reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudzień 2011

agness1, bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. wszystko jest już dla mnie jasne :tak:
zastanowię się jeszcze nad badaniami prenatalnymi, w sumie nie ma wskazań żebym się im poddała (wg listy wskazań ze stron, które podałaś), usg genetyczne wyszło mi bardzo dobrze, jestem spokojniejsza.

ale dziś jestem okropnie zmęczona... marzę o miękkiej poduszce i o spokojnym śnie no i może jeszcze i truskawkowym virgin daiquiri :-)

reklama
Maxwell a ja będę za tydzień w Zabrzu :-D
Ja byłam dziś na dniu rodziny u córki w szkole. ledwo do domu wrócilam. Robilo mi się słabo i myślałam że nie dojdę.

Witam wszystkie przyszłe grudniowe Mamy.
Chciałabym dołączyć do Forum. Jestem tu od Majeczki :)
Ja ma TP 14.12.2011 i synka z 16.04.2010 roku.
Czekam na swoje pierwsze USG, które już w ten piątek! i doczekać się nie mogę...

Hej Kochana! Suer,że do nas dołączyłaś:-)

Jakie cudowne fotki z usg-napatrzeć się nie mogę:tak:

Niewiem czy moge ale odpowiem...

Badanie prenatalne to jest dokładne badanie wszystkich narzadow dziecka, dlatego wykonuje sie je miedzy 11-13 tyg ciazy bo wtedy wszystkie narzady sa juz wykształcone. Nie kazdy ginekolog ma taka specjalnosc zeby moc wykonac takie badanie. Przeziernosc karkowa, kosc nosowa to sa podstawowe badania ktore wykonuje kazdy gin ktory prowadzi ciaze. Badania prenatalne wykonuja kliniki np
Centrum Medyczne
www.genom.pl
www.femina.katowice.pl

Nie do końca się zgodzę z twoją wypowiedzią. Nie każdy gin robi przezierność karkową itp. i jest to już tzw. nieinwazyjne badanie prenatalne. Nie każde USG nadaje się do takich pomiarów. Moja gin u siebie w przychodni nie robi takich badań, powiedziała, że jeśli chcę je zrobić to muszę iść prywatnie (nie mówiła, że to konieczność i niestety nadal te badania w Polsce nie są standardem). Znam wiele mam, które takich pomiarów wogóle nie miały! Wg mnie powinno się robić te badania dla spokojności. W przychodni na 3 gin tylko moja ma uprawnienia do tego właśnie USG i robi to tylko w gabinecie prywatnym. Poza tym badania prenatalne zawierają szereg innych badań. Polecam lekturę czerwcowego "M jak mama". Z tego co wiem jeszcze jest w sklepach.

dzięki za info o prenetalnych, w sumie mój lekarz robił mi szczegółowe USG, ale nie wiem, czy to właśnie stricte prenatalne było, badał na nim mózg dziecka, przezierność karkową, kość nosową itd. wszystko wyszło ok.
niunia1604, czy u Ciebie też to tak wyglądało na usg, czy jeszcze coś więcje u Ciebie robił?
wstyd przyznać, ale nawet wcześniej się tym nie interesowałam, a na wizycie z emocji zapomniałam spytać co i jak :dry:

właśnie ja miałam to samo co ty nic więcej ...ale nie chciałam zejść z USG bo bąbel ruszał łapką a nóżki miał założone nogę na nogę hmmmm lekaż też mówił ,że ładnie się ustawił z profilka ,ale chyba nie spodobało mu sie badanie bo co chciał zmierzyć bąbla to ten odchylał główke do tyłu , wiec śmiechu mieliśmy co nie miara z moim ginkiem ...już od maluszka robi uniki ,jak tak dalej będzie robił to na pewno nie dowiem się czy to chłopczyk czy dziewczynka :-D
normalnie malusi cwaniaczek ...teraz wizytę mam dopiero 22.06...ale na tą już ide z moim małżonkiem. Niech zobaczy jakiego agenta albo agentkę będziemy mieli :-) no i chce zobaczyć reakcje mojego M ...bo teraz cwaniaczy ,że idziemy razem rodzić ;-)Przyjdzie co do czego to lekarze będą musieli zająć się mężem bo padnie jak kawka, a ja zostanę sama sobie hihiihi... hmmmm ach ci MĘŻCZYŹNI:-D:-D:-D

