reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudzień 2011

Z tego co widzę, większość grudniaczków już nie pije mleka w nocy.Jak to zrobiłyście?!!!!mały budzi się codziennie w nocy. od jego urodzenia nie przespałam ani jednej nocy...ech. pójdę za przykładem mła i kupię te kubeczki z tomme tippee. zobaczymy. a tak w ogóle wasze pociechy piją jeszcze z butelki, czy już tylko z niekapków i kubków? muszę się wziąć i to porządnie za mojego urwisa!

reklama
izu u nas w użyciu jej niekapek krowa canpol do mleka i lovi 360 w ciągu dnia do soków/herbaty.
butli nie ma już dawno, smoczka nie używał prawie wcale.

dziś męczyłam Młodego- uczyłam słowa "sam" żeby sprawdzić jak wychodzi mu "s". powtarzał "sa" ale zauważyłam że różnie bywa, raz brzmi ładnie i język układa dobrze a czasem pcha do przodu i wtedy brzmi dziwnie.
obstawiam że to jeszcze kwestia wytrenowania. On jeszcze nie mówi więc liczę, że nie pójdzie w złą stronę i nie będzie seplenił.

Dziewczyny ja Was nie chcialam absolutnie nastraszyc tym co pisalam! To bylo tylko to czego sama sie dowiedzialam. Potestowalam dzis Lene troszke i wystawia twn jezor tylko wtedy gdy mowi jak robi waz, czyli "sssss"a juz jak mowi sok jezyk nie wychodzi tyle ze brzmi to " śok"... Tak jak pisalam proaktywnie przejde do sie do logopedy.
Izu moja Lena pije jeszcze z butelki mleko, niestety nie potrafi pic ze slomki wiec u nas kubek ktory polecaja dziewczyny odpada :-(

Witajcie. Znowu nie wchodzę ostatnio :-( Nawet nie przeczytałam co pisałyście bo Miki mi lapka zamknął i musiałam się nim zająć. Dziś łobuz nie spał w dzień :baffled: więc miałam nie lekko. Oczywiście znowu jest chory i na inhalacjach. Wczoraj miał nawet temp ponad 39st :szok: Dziś nie miał gorączki, ale nie wychodzimy z domu bo podobno zimno, a w piątek mamy badanie z potu w kierunku muko. Coraz więcej kaszle i nie wygląda mi to za ciekawie, ale póki co ratujemy się sami.

Starsze dziewczynki poprawiają oceny, bo podczas turnusu opuściły się w nauce.

Jeśli chodzi o mnie to ostatnio było tak sobie. w czwartek przed świętem zmarłych dostałam maila że znajomy miał wypadek i nie żyje . Mega szok. Znaliśmy się tylko z gierki na necie, ale mieliśmy wspólne tematy i fajnie się gadało. On od urodzenia na wózku. Rok temu miał operację na kręgosłup i zaczał chodzić, a tu... wracając z rehabilitacji potrącił go pijany kierowca...
Natomiast 3 dni temu rozmawiałam ze znajomym z chóru i pytam go o jego córki, a on że jedna miała brać ślub w lipcu, ale m-c przed ślubem utopiła się w Wiśle i do dziś nie znaleziono ciała:szok: Za dużo emocji jak na jeden tydzień i to takich smutnych.

Trzymajcie kciuki za piątek. W sumie jestem pewna że będzie ok, ale przy refluksie też miałam pewność a tu... zonk.

Postaram się częściej pisać. Pozdrawiam was serdecznie ;-)

Aaneta, ten kubek, o którym pisałam nie jest ze słomką. Ma płaski szeroki ustnik z dziurką, z którego leci płyn dopiero po lekkim pociągnięciu. Moja przez rurkę też nie lubi, a po 2 dniach z TT chyba mogę już powiedzieć, że mamy dzienne butelki ze smoczkiem z głowy! :)
Próby nocne raczej bez większych rezultatów.

agapa- kciuki zaciśnięte!!!!!!!!!!

