reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudzień 2011

no mam zamiar jutro zadzwonic do dentysty tylko jestem sama z Mlodym i nie wiem jak to zrobic:(
ale cos wykombinuje;)
dzieki żabcia!

reklama
Mari88 ale dlaczego nie można używac masek,odżywek w ciąży? Sorki,ale to totalne bzdury :no::no::no:
Jestem fryzjerką,zdaj się na moje zdanie :-p:-D
Po ciąży nie powinny wypadac,jeśli dalej będziesz brała witaminy i suplementy diety i tak samo się odżywiała jak w ciąży,czyli zdrowo.Możesz miec osłabiony włos przy karmieniu piersią,ale to tylko chwila jak się organizm przyzwyczai do zwiększonej produkcji prolaktyny.

Ja zamiast racuchów z jabłkami zrobiłam z borówkami.Przepyszne.
Chłopakom wszystkim trzem opitoliłam kudełki,teraz tata kąpie synków,a mamusia leci na kanapę się wyłożyc.

Dobrej nocki :tak:

dzięki :) też tak ostatnio zaczęłam o tym myśleć, że skoro farby są nawet dozwolone, to czemu nie odżywki i maski? stosowałam jakąś taką fryzjerską w sprayu, ale zawsze stosując jeszcze maski to trochę te włosy lepsze były. Farbowanie to sobie podaruję bo już odkąd zapuszczam to nie farbuję i mam swój kolor naturalny, tylko końcówki trochę inny odcień- pozostałość po farbowaniu z przed około 3- 4 lat. Ale chyba od czasu do czasu tą maskę zastosuję jednak ;)
a może jakąś byś mi poleciła na suche włosy? coś na wygładzenie i nawilżenie by się przydało...

Bo mi mowia nie idz bo to szkodzi maluszkowi:/
to co mam cierpiec??
czy maja mi wypasc zęby;/
pewnie ze pojde dzieki Agapa!!

Dziewczyny, a ja tak się zastanawiam...czy w ciąży można używać tych balsamów brązujących? bo mąż się śmieje, że blada twarz jestem ;D
no i jeszcze się zastanawiam co z maskami i odżywkami do włosów...stosujecie je w ciąży? bo mi mama mówi, że w ciąży nie powinnam niczego stosować :/

ja używam samoopalacza :tak: smaruję wszystko oprócz bruszka, który i tak jest schowany pod ubraniami (nie szkodzi dziecku, bo samoopalacz reaguje jedynie z naskórkiem), a jeśli chodzi o odzywki i maski do włosów to pierwszy raz takie coś słyszę??? :szok: w jaki sposób miałyby one szkodzić dzidziusiowi? przecież nie wnikają w skórę właściwą ani nie przenikają do krwioobiegu, mają kontakt tylko z naskórkiem i z bądź co bądź martwymi włosami.... coś mi się wydaje, że to kolejny przesąd, a jeśli masz wątpliwości to najlepiej spytaj swojego ginekologa :tak:

Chodzilyscie do dentysty w ciazy??Moge isc??

z tego co wiem, to można bez obaw, teraz są różne rodzaje znieczuleń i dentysta na pewno dobierze Ci takie, które jest bezpieczne dla ciężarnej :tak: kurcze... sama musiałabym się profilaktycznie na przegląd wybrać, ale się boję... już samo słowo dentysta powoduje u mnie dreszcze brrr

Dziewczyny, ja mam dziś taki dobr humor, jestem pełna energii :-) rano byłam zrobić badania w laboratorium, mam nadzieję, że będą ok, bo ostatnio miałam jakieś bakterie w moczu... powiedzcie mi, czy na te bakterie dostaje się zawsze jakieś antybiotyki? ja nie mam żadnych dolegliwości, a chciałabym uniknąć faszerowania siebie i dziecka antybiotykami.

I tak strasznie odliczam dni do wizyty i wciąz czekam na pierwszego kopniaka.

Miłego dnia Grudnióweczki!!!!

Kota, ja na bakterie dostałam tabletki dopochwowe, a skoro ginekolog-położnik je przepisuje tzn, że nie mogą zaszkodzić dzidziusiowi :) po nich bakterie ustąpiły, ale jak to w ciąży przywlokło się coś innego, tzn jakiś stan zapalny, ale już także zażegnany i również środkiem dopochwowym.
Ja również mam świetny humor dziś :D pakuję się i już myślę o jutrzejszym wyjeździe :D doczekać się nie mogę wypoczynku nad Białym :)

Nie martw sie tym...Jestesmy po to by sobie pogadac...Ja mam Chlopczyka..i tez chcialabym dziewczynke...No ale bede wdzieczna za to co Bog daa.....takze minie paare dni i Ci przejdzie trzymaj sie!!!!

A moj M wyjechal na caly week do niedzieli i siedzimy sami z Patryczkiem...hmmm :(:(:(
A na dodatek boli mnie mega ząb!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Chodzilyscie do dentysty w ciazy??Moge isc??