A TERAZ Z INNEJ BECZKI dzis rano oglądałam program odnośnie badań prenatalnych z funduszu zdrowia ,wypowiadał sie tam lekarz ginekolog i wiecie co??
każdej mamie należą się badania z funduszu ,ale lekarze nie chcą wypisywać skierowań.
Ba mało tego jeśli lekarz odmówi wypisania skierowania to trzeba poprosi by to odnotował w naszej karcie.
jak bym wiedziała o tym wcześniej to bym sobie poszła na fundusz i nie musiała bym płacić bo o skierowanie bym się wykłóciła znając mnie i mój nie wyparzony jęzor ...

Ostatnia edycja:
agness1, bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. wszystko jest już dla mnie jasne :tak:
zastanowię się jeszcze nad badaniami prenatalnymi, w sumie nie ma wskazań żebym się im poddała (wg listy wskazań ze stron, które podałaś), usg genetyczne wyszło mi bardzo dobrze, jestem spokojniejsza.

ale dziś jestem okropnie zmęczona... marzę o miękkiej poduszce i o spokojnym śnie no i może jeszcze i truskawkowym virgin daiquiri :-)

Ciesze sie ze mogłam pomoc. U mnie w pierwszej ciazy przeziernosc i inne podst badania wyszły dobrze a jednak urodziłam dziecko z bardzo poważna wada serca. Oczywiscie nie mialam zamiaru cie tym nastraszyc ale dac do zrozumienia ze nie zawsze dobre wyniki oznaczaja zdrowe dziecko.

Becia84 myslalam ze badanie na przeziernosc robi kazdy lekarz... sorki pomyłka. W sumie to panstwowo maja taki sprzet ze szkoda gadac :wściekła/y:

becia84, dzięki, ja wracając z pracy do domu na pewno wstąpię do sklepu po gazetkę :-)

niunia1604, super się czyta te opisy z wizyt :-) naprawdę niezapomniane przeżycie, świetna sprawa, że możmey sobie podglądać, jak maluszek fika nad w brzuchu, strasznie już tęksnię za tym widokiem!

agness1, dzięki za info, muszę jeszcze to przemyśleć, zobaczymy, co powie mój gin, koniecznie z nim to skonsultuję.

ciao mamuśki
ogłaszam, że badanie usg mam juz za sobą:happy:, dzidzia 7,1 cm ( 13tydz 5 dni- czyli rośnie klucha :)) przeziernośc 1,6 mm , kośc nosowa obecna. fote mam strasznie marną coś tam widać.
maleństwo podczas badania kręciło się , dwracało :) i dlatego miałam robione dowcipnie i przez brzuch usg

pwoeim wam jeszcze jak zaczęło się badanie i ujrzałam na ekranie to az krzyknęłam coś w stylu " o matko boska!! " ze tak duże już ;-)

E tam marna, cudna! Gratki :)

Słuchajcie a czy na badaniu prenatalnym może być mąż? I czy któraś z Was była z mężem? Ile trwało to badanie?

Mąż mój jest już na każdym badaniu od drugiej wizyty w ciąży :) Badanie trwało podobnie do zwykłego USG, no trochę dłużej, bo z każdej strony dzidź wyoglądany :D

Dziewczyny a ja się dziś tak najadłam czereśni (u nas po 5 zł:-)), że mnie potem wybombiło i brzuchol zaczął pobolewać tak w okolicy pępka... ale już przestał. Teraz gotują się brokułki i kalafiorek :) mniammm, byle bym nie zasnęła i nie przegotowała, bo ostatnio zasypiam w 3 sekundy w każdej pozycji :szok:

reklama
A TERAZ Z INNEJ BECZKI dzis rano oglądałam program odnośnie badań prenatalnych z funduszu zdrowia ,wypowiadał sie tam lekarz ginekolog i wiecie co??
każdej mamie należą się badania z funduszu ,ale lekarze nie chcą wypisywać skierowań.
Ba mało tego jeśli lekarz odmówi wypisania skierowania to trzeba poprosi by to odnotował w naszej karcie.

też oglądałam ten program. faktycznie nie mają prawa ale przez nieświadomość kobiet w ich prawach niestety wykorzystuja to i odmawiają

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry