reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudzień 2011

Hej Kochani:-)
Wiecie co zauwazyłam,że jak mój synek płacze albo krzyczy to dzidzus w brzuszku strasznie się wierci i kopie. Ruben wczoraj wlazł do mnie na łóżko i zapytał czy moze pocałować dzidzusia pozwoliłam mu:-D za chwilkę stwierdził,ze się z nim pobawi więc wdmuchiwał powietrze w mój brzuszek,żeby słychać było "bączki" Ale miał zabawy co nie miara,dzidzuś w brzuszku podskakiwał,a ja się smiałam w niebogłosy...Na koniec strasznie sie wzruszyłam bo mój mały synek stwierdził,że jest teraz starszym bratem i będzie sie opiekował dzidzusiem bo go Kocha:-D:-) Ciekawe jak to bedzie kiedy maluszek się urodzi:tak:;-)
Pisałam już na wątku zakupowym,ze zamówiłam dziś pieluszki tetrowe kolorowe i białe za całkiem atrakcyjna cenę:tak: Zastanawiam sie jeszcze nad sylikonowymi osłonkami na sutki i brodawki,bo karmienie przy synku czasem bolało...a wtedy o tych osłonkach nie wiedziałam:tak:

Nie wiem jak tam u Was pogoda,ale u mnie ponuro i pada... Nie nażekam bo lubię deszcz:-D Szczególnie taki cieplutki nie raz sobie w takim tańczyłam;-)

Ewcia Gratulacje Córeńki

Bajeczka Gratulacje Syneczka-masz mnóstwo szczęscia pod serduszkiem:tak::-) Synkowie sa zwykle mamusinymi;-):-):-D
Ale Wam super,że znacie płeć:tak:
Firanka super,ze wszystko sie poukładało i jesteś z nami

reklama
Cześć Kochane! :-)

Bajeczka i Ewcia gratuluję Wam zdrówka i poznania płci Maluszka i... troszkę zazdroszczę... :zawstydzona/y:;-)
Firanka super, że się ułożyło i że do nas wróciłaś! :tak: Mam nadzieję, że wizyta w szpitalu nie była poważna, no ale skoro piszesz, że się unormowało, to dobrze :-) Przy okazji powrotu - NAJLEPSZE ŻYCZENIA URODZINKOWE!!! STO LAT KOCHANA! :laugh2:

Wczoraj już nie pisałam, bo taka byłam rozgoryczona tym usg w szpitalu, że humor padł mi strasznie... :-( I to na prawdę nie chodzi o to, że nie było widać płci, tylko o całą tę otoczkę :dry: Czułam się tam jak w kolejce do kasy w TESCO, "obsłużona" szybko, byle jak, zdecydowanie na przysłowiową "sztukę" i dla świętego spokoju. Jedyne co się dowiedziałam tak w miarę konkretnie, to że na dzień dzisiejszy mam łożysko przodujące i gdybym właśnie miała rodzić, na 100% była by to cesarka. Z tego względu dali mi skierowanie na nadprogramowe usg w 32 tygodniu ciąży (czyli jakoś połowa października! :szok:). Mam straszny żal do tutejszej "służby" zdrowia, same popatrzcie... W Polsce macie usg średnio co miesiąc, max co 2. Lekarz Wam tłumaczy, daje skierowanie na badania, sprawdza takie parametry jak chociażby długość szyjki itd. Tutaj tego nie ma :-( Ot, na początku ciąży w 12 tygodniu miałam badaną krew. A te comiesięczne wizyty u położnej ograniczają się do badania ciśnienia, szybkiego podsłuchu serduszka dopplerem i sprawdzeniu próbki moczu jakimś paseczkiem co się zabarwia albo i nie :sorry: Na koniec słyszycie słynne "OK" i... do domu, następna wizyta za miesiąc! :wściekła/y: A skąd mam wiedzieć, czy nie mam anemii? Jak u mnie z poziomem cukru? Czemu nie wysyłają tutaj na badanie z glukozą? Wszystko się opiera na badaniach krwi z 12 tygodnia, a przecież przez 2 miesiące mogło się coś zmienić! Dlaczego kobieta, która robiła mi usg wczoraj w szpitalu nie powiedziała, jakiego typu mam łożysko? Jakie są szanse na to, że w moim wypadku się podniesie? Dlaczego nie poinformowała o tym, że muszę więcej wypoczywać i leżeć, ograniczyć współżycie lub z niego zrezygnować? Zero poinformowania - ot, tyle, że gdybym miała plamienie lub krwawienie, mam NATYCHMIAST dzwonić do szpitala. Tyle to i ja sama wiem! Dopiero od "doktora Google" dowiedziałam się, że mam zwiększone ryzyko krwawień i krwotoków, odklejenia się łożyska i innych paskudztw, czego mam unikać, na co zwracać uwagę... I nie chodzi o panikę, że doszukuję się sama problemów, tylko o brak informacji od - wydawało by się - kompetentnych osób! Przecież mam do tego pełne prawo, znać stan zdrowia swój i dziecka i rokowania na przyszłość z tym związane. A przecież to właśnie personel w szpitalu powinien mi był powiedzieć o zagrożeniach, wytłumaczyć jakiego typu ułożenie łożyska obecnie jest u mnie. Gdybym się sama nie doinformowała, to pewnie do tego scanu w 32 tygodniu miałabym koszmary senne o przymusowej cesarce :-(

