reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudzień 2011

reklama
Gosia, trzymam kciuki za nawał! :D

Mirabelka, 20 tygodni od 13 grudnia kończy się 30 kwietnia. Dodatkowe 4 tygodnie macierzyńskiego będą więc trwały od 1 maja do 28 maja (włącznie). No a potem jeszcze urlop
zaległy i bieżący... :)

Nikuss, ZUS ma specjalne wnioski, które trzeba złożyć ne później niż 2 tyg, przed rozpoczęciem dodatkowego macierzyńskiego.

Asienka, dzieki, ale moje modły chyba nie zostaną wysłuchane, Alan spal dzis caly dzien z malymi przerwami... :baffled: Tak wiec juz sie boję nocki, ale coz... Jeszcze trochę i powinnam sie przyzwyczaić. Zastanawiam sie czy nie zaserwować mu MM na noc, moze jak poje czegos innego to będzie spał. Juz sama nie wiem co robić :(

Widze ze o powrocie do pracy piszecie... Pewnie pomyslicie ze jestem wyrodną matką, ale ja od początku tego miesiąca juz pracuje. Co prawda niewiele, 3 godzinki dziennie, ale zawsze to cos. Dzieckiem w tym czasie zajmuje sie moja mama lub M z którym udaje mi sie tak wymieniać ze zazwyczaj moze byc z dzieckiem te pare godzin a ja mam tą dogodność ze do pracy mogę isc w tych godzinach ktore mi odpowiadaja i moge wyjsc kiedy tego potrzebuję:)

Sosnowiczanka, no coś Ty! Każdy ma swoje życie i taką sytuację, jaką ma, z którą sam musi sobie poradzić. Nikt nie będzie Cię oceniał. Możemy jedynie życzyć Ci dużo siły, żebyś wszystko pogodziła i trzymać za Ciebie kciuki! :* :)

Hej kochane :*

Jejku nie blo mnie tutaj tyle czasu, ze az mi glupio cokolwiek pisac bo znowu bede pisala tylko o sobie;/
Niestety nie daje rady wchodzic czesciej bo Marika jest na takim etapie ze wszedzie wchodzi i ciagle cos psoci i musze miec oczy dookola glowy no i jeszcze Fabianek ktory do tej pory nie chce sie nauczyc np zasypiania w lozeczku. Zreszta moj synek jest taki ze jest wszystko ok dopuki mnie widzi, jak znikne mu z pola widzenia to juz wielki placz.

Nie byl mnie dawno wiec zapytam w tym poscie - Czy ktorejs mamusi pociecha ma AZS?? Niestety moj synek męczy sie z tą przypadłościa :( Na poczatku myslal lekarz ze to skaza bialkowa, ale wszystko pieknie poznikalo i ktoregos dnia porobyly mu sie straszne placki liszajowane na czole i glowce, okazalo sie ze to AZS, czekamy teraz na wizyte u alergologa i bedziemy robic testy i inne badania. Strasznie mi z tym zle bo widze ze maly sie meczy bo go to swedzi. Smarujemy teraz mascia cale szczescie nie sterydowa i widze poprawde. Masc jest dobra ale tez cena wysoka bo za 40 g masci placimy ponad 80zł.No ale jak trzeba to trzeba.

Ogoladalam zdjecia dzieciaczkow.wszystkie cudowne. I bardzo syzbko rosna i sie zmieniaja te nasze pociechy :)

Postaram sie zagladac czesciej.Moze codziennie wieczorem i bede odpisywala raz na dzien ale bede na bierzaco to juz cos:D

Czekam tylko az sie zrobi cieplej i bede mogla wychodzic z dzieciaczkami wiecej na dwor bo teraz spacerki 2 godzinne i wracamy do domu.

Ale podobno ma byc w ten weekend cieplutko to pojdziemy do zoo :)

a teraz juz spadam, bo oczywiscie syncio mnie nie widzi i juz placze.

Buziaczki :)

dobry wieczór!
Mła-jak zwykle-precyzyjna i dokładna;)Dziękuję!Freya opisała mi to dokładnie.Jeszcze tylko nie wiem jak zostanie policzony mój zaległy urlop.Mam zaległe wakacje,no i tegoroczne.Zastanawiam się,czy jeśli miałabym L4 podczas aktualnego uropu, to ,czy wydłuża mi się prawo do zasiłku..?
Sosnowiczanka-to dobrze,że udało Ci sie to wszystko tak poukładać.No i dobrze,że możesz pracować po parę godzin.
Viollet-świetnie,że napisałaś.Ja też nie bywam tu za często,chociaż naprawdę bardzo często myślę,co u Wszystkich się dzieje.Też mam nadzieję się "poprawić"...
Venus-cieszę się,że sprawy się troszkę normują
Dagne-moja córcia zachowuje się dokłądnie tak samo

AGAPA współczuję takiego latania, jeszcze z dziećmi. Ja też dziś cały dzień jeździłam ale w innych sprawach. Co za piguły, tyle lat w pracy i boją się pobrać krew dziecko, nie zrozumiałe.

MŁA ale bym dała by mój malutki tyle przespał.

FREYA o ząbek, super.

KOTA dobrze, że masz gdzie wracać. Mi macierzyński 21 maja się kończy ale powrotu nie mam, będę musiała szukać nowego zajęcia. I też nie chcę dzieci zostawiać ale z jednej pensji nie damy rady.
Mi też mama zostanie z małym i Amelką jak ją siostra moja z przedszkola przyprowadzi.

ASKO współczuję przygody z autem, szczęście w nieszczęściu, że jednak dzieci z Tobą nie było.

KUPINOSIA dobrze, że koszty pozwolą wam na to byś została w domku z małą

MIMOZAMI zdrówka.
A to jest sens wracać na te 2 tyg do pracy, nie lepiej od września????
Czego uczysz i w jakiej szkole???

NIKUSS bo macierzyńskiego jest 20tyg plus 4 tyg dodatkowe tyle, że o te 4 tygodnie musisz pisać podanie do ZUSu lub pracodawcy (zależy kto Ci wypłaca) o te 4 dodatkowe tygodnie. Jak dobrze kojarzę to jeszcze możesz złożyć takie podanie. Więc wyjdzie Ci prawie do końca maja.
A Lenka nie za mała do klubu malucha będzie???? To od ilu u Ciebie do takiego klubu przyjmują dzieciaczki???

MŁA a ja tam pisała zwykłe podanie o te dodatkowe tygodnie.

SOSNOWICZANKA rozumię, tym bardziej zapewne przy swomi salonie chcesz w miarę szybko wrócić.

VIOLET powodzenia z dzieciaczkami.

Dziewczyny zazdroszcze wam ,ze macie z kim zostawic maluszki,u mnie niestety lipaaaa...:zawstydzona/y:Bede musiala isc co najmniej na rok na wychowawczy a z kasa bardzo krucho...najgorsza to zima bo rachunki za gaz przychodza nam co 2 miesiace 1000zł nie wiem jak damy rade i jeszcze kredyty do spłat.ekhmmm..

Jestesmy po szybkiej wizycie u pediatry,nawet nie zwazylam maluszka sprawdzila czy maly czasem nie ma wzmożonego napiecia mięśniowego-niby nie ale dala nam skierowanie do Neurologa.Jakas nowa ustawa weszła ze na 5 dni musi mi starczyc jedna puszka Nutramigenu 425g heh śmieszne mam tylko 5 puszek na miesiac :szok:tragedia.

Pytalam sie o rozszerzenie diety to niestety czekamy do kwietnia bo mamy wizyte u gastrologa i on ma ułożyc dla nas jadłospis :baffled: Violet- Alanek ma skaze bialkowa,nie wiem czy to jest to samo:-)

Dobry wieczór

Violett witaj ponownie! U Aleksego podejrzewają AZS albo alergie. Mam maści robione na zamówienie z wit A i cholesterolem- koszt 7.5zl i mam używać kosmetyki emolium ale poki co używam normalnych bo nikt nie wie czy to na pewno AZS czy po prostu sucha skóra i stad ta kaszka na czole

Sosnowiczanka ja tam używam ze dobrze robisz skoro masz z kim dziecko zostawić!

reklama
Dorotar, ja też napisałam zwykłe podanie do ZUSu, a panie przesłały mi druk, bo w rzeszowskim ZUSie trzymają się tych procedur. No więc wypełniłam druk i z bańki ;)

Mirabelka, niestety nie wiem dokładnie jak to jest przy chorobowym, ale z tego co pamiętam to w przypadku pobytu dziecka w szpitalu matka może przerwać macierzyński i pobierać zasiłek opiekuńczy, by po powrocie dziecka kontynuować macierzyński. Jednak macierzyński nie wydłużał się wtedy. Jedynym "plusem" było to, że tę część niewykorzystanego macierzyńskiego mógł wtedy wykorzystać ojciec. Nie jestem pewna, czy to się nie zmieniło, ale jeśli tak, to raczej nie na korzyść :/ Zakładam więc, że jeśli przy chorobowym matki obowiązywałby ten sam przepis, to i tak zwolnienie nic Ci nie da, bo macierzyński skończyłby się wtedy w tym samym terminie.

Do góry