serem żółtym, żeby sam cukier mi po organizmie nie szalał, bo wtedy jestem zaraz głodna.

Poza tym marchewka i inne rzeczy z wyższym IG im bardziej przygotowane "al dente" tym niższy indeks. Albo mniej dojrzałe w przypadku owoców :)

8une3e3kck8m6mea.png

Pusto tu u Was, raptem 3 piszemy. A myślałam, że z nowym rokiem jakieś ożywienie będzie [emoji54]. Chyba, że na innym wątku się udzielacie.
Trochę szkoda, bo myślałam, że popiszę sobie z kimś innym niż kwietniówki.

Ostatnia edycja:
Pusto tu u Was, raptem 3 piszemy. A myślałam, że z nowym rokiem jakieś ożywienie będzie [emoji54]. Chyba, że na innym wątku się udzielacie.
Trochę szkoda, bo myślałam, że popiszę sobie z kimś innym niż kwietniówki.

No ja jestem jeszcze na sierpniówkach i otyłość w ciąży :)

Widać dużo realistek jest, które nie podejmują noworocznych wyzwań związanych z odchudzaniem [emoji1] ponoć w styczniu poradnie dietetyczne i fitness cluby pękają w szwach [emoji1]

Na ten moment moim celem jest nie roztyć się straszliwie. Ale też nie wiem czy jest jakiś sens wyznaczania sobie konkretnych jakiś progów wagowych ... Mogę sobie założyć np te zalecane dla mnie max 6 kg na plusie, ale realia mogą nie spełnić tych założeń [emoji23]

8une3e3kck8m6mea.png

reklama
Do góry