No i właśnie głównie z tych względów podjęliśmy decyzję, że idziemy na usg 4D prywatnie do kliniki w 26 tygodniu ciąży. Raz, że to dobry moment, a dwa, że po 1,5 miesiąca będzie już ładnie widać, jak zachowuje się moje łożysko, czy podsunęło się do góry, czy nie...

Ehh, mówię Wam, Dziewczyny, ręce opadają na tę wyspiarską służbę zdrowia. Bajeczka i Żabcia pewnie też mogłyby Wam o tym wiele opowiedzieć :baffled:

dzień dobry :-)

sergee cieszę się,że jednak zdecydowałaś się na dodatkowe usg i że fundusze wam na to pozwoliły, bo wydatek faktycznie spory!!
nie miałam nigdy do czynienia z angielską służbą zdrowia ale to co opisałaś to faktycznie wygląda nieciekawie.
do do Twojego łożyska- "dr google" czasem przesadza! pamiętaj,że łożysko przodujące ma wiele postaci i kwestia ewentualnego cc rozstrzyga się przed samym porodem. ja mam jednak nadzieję,że u Ciebie i u mnie ta sprawa się rozwiąże na plus. wolałabym chyba rodzić sn!

Inka dziękuję i też mam taką nadzieję, że będzie dobrze! Że "dr Google" przesadza, to też wiem, nie od dzisiaj ;-) Ale właśnie widzisz, o tym wszystkim co piszesz dowiedziałam się z netu, a od nich zero informacji... Ale już mniejsza z tym, pójdziemy prywatnie i wtedy sprawdzimy, jak się sprawy układają :tak: :-)

Witajcie,

Wczoraj nie mialam siły na nic polozylam sie jak tylko przyjchalam z Ożarowa nawet nie włączałam komp.

Sergi- przykro mi ze Cie tak potraktowali na wizycie:wściekła/y:uwierz mi tez bym sie wkurzyla,wiec nie bede Cie pocieszac bo sie doczytalam ze bedziesz miala robione 4d ssssuper , ja juz powiedzialam pieniadze nie sa wazne ,najwazniejsza jest nasza kluska:tak:na 4d wszystko dokladnie Ci sprawdza (parametry dzidzi) no i plec :-)bede trzymac kciuki ...mocno mocno mocno

Bajeczka i Ewcia - gratuluje uadnych wizyt ciesze sie ze z waszymy brzdacami wszystko ok:-)

Od 2 dni coraz mocniej czuje dzidzie (tak mi sie wydaje) nad ranem ok 5-6 rano no i ok 23:szok:narazie nie czuje kopniec moze czasm ale tekaie leciutkie ,musniecie ;-)ale zdarza sie to juz prawie codzien wlasnie o tych godzinach wiec mysle ze to kluseczka:-)
Dzis mam polowkowe, 4d na 17.30 nie "napalam " sie bo juz raz sie napalilam i nici z tego wyszly:no:wiec jak tylko przyjde z USG zdam relacje:-)

