reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudzień 2011

Hej dziewczynki :*

Pamietacie mnie jeszcze?? Nie bylo mnie tutaj sporo czasu.

Na samym poczatku witam wszystkie nowe mamuski :)

Przez jakis tydzien mam komputer bo moja sis pojechala w podroz poslubna i zostawila mi swojego lapka:) Wiec bede teraz zagladala czesciej,

U nas wszystko w porzadeczku, tzn dzisiaj pobolewa mnie jakos brzuch ale mam nadzieje ze to nic powaznego.. Jutro rano ide do ginekologa wiec zobaczymy czy wszystko ok.

Dziewczyny ktore mieszkaja za granica, mam pytanko ktore mnie ostatnio jakos nurtuje. Jak wyglada u was opieka w czasie ciazy?? Macie robione wszystkie badania, normalne badanie na fotelu co wizyte, USG itp.

Juz tlumacze czemu pytam. Jakis czas temu wyjechala do Irlandii moja kolezanka ktora zaszla w ciaze jeszcze w Polce. KIedy poszla tam do lekarza to powiedzieli jej ze do 20 tygodnia jej ciaza jest tylko wazna dla niej!!;/ ( szok) zadnych badan jej nie zrobili. Cale szczescie czula sie ok. Po tym 20 tygodniu polozna zrobila jej badanie moczu i krwi i tylko mierzyla brzuszek, sluchala tetna, nie miala zadnych badan na fotelu ginekologicznych. I tak sie zastanawiam czy to ona trafila na taka beznadziejna opieke czy tak niestety jest wszedzie;/ Dodam ze jest teraz w 28 tygodniu i do tej pory miala jedno badanie usg i jedno badanie na fotelu. Wszystkie badania ktore miala robione typu krew mocz polozna tylko skwitowala ze wszystko jest ok i nie dostala zadnego potwierdzenia.

reklama
Violett witamy ponownie!
co do opieki to na pewno wypowie się sergee, żabka bo one mieszkają w UK ale z tego co już kiedyś pisały to opieka na wyspach tak właśnie wygląda. wizyty u położnej, standardowe "ok" i do domu...

ja właśnie wróciłam do domku i położyłam się do wyrka zaryczana jak nigdy... zapytałam M czy pójdzie ze mną do szkoły rodzenia na to 2 spotkanie a on że po co, że to mój wymysł i w ogóle, że natura sama mi podpowie jak mam rodzić i takie tam bzdety... a ja miałam taką nadzieję, że jednak pójdzie!! w końcu to dziecko jest też jego... jestem na niego wściekła bo tak naprawdę to do tej pory złotówki nie wydał na swojego syna, nawet głupich skapretek czy śpioszków nie kupił!! zupełnie nic... póki co wszystko kupuję sama i to co dostałam od znajomych, czy rodziny... (dodam mojej rodziny)!! brak mi słów!!

wyżaliłam się, posmęciłam a teraz uciekam odpocząć...

Witam sie i ja ;-)Podejscie drugie, krotsze, bo poprzednie pisanie mi wcielo :wściekła/y:

U mnie bez zmian w domu wiec nie smuce i dalej ciagne do przodu. Zaczynam myslec o torbie i praniu ciuszkow, bo roznie to bywa wiec pewnie w weekend sie tym zajme. Wogole podpowiedz dla tych co nie maja az tak duzego brzuszka, bardzo wygodnie sie prasuje (przynajmniej mi) jak deske mam nie rozlozona tylko lezy na podlodze a ja klecze. Co jakis czas wstaje zeby rozprostowac nogi ale przynajmniej plecy od stania nie bola :-p

U nas po upalach, dzis burza z gradobiciem i silne wiatry :baffled:Mowie wam czasem to czlowiek nie wiem jak sie ubrac, rano ide do pracy w kurtce a po pracy sie rozbieram no duchota :nerd:

Ja mam na plusie 6kg ale mysle, ze to wymienna waga z okresu 1 trymestru jak chudlam bo jesc nie moglam wiec pewnie sie wyrowna aczkolwiek mowia, ze jak stoje tylem to wcale nie widac, ze jestem w ciazy :-D

Violett opieka w Anglii jest troche inna niz w polsce ale tak jak dziewczyny, jak bym poszla prywatnie to tez moge miec USG co tydzien. Tu ogolnie to ginekologa sie nie chodzi wcale, wizyty sa z poloznymi, one mierza cisnienie, pobieraja krew, badaja mocz i przyjmuja porod ;-) pierwsze USG jest ok 12 tygodnia a drugie 20 tygodnia i tyle. Na tym 20 tygodniowym, robia pomiar, szczegolowe badania rozwojowe itd. Do poloznej chodzi sie co 4-6 tygodni a jak druga ciaza tak jak u mnie go 3 chyba wizyty sa mniej jezeli wsio ok. Ogolnie troszke bardziej na luzie sie do tego podchodzi, ja ci powiem, ze jak jestem tu juz 6 lat to badania ginekologicznego nie mialam nigdy :baffled: to tyle z mojej strony ;-)

Sergi a moglabys podrzucic im jakas anonimowa ankiete do wypelnienia i dorzucic do swoich zarzutow w razie gdyby jednak nikt sie nie znalazl? Moze wiecej ludzi by wypelnilo a pytania moglyby byc tak sformulowane, zeby wiadomo bylo, ze to nie jest jednorazowy incydent?

Potem jeszcze poskrobie bo Zuzia sie obudzila a musze do sklepu po zakupy z nia skoczyc. Pozdrawiam :blink:

Violett! fajnie, że jesteś :)

No ja nie wiem co ostatnio się dzieje z tymi naszymi facetami. Nagle ich strach zaczyna oblatywać, czy co??!! szok normalnie, Inka, popłacz sobie, ale tylko troszkę i mocno utul syneczka w brzuszku. Ja też ostatnio tak naprawdę sama byłam w szkole rodzenia, bo M. cały czas wychodził i dzwonił do swojej pracy :/ a jak robiliśmy ćwiczenia, to w parze byłam z panią położną :((( wyć mi się wtedy chciało, ale za nic nie odpuszczę sobie tej szkoły rodzenia, za dużo mi daje.

ciąnie mnie ten mój brzusio, że hej... chyba rośnie... :)

no i lipa moje Panie, w urzędzie jak zwykle nic nie dało sie załatwic. Nawet zdziwiona za bardzo nie jestem, szkoda stresów. I dziekuje za trzymanie kciuków! Okruszek chyba to wyczuwa bo cały czas wierci się i kręci- ale uwielbiam jak tak broi wiec nie mardze ;]

Dziewczyny ktore mieszkaja za granica, mam pytanko ktore mnie ostatnio jakos nurtuje. Jak wyglada u was opieka w czasie ciazy?? Macie robione wszystkie badania, normalne badanie na fotelu co wizyte, USG itp.

Juz tlumacze czemu pytam. Jakis czas temu wyjechala do Irlandii moja kolezanka ktora zaszla w ciaze jeszcze w Polce. KIedy poszla tam do lekarza to powiedzieli jej ze do 20 tygodnia jej ciaza jest tylko wazna dla niej!!;/ ( szok) zadnych badan jej nie zrobili. Cale szczescie czula sie ok. Po tym 20 tygodniu polozna zrobila jej badanie moczu i krwi i tylko mierzyla brzuszek, sluchala tetna, nie miala zadnych badan na fotelu ginekologicznych. I tak sie zastanawiam czy to ona trafila na taka beznadziejna opieke czy tak niestety jest wszedzie;/ Dodam ze jest teraz w 28 tygodniu i do tej pory miala jedno badanie usg i jedno badanie na fotelu. Wszystkie badania ktore miala robione typu krew mocz polozna tylko skwitowala ze wszystko jest ok i nie dostala zadnego potwierdzenia.