Bart pije z butli 3 razy dziennie mleko , wodę lub herbatkę różnie- albo z kubeczków dziecięcych - z tym, że je otwiera i wylewa picie:angry: albo z butelki po kubusiu woda z niekapkiem... jak uciułam kasę, to kupię tez ten kubek TT ,aby nauczyć go pić z niego mleko... Co do s , to nie wiem, bo mały nie wymawia nic z tą literką.
Chyba idą nam 5 , bo luźna kupka i ciągnie się za uszy .

Milva nam od 2 tyg przebijaja sie obie piatki i jest masakra mala clay czas mlaska jezorem po dziaslach w nocy malo spi dla mnie to najbardziej sie wlasnie meczy z tymi 5 ze wszystkich zebow brrr

To u nas Alan nie pije mleka odkad skonczył 12 miesiecy daje mu normalne do platkow i jest ok, a co do picia to daje my wode przez bidon ze słomka...

Agapo- przeciez mielismy posiew z piety na muskowizscydoze w IMIDZ wiec wydaje mi sie zeby Ci wyslali 2 tygonie po porodze ze masz sie wstawic,to jest choroba genetyczna i jest od urodzenia wiec nie sadze ze to to .Ale trzymam kciuki i daj znac:)

Dziewczyny dziekuje za podpowiedzi z Komornikiem odezwe sie jak tam poszly sprawy:)

Cześć.
Za godzinę idę z Mikusiem do lekarza. Ma nieciekawy kaszel. Wieczorem go strasznie męczył i co chwilę się budził. Muszę to skontrolować, bo boję się żeby mu na płuca nie weszło. Wiecie jak to jest z astmą :-(

To u nas Alan nie pije mleka odkad skonczył 12 miesiecy daje mu normalne do platkow i jest ok, a co do picia to daje my wode przez bidon ze słomka...

Agapo- przeciez mielismy posiew z piety na muskowizscydoze w IMIDZ wiec wydaje mi sie zeby Ci wyslali 2 tygonie po porodze ze masz sie wstawic,to jest choroba genetyczna i jest od urodzenia wiec nie sadze ze to to .Ale trzymam kciuki i daj znac:)
Aguś, tak masz rację. To samo powiedziałam pani doktor jak nas skierowała na to badanie i pow. że są przypadki, że tamto badanie wychodzi dobrze, a potem okazuje sie że dziecko jest chore. Rzadko się to zdarza, ale jednak. Spytałam ją też czy to możliwe że muko może przebiegać tak łagodnie i usłyszałam że tak. Tak jak pisałam nie stresuję się jak wyjdzie to badanie, bo jestem pewna, ale będę mieć na papierze że jest ok i niech szukają dalej. To badanie nie boli więc nie będzie cierpienia.

reklama
Aga !- wszelki duch Pana Boga chwali ! fajnie że sie odezwałaś :)
Milva, Inka- u nas też nie ma jeszcze wyrazów na S czy z S
Agapa- faktycznie dużo smutnych wydarzeń tak na raz :(

Nasza logopeda zadała między innymi takie ćwiczenia (ale to zadanie dla mojej prawie 5latki, rzecz indywidualna ile maluch z tego skuma ) tak jak Aneta pisała język do góry ale ma siedzieć za zębami - kropkowanie podniebienia i podobnie na dole - zamiatanie za dolnymi zębami,
przepychanie ( balonika) powietrza z jednego polika do drugiego, odgłos konika. Wymawiając F ćwiczymy prawidłowe S - górne zęby przygryzają dolną wargę i mówimy delikatnie fffff stopniowo uszczelniając zęby ( na samym końcu słychać właśnie S- prawidłowe S. Sama musiałam to przećwiczyć przy logopedzie, takie ffff faflunienie aż sie zaplułam i córka miała ubaw :)

Załamię się...teraz ulubiona zabawa Pelaśki - chodzenie bez używania podłogi, Pipi Pończoszanka :/

Do góry