Miłęgo dnia kochaniutkie

Sergee ściskam Cie mocno, żeby te nerwy przeszły.
Jeśli chodzi o służbę zdrowia, to u nas co prawda faktycznie dają skierowania na badania jak chodzisz na NFZ, ale USG obowiązkowe jest 3 razy w trakcie ciąży,bo nie wszyscy mają USG w gabinetach. Ja mam taką opiekę jaką mam, bo chodzę prywatnie i wszystkie badania praktycznie muszę płacić, bo jak chodzę prywatnie to mi się z NFZ nie należą. Niestety w moim mieście nie jestem w stanie zaufać żadnemu lekarzowi, który przyjmuje na NFZ, a i Ci którzy przyjmują prywatnie nie wzbudzają mojego zaufania. Pal licho jakby chodziło tylko o mnie, ale tu chodzi o bezbronnego szkraba. Więc do ginekologa jeżdżę do innego miasta, dobrze że to nie jest daleko bo 30km.

No i wszystkim dziewczynkom gratuluję dobrych wieści!!

Witajcie! Mam na imię Agnieszka, mam 28 lat i jestem z Krakowa. Odkąd dowiedziałam się o ciąży regularnie Was czytam ale dopiero teraz zdecydowałam się napisać. Jestem w 19 tc. W zeszłym tygodniu dowiedziałam się że będę miała synka. Do tej pory byłam przekonana że będzie dziewczynka :D Dzidziuś jest zdrowy i rośnie. Chyba już daje znać mamusi ze jest tam w środku ale ja nie jestem pewna czy to on.
Bardzo podoba mi się Wasze wzajemne wsparcie. Pomagacie sobie pocieszeniem i dobrym słowem - a to dla nas ciężarówek bardzo ważne!
Pozdrawiam Was bardzo serdecznie i mam nadzieję że przyjmiecie mnie do swojego elitarnego grona grudniówek :)

Phelania dziękuję :* I tez już jestem spokojna, ale chyba właśnie ze względu na tę decyzję o prywatnym usg. Raz, że wszystko mi pomierzą i dokładnie wytłumaczą i sporządzą z tego medyczny raport, a dwa, że zobaczymy Dzidzię w 4d i będzie z tej wizyty filmik - pamiątka dla nas i Dziecka, taka na całe życie! :tak: Kosztuje to sporo, ale grunt, to mieć pewność, że wszystko jest ok :-)

Trzymam kciuki za Twoje usg dzisiaj! :tak:

Rojku dziękuję Słońce... :*

Pyszczek, ojj, jedynym warunkiem przyjęcia do naszego Elitarnego Grona Grudniówek 2011 jest... ciąża i chęć udzielania się na forum ;-) Spełniasz oba warunki, więc witamy na pokładzie :-)

Ostatnia edycja:
reklama
Witajcie! Mam na imię Agnieszka, mam 28 lat i jestem z Krakowa. Odkąd dowiedziałam się o ciąży regularnie Was czytam ale dopiero teraz zdecydowałam się napisać. Jestem w 19 tc. W zeszłym tygodniu dowiedziałam się że będę miała synka. Do tej pory byłam przekonana że będzie dziewczynka :D Dzidziuś jest zdrowy i rośnie. Chyba już daje znać mamusi ze jest tam w środku ale ja nie jestem pewna czy to on.
Bardzo podoba mi się Wasze wzajemne wsparcie. Pomagacie sobie pocieszeniem i dobrym słowem - a to dla nas ciężarówek bardzo ważne!
Pozdrawiam Was bardzo serdecznie i mam nadzieję że przyjmiecie mnie do swojego elitarnego grona grudniówek :)

Witaj moja imienniczko:-)Witamy Cie na forum udzielaj sie na BB a napewno szybko o Tobie nie zapomnimy:tak::-)

Do góry