reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

GRUDZIEŃ 2005

Haj mamuśki ;D
Ja już jestem w domciu z syneczkiem nawet nie próbuję nadrabiać bo i tak nie zdążę podczas tej drzemki
trzymajcie się jak tylko będę mogła to zaglądnę tu jesczcze ;D
U nas wszystko OK
papatki

reklama
Hej!
Trochę mnie nie było, ale oprócz braku czasu miałam ostatnio jakieś problemy z internetem, strasznie się zamula. U nas ok, Mateuszek rośnie zdrowo. Gratulacje dla wszystkich nowych mamuś!!!! No i pozdrowionka dla tych, co jeszcze "2w1" :) Buziaki!

Laseczki ja Was strasznie przepraszam ze nie napisalam wczesniej ale myslalam ze nie tylko ja dostalam tego smsa! Gochna urodzila!!!! Dzisiaj chyba o 0:50 jezeli dobrze pamietam bo jak na zlosc dzisiaj czyscilam komore i wykasowalam smsa od niej. Waga chyba 3100 wzrost 53. Zapamietalam bo tak podobnie do Leny....Boze tak mi przykro ze sie nie wywiazalam z tak opowiedzialnego zadania. I bardziej niz WAS powinnam przeprosic Gochne!!!!

Wiec kolejny dzieciaczek. Ida chyba ma na imie. Kurka nie pamietam nic....ojej......

Ojejku...Pamcia - to kurcze nie wiem teraz jak wprowadzac te dane... A moze skrobniesz do niej smska zeby jeszcze raz podala ??? Bo teraz to nie wiem jak ja wprowadzic.... w kazdym badz razie:

Gratulacje Gochna :) Chociaz Ty sie wywiazalas z listy na 15-tego :)

teraz juz sobie przypomnialam i jestem pewna na 99% ze dobrze podalam WAm info. A ja spokojnie Gochnie pogratulowalam, pochwalilam sie Tmkowi ze kolejna rozdwojona i spokojnie siedze....ech...Wandzia nie nadaje sie na Twojego zastepce..... :(

Ktoras pisala ze 40 ml zciagala 40 minut. Mi naprawde leci jak z kranu...Ja 80 ml wczoraj zciagalam niecale 10 min. Wlasnie Lena tez zasypia przy cycku szybko i mialam obawy czy sie najada i polozna ktora nam pomaga kapac (kochana kobieta) powiedziala zeby zrobic nastepujacy eksperyment. zciagnac pokarm i napoic ja z butelki w ten sposob kontrolujac ile wypije. Jezeli jest niejadkiem wypije malutko, jezeli natomiast jest zarta zje tyle ile powinna i bedzie wynikalo ze w ciagu tych paru minut ona jest w stanie sie najesc poniewaz mi jaic to co jak z kranu leci jak powiedziala ta polozna. No i Mloda zjadla 50 ml. Czyli na swoje wczoraj 6 dob ok. Poszlo jej to migiem. Dzisiaj dzwonilam do neonatologa opowiedzialam jej o "eksperymencie" i ona potwierdzila to co mi powiedziala polozna. Takze dziewczynki-mamusie spiochow przycycowych - laktatory w dlon i mozecie zrobic to co ja. Jestem teraz duuuuuzo spokojniejsza!

Aga slicznie porod opisalas...Mi tez sie ezka w oku zakrecila pomimo ze jestem juz po....a moze wlasnie dlatego bo wiem jak to jest jak sie o wszystkim zpomina majac dzidzie juz na brzuszku....

Ja szybko bo pora kąpieli:

Wioluś ja też już karmię tylko piersią.

Agnes dzięki za lknki. Są super!!! Już przekazałam mężowi, niech se poczyta! 8)

Pamcia i Bartyś jeśli chodzi o zasypianie to powiem Wam co mi mówiła położna z naszego szpitala. Mianowicie musicie budzić dzieco na karmienie co 3 godziny i nie możecie pozwolić dziecku zasnąć, powinno ssać ok. 10-20 minut żeby się najadło i opróżniło pierś. Na początku dziecko dużo śpi, to efekt żółtaczki fizjologicznej i w dodatku po 3 godzinach snu dzeicko staje się jeszcze bardziej apatyczne i jeszcze ciężej je dobudzić (chodzi o rozkład cukru w organizmie). Nie martwcie się, ja w pierwszym tygodniu też nie wiedziałam, że mam dziecko, za to teraz... >:D

Pamcia mi nie chodziło o ból w całych piersiach, tylko o ból sutków. Byłam dziś w poradni laktacyjnej i położna powiedziała, że Ingusia super ssie cycuszka, ładnie łapie (i mi też się komplement dostał, że bardzo sprawnie przystawiam Małą spod pachy :p ) a problem tkwi w tym, ze na początku nie miałam pokarmu i Ingusia mi pokaleczyła brodawki i do tej pory się jeszcze nie zaleczyły. Mam przemywać sobie cycki roztworem gencjany, a jak nie pomoże to Clotrimazolem.

Beatka jak Twój synek nie może zrobić kupki to ostatecznie możesz go delikatnie posmyrać termometrem (ale wg położnej lepiej poczekać na naturalne opróżnienie). Wg mnie to zaczynają mu się kolki tak jak Ingusi. Bardzo przy tym płacze? Może spróbuj dać mu kilka kropelek Espumisanu. Niw wiem co innego mogę Ci doradzić.

Mam pytanko do mamuś - jak pielęgnujecie pupkę? Tzn. czym? Chusteczki nawilżone i co jeszcze?

I jeszcze pytanko do mamuś dziewczynek - w szkole rodzenia mówili, zeby na początku nie myć między nóżkami (tzn. cipulki). Nie wiem jak to rozumieć - to kiedy mam tam umyć Ingusię??? Wy myjecie tam swoje córeczki? Jeśli tak to czym?

Acha i jeszcze GRATULACJE DLA GOCHNY !!!!!! :laugh: :laugh: :laugh:

GROCHNA GRATULACJE OGROMNE​
geddes59.jpg

Wandzia masz rację chociaz jedna się wywiązała z listy ;D ;D u mnie nic sie nieszykuje, troche boli mnie krocza, ale to chyba i tak nic takiego :p
Mężuś poszedł na nocke do pracy, więc znowu całe łoże moje ;D ;D

Nathalie nie ma za co ;) trzeba sie trzymac razem, bo ci faceci ::) 8)
Nie jestem jeszcze mamą, ale mogę co doradzić co nam mówiła położna ze szkoły rodzenia.
Cipulke dziewczynki przemywaj delikatnie bawełnianym płatkiem i wodą przegotowaną między wargami sromowymi, tylko delikatnie, a pupke oprócz chusteczek pielegnacyjnych nalezy też przemywać woda przegotowaną i wacikami. Chusteczki niegwarantuja całkowitej higieny ;)
Mam nadzieje, że ci troche pomogłam :)

Coś długo Ziemzi nie ma :( ciekawe co u niej i malutkiej ???

reklama
Do góry