Hej.
ja mieszkam w Irlandii i to już moja trzecia ciąża tutaj.
Właśnie dzisiaj wróciłam z kolejnej wizyty i jestem mega zadowolona.Usg mam co wizytę w szpitalu,dziś też upuściłam krew bo poziom ferrytyny mam bardzo niski i muszę się wspomagac podwójną dawką żelaza.Ciśnienie mam mierzone co wizytę u lekarza i w szpitalu,siuśki to samo.
Nie jest tutaj tak jak w Pl,że na każde zawołanie można iśc do lekarza,no chyba,że prywatnie.:tak:
Zastanawiam się czego oczekuje Twoja znajoma.Przecież dziewczyny w Polsce też narzekają na państwową służbę zdrowia.Nie wszystkie,ale większośc.
Prawdą jest,że zazwyczaj nie ratują ciąż przed 12tc i nie umawiają na wizyty,ale ja już w 6tc miałam wizytę u lekarza,a pierwsze usg w 14tc.
Co do ilości usg to zależy to od limitów w szpitalu,w pierwszych dwóch ciążach miałam usg tylko raz państwowo,teraz przeniosłam się do innego szpitala i mam za sobą już 3 usg.
Jakby coś się działo z koleżanką na bank powiadomiliby ją,wyznają zasadę,że jeśli nic złego się nie dzieje to nie mówią o tym.

A tak po za tym to się witam.Wieki mnie tutaj nie było :blink:

Tu gdzie jestem to jest tak że pierwsze USG miałam w 16 tyg a drugie w 20 tyg i jak już łysa napisała na tym drugim robią dokładne pomiary dziecka. Wizyty u położnej miałam 14 tydz, 16 tydz i na tej w 16 miałam pobieraną krew i robione dokładne badania, potem miałam wizytę w 25 t, 28 t, teraz powinnam iść w 32 ale idę w 31 bo lecę do PL a potem wizyty 35 t, 38 i 40 t. Na każdej wizycie mam mierzone standardowo ciśnienie i mocz sprawdzany od wizyty w 25 tyg jak idę do położnej to słucham serduszka. Narzekałam na opiekę na początku, ale jak tylko miałam wyższe ciśnienie u położnej to skierowała mnie od razu na badania do szpitala gdzie mierzyli mi ciśnienie i sprawdzali bicie serduszka Niuni i zrobili dokładnie mocz. Także jak się coś dzieje to jednak się interesują. Wizyty na początku miałam w sporych odstępach od siebie ale w razie czego jak by się coś działo miałam jechać do szpitala a w razie krwawień mam na karcie ciąży numer alarmowy pod który mam dzwonić.
Oczywiście jest też możliwość robienia częstszych USG ale to trzeba sobie zapłacić zrobić prywatnie.

A ja właśnie niedawno wstałam jak się położyłam to usnęłam i spałam 2 h normalnie jestem taka senna ostatnio że co przytulę głowę do poduszki to usypiam.

Dzisiaj mój M powiedział mi że mi się zmienił kształt brzuszka i mi się obniżył czy to normalka ?? To że się obniżył to i ja zauważyłam.

Inka głowa do góry. Faceci chyba tak maja, oni dopiero poczuja ze sa ojcami jak sie urodzi maluszek. Moj P tez nie chcial chodzic do szkoly rodzenia jak bylam w ciazy z Marika wiec nie chodzilismy.
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi :)
zabcia normalne ze brzuszek sie obniza, jest juz coraz blizej porodu :) Bedzie jeszcze nizej, ja pod koniec ciazy z Marika mialam brzuszek miedzy nogami hehe

Inka, przykro mi, że musisz tego doświadczać :( Jak Aleksy podrośnie skopie tatusiowi za to tyłek ;)

Violett, witaj po przerwie :) I Ty Anineczka również. Macie szczęście, że tłumaczą Was dzieci, inaczej byśmy nie wybaczyły takiej nieobecności ;))))

Żabcia, im bardziej zaawansowana ta moja ciąża, tym bardziej podziwiam Cię, że podjęłaś decyzję o zorganizowaniu wesela jeszcze przed porodem. Ja ostatnio jestem taka zmęczona i bez sił jak w pierwszym trymestrze. A może nawet nie tyle zmęczona, co rozleniwiona. I do tego jeszcze skurcze B-H jakieś 5 razy dziennie.... Skąd Ty weźmiesz siły?

reklama
Mła sama się zastanawiam skąd wezmę siły, ale mam nadzieję ze dam radę jakoś w razie co będę dużo siedzieć. Czym bliżej ślubu tym bardziej się boję że coś będzie nie tak ale staram się nie denerwować dla Dzidziusia.

Do góry