reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudzień 2011

reklama
Ja wczoraj wieczorem poczułam serie kopniaków. 2 dni wcześniej jedynie głaskanie, którego nie brałam na poważnie. Ale wczoraj nawet widziałam jak mi się lekko skóra uniosła w tym miejscu i wiedziałam już że to nie jelita tylko moje kochane dzidzi. Od razu zadzwoniłam do M. się pochwalić , no to sobie piwko wypił dla uczczenia :p Łobuz jeden.
Widzę że nie tylko mnie wzięło na nektarynki, tak jak w 1 trymestrze jadłam tylko jabłka, to teraz szaleje na punkcie nektarynek. A jak one ślicznie pachną.. Ja mam takie zboczenie że jak coś mam zjeść to najpierw wącham :p
Mamy w planach dziś z mamą jechać na zakupy, ale nie wiem jeszcze czy się wyrobimy. Przydałyby mi się jakieś leginsy, a może jeszcze coś dla dzidzi bym znalazła.

Klariss no jest nas trochę na tej liście, nie powiem ;-) Właściwie ciężka sprawa troszkę, bo niektóre kobietki odzywają się raz na jakiś czas tylko... No ale czekam cierpliwie :tak: Na potwierdzenia, dane i uaktualnienia.

Na razie, z ciekawostek powiem Wam małą statystykę ;-) Wszystko wg danych już zebranych :tak:

• mamy 53 udzielające się tutaj Grudniówki
  • 8 mamusiek zza granicy
  • 6 chłopców "potwierdzonych" przez usg
  • 7 kobietek ma przeczucie na chłopczyka
  • 4 dziewczynki "potwierdzone" przez usg
  • 6 kobietek ma przeczucie na dziewczynkę
  • 15 mamusiek nie ma "przeczucia" co do płci
  • mamy też jedną Grudniówkę, którą na pewno czeka Niespodzianka przy porodzie :tak:

Ostatnia edycja:
Cześć!
Ależ tu się dzieje - ledwie nadążam czytać, nie mówiąc o pisaniu, wciąż mam dużo pracy w pracy:(
Pozdrawiam Was wszystkie serdecznie i cieszę się, że coraz więcej fajnych, dobrych wiadomości tu widać:)
My już od ok. 2-3 tyg. wiemy, że na 85% będziemy mieć synka, za tydzień usg połówkowe, ciekawe, czy ten lekarz (inny niż ostatnio) stwierdzi to samo;)
Od niedawna zaczęłam wyraźnie rosnąć, choć waga stoi w miejscu. Mam już z przodu niezłą kulkę, nie wchodzę w żadne spodnie, dobrze, że są legginsy i sukienki. Choć w razie chłodnych dni nabyłam spodnie ciążowe mamalicious za całą dyszkę w lumpeksie. W ubiegłym tyg. były jeszcze trochę za duże, ale rozrastam się z dnia na dzień i jestem przekonana, że jak je dziś zmierzę, będą w sam raz - niesamowite jest to tempo rośnięcia. Mam już bardzo napiętą skórę, więc zaczęłam się częściej smarować - używam na zmianę Perfecta Mama, oliwki bambino i... oliwy z oliwek.
Maluch od jakiegoś czasu daje też o sobie znać ruchowo - zaczęło się już w 16 tyg., na początku delikatne smeranie, potem takie jakby delikatne "wypchnięcia" w różnych miejscach brzucha i o różnych porach dnia, a teraz to już zupełnie regularne akrobacje (karateka???), regularne kopniaki, które czuć, jak się przyłoży rękę do brzucha (M. zawsze zanim zaśnie, namawia małego, żeby go posmerał w dłoń, którą kładzie na moim brzuchu). Cieszę się bardzo, bo to super uczucie (choć czasem z zaskoczenia mały tak zasunie, że aż podskakuję za biurkiem i współpracownicy dziwnie patrzą;), do tego regularne, mam wrażenie, że - jakby to powiedzieć - mamy ze sobą coraz lepszy, bo realny, kontakt, ja i mój synek:) I to prawda, że kiedy spokojnie siedzę/leżę, jest najbardziej aktywny, wyraźnie ożywia się też jakieś 0,5 h po jedzeniu.Dzięki temu trochę mniej też się boję, odkąd zaczęłam czuć ruchy, użyliśmy detektora tętna tylko raz:)
Co do jedzenia - jestem wegetarianką (z dobrymi wynikami krwi;) i nie zmieniłam diety w ciąży, codziennie wcinam mnóstwo warzyw (szczególnie przyrządzonych na parze), nabiału (dentystka powiedziała mi, żeby raczej celować w sery, niż "czyste" mleko, bo organizm lepiej przyswaja wapń z przetworzonego), staram się też używać jak najwięcej zdrowych tłuszczów - na chleb osełka, jak najczęściej oliwa z oliwek, a także olej lniany (koniecznie tzw. budwigowy, tłoczony na zimno - to niesamowicie bogate źródło nienasyconych kwasów omega, których teraz bardzo potrzebujemy /są zresztą dodawane do tych ciążowych tabletek witaminowych, bo trudno o nie w "codziennym" jedzeniu/). Owocami też nie gardzę, choć ubolewam, że u mnie akurat nektarynki jakieś nie bardzo w tym roku - twarde i bez smaku:( za to czereśnie!!!!:D
Dziewczyny, jak plany wakacyjne? Czy któraś z Was wybiera się gdzieś dalej, samolotem? My za 2 tyg. planujemy lot (Hiszpania), mam nadzieję, ze wszystko będzie ok.
Dziewczyny z UK i Irlandii, czy w Primarku/Pennies są ciuszki ciążowe? Jak z wyborem ubranek dla noworodków? Może będziemy wracać przez UK, mamy się u kogo zatrzymać, a potem wrócić prosto do naszego miasta (z wakacji i tak musimy się przesiadać, więc wolimy 2 loty niż lot + długą podróż pksem albo pociągiem;)). Jeszcze nic nie kupiliśmy dla małego i tak sobie myślę, że może skorzystamy z niedrogiego Primarku, żeby zadebiutować w dzieciowych zakupach.
Pozdrawiam Was wszystkie!!!
dzieckopiatku

Gratulacje dla wszystkich znających płeć:-D
Czytam codziennie, ale brak sił na pisanie-remont i praca dają w kość.
W poniedziałek wizyta u gina- ciekawe czy coś powie o płci,czy dopiero za miesiąc..chciałabym już wiedzieć.
Brzuch cały czas powoli się powiększa, praktycznie całe dnie czuję łaskotanie ,ból,ciągnięcie-ale to chyba nie ruchy dziecka:sorry:
Huśtawka nastroju okropna, zgaga i zaparcia- resztę idzie wytrzymać:rofl2:

dzieckopiatku
no to dzidzi daje o sobie znać milutko:-)oby tak dalej.
a co do wakacji to wybieramy się z rodzinką do mojej mamy ale kawałek mamy bo ponad 600km,ale mam blisko do Kiell...czyli samo niemieckie morze :)

Dzieckopiatku nie wiem, jak to z Primarkiem jest cenowo teraz, ale wybór mają duży! :tak: Jutro będę w centrum to się mogę przespacerować i do Primarka, to zerknę i dam Ci znać ;-) A pod koniec lipca zaczną się wyprzedaże letnie, to może i przy okazji dziecięce ciuszki pójdą w dół? Ostatnio też zaglądałam w... TESCO na dział dziecięcy i tak samo mają promocje, ale zazwyczaj na jakąś grupę produktów ;-) Mnie się "trafiły" w łapki body - pajacyki, 3 sztuki za 2 funty! :tak:

A ja nie mogę się doczekać pierwszych ruchów :) na razie to czuję ale tylko jak pracują moje jelita... ;/ Normalnie zazdroszczę Wam tych malutkich kopniaczków :) a co do płci, to pisałam Sergi w privie, że niestety na razie nie wiadomo :) ale 9 sierpnia mam usg 3d i zapewne się dowiemy :) Gratuluję tym, co już wiedzą :)

reklama
Jejku dziewczyny jak dobrze mieć znowu internet jakieś 2 tyg zajęło tpsa włączenie mi internetu po awarii, a do wczoraj upierali się ,ze problem nie leży po ich stronie wrr, i jak tu się nie denerwować...Co do kopniaków to ja czuję tylko delikatne mizianie,więc czekam z niecierpliwością na jakąś większą akcję malucha, no 13 mam wizytę to poznam w końcu płeć , mam nadzieję,że to dziewczynka...

Do góry