No ja w pierwszym trymetrze musiałam iśc, bo mi się ząb ukruszył(ok. 1/3 odpadła). Pytałam o znieczulenie, to mówiła owszem, że jest jakieś "zielone", które można w ciąży, ale wg niej nic nie daje, ale jak chce to mi da. Borowała na żywca. Troszkę bolało :baffled: ale pocieszałam się, że to nic w porównaniu do porodu i że lepiej niech dziecinka sobie spokojnie siedzi bez zakłóceń znieczuleniowych.

izi85 mi wręcz moja ginka w poprzedniej ciąży kazała wyleczyć ewentualne ubytki bo jak masz coś nei tak z ząbkami to grozi stanem zapalnym, tylko koniecznie musisz powiedziec dentyscie że jestes w ciazy i w jakim czasie, jesli chcesz uzywac znieczulenia spokojnie są odpowiednie ktore nie zaszkodzą w zaden sposob, tym razem tez się wybieram bo mam 2 male dziurki więc wolę od razu zadziałać tylko będe miała problem z małym, mama wyjezdza siostra tez.. ale moze poproszę sąsiadkę to zostanie jak mi wyznaczą termin, albo uda sie poznym wieczorem, i tak chodze prywatnie więć jakos dam radę. Ja oczywiscie obowiązkowo znieczulam wszystko co lecze nawet jesli się śmieją że nei powinno bolec;p;p.

Polecam, wyleczyć ząbki poki czas:) przez ciaże tez przeciez bardzo się niszczą.. nie każdemu ale ja mimo kompletnie wyleczonych zębów po ciąży miałam kolejne do leczenia...

U was tez taka dupiata pogoda dzisiaj????
Ja jutro z męzulem ide na wesele, już się doczekać nie mogę, mam nadzieję że będzie fajnie:). A potem powrot do domku i w środę wizyta u ginki:)

Witajcie Grudnióweczki

Ja tez własnie wstałam i popijam sobie kawke z mleczkiem, tez bym miala dobry humor gdybym nie weszla na wage:no:tragedia !!!! do polowy ciazy jeszcze nie doszlam a mam 8kg do przodu:wściekła/y:odrazu mina mi zrzedla:crazy:i to tak z samego rana ahhh... Cos trzeba zmienic w tym moim jedzonku (napewno odrzuce słodycze;-)) bo napewno nie maja zbyt duzo witamin i nie pomoga dzidzi rosnac:-)chyba ze wszerz:-D
Jutro mam wizyte "Połówkowe" na 15.40:-)ciekawa jestem jak tam moj wariacik;-)Tez jeszcze nie czuje kopniakow ,przed wczoraj na dole brzucha poczulam stukniecie i nie wiem czy to dzidzia , bo to bylo na dole ... ale cos mi sie wydaje ze to byl nasz Klusek:-)
Pozniej sie odezwe ide robic zupke pomidorowa:-)
Miłego dnia Brzuchate:-):-D

hej dziewczyny!:-)
u mnie juz po wizycie.... co najwazniejsze wszystko w porzadku, lekarz mierzyl bardzo dokladnie malenstwo, narzady, kosci... i meskie grono sie powieksza...;-). Malenstwo ma 17 cm (razem z nogami) i wazy ok.150g. Zdjecia sa niestety bardzo malo wyrazne, na usg bylo o niebo lepiej widac, widzialam corpus delicti - czyli siusiaka. Dostalam plytke i po poludniu zapoznam sie z zawartoscia.
UFFF.... duzo lepiej sie od razu czuje... Balam sie tej wizyty. Dzis pobierali mi tez krew - test potrojny, ktory z uprzednio robionym testem pappa ma pokazac czy jest ryzyko wystapienia nieprawidlowosci chromosomowych.... Za tydzien bedzie wynik... Bede czekac jak na szpilkach....
Milego dnia!

reklama
Hej!
Dziewczyny, co do dentysty, to teraz jest najlepszy czas.Bez obaw, są specjalne znieczulenia, nic się Wam ani dzieciom nie stanie, a wyleczenie ew. ubytków na tym etapie jest bardzo ważne, bo po pierwsze, eliminujemy możliwość zapaleń nerwów i innych zakażeń, do których może doprowadzić nieleczenie, a które wpływają na cały organizm i wymagają leczenia farmakologicznego, po drugie zapobiegamy rozprzestrzenianiu się próchnicy itp. (czyli oszczędzamy sobie bólu i wydatków), po trzecie - po porodzie będziemy mieć na to jeszcze mniej ochoty i czasu, więc warto zadziałać teraz.
Ja już wyleczyłam swoje dwa ubytki (nie bolało:)), dentystka poleciła mi jeszcze kilka dobrych past na dziąsła, które lubią w ciąży krwawić (i faktycznie, zdarza mi się to ostatnio, chyba nabędę którąś z nich), a także zaprosiła na przegląd ok. 7-8 miesiąca - mówiła, że to będzie pod kątem czystości śluzówki w jamie ustnej itp.
Co do płci - DomiSiu, ja także nastawiałam się na dziewczynkę i byłam bardzo zdziwiona, że jednak chłopiec (wczoraj na połówkowym potwierdzone na 100% - machał "klejnotami" na prawo i lewo;) i też bałam się, że sobie z tym nie poradzę, tym bardziej, że nie do końca identyfikuję się z opinią "wszystko jedno, czy on, czy ona, byle zdrowe" - wszak mamy jakieś wyobrażenia na temat swojej przyszłej rodzinki i dzieci z reguły mają w nich płeć;) Chciałabym Ci powiedzieć, ze mnie BARDZO pomogło nadanie maluchowi imienia (dla dziewczynki mieliśmy od zawsze, chłopiec był niewiadomą) - od tego momentu to nie jest chłopiec/chłopak, ale nasz synek Jaś:) Ponadto, nie wykluczam drugiego dziecka, a zawsze byłam zdania, że starsi bracia są fajni:) (sama jestem starszą siostrą młodszego brata i bardzo zazdrościłam koleżankom i kolegom, którzy mieli starszych braci, a nie siostry - zawsze to jednak facet, do pomocy, obrony i w ogóle).
Pozdrawiam ciepło:)

Do góry