reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

GRUDZIEŃ 2005

Laski ja juz wiem co mi w kluskach nie wyszlo! Brak zemniaczanej maki!! Dalam zwykla, mama pewnie myslala ze to oczywiste ze ma byc ziemniaczana i nic nie powiedziala. Ale to ni takie oczywiste.

Joeey a u nas taki przpis jak Ty podajesz daje tzw "pierogi leniwe". To juz nie sa (u nas) kluski slaskie.

Natalia polalam z tej figurki. NIECIERPIE figurek porcelanowych i w ogole jakichkolwiek figurek. Wiesz co ja mysle ze Twoj maz chcial pokazac ze on tez ma cos do powiedzenia w tej kwstii dlatego CI ja wywalil w centralnym miejscu. Ale sprobuje, nie od razu ale tak za 2 miesiace, odlozyc ta figurke w mniej widoczne miejsce, on nawet pewnie nie zauwazy. A po kolejnych miesiacach oswajania schowasz ja zupelnie. I tez nie zauwazy. Chyba ze jest nietypowym facetem i zwraca uwage na detale, co nie jest wykluczone, bo moj Tomek taki jest....Ale tez sie go da "oszukac".

Wanda co do becikowego podpisuje sie pod tym co napisalas obiema rekoma.  Zalosni sa z tym becikowym. 1000 PLN. i co? Na co to wydac? wiemy najlepiej ile kosztuje wyprawka wiec z suma 1000 zeta to nie wiadomo co zrobic  i na co wydac najpierw... Podniesienie zasilkow rodznnych? Tez do dupy. Rozwoj gospodarki i zapewnienie nam godziwej pracy i placy - to jest rozwiazanie. Ale to nie tylko na niz demograficzny lekarstwo. A na niz to:

- wspolne opodatkowanie rodzicow i dzieci. Niby dlaczego moje zarobki nie maja byc rozliczane na tyle glow ile w rodzinie faktycznie jest??? Bo co? bo dzieci powietrzem zyja? Wszystkie cywilizowane kraje maja taka mozliwosc rozliczania. I to jest prawdziwa pomoc, bo ciagla. I ludziom nie zalezy wtedy zeby wykazywac jak najmniejsze dochody zeby dostac smieszny zasilek, a beda dazyc do zarabiania jak najwiecej bo im wiecej zarobia tym wiecej podatku we wspolnym opodatkowaniu zarobia.
- dluzsze macierzynskie
- zapewnienie kobietom nietykalnosci po powrocie z macierzynskiego przez jakis czas i nie przez miesiac czy 6...
- dostepnosc dobrych nieprzeladowanych zlobkow i przedszkoli
- ulgi na wydatki na lekarzy, nauke dla dzieci.

potem dlugo, dlugo nic.........i

- na samym koniuszku jakiekolwiek jalmuzny.

Czy ktoras z Was powzielaby decyzje o urodzeniu dziecka  bo jej zaoferuja smieszne 1000 PLN? No nie sadze!!! Za to na to 1000 PLN na pewno polakomia sie rodziny patologiczne, czy nawet nie rodziny a jakies patologiczne uklady z marginesu, ktore i tak dzieci maja juz 5  i je potem bija maltretuja lub nawet do beczek wsadzaja zywcem. Ale dzieki wspanialemu becikowemu beda ich mialy nie 5 a 7,8,9.....ile bog da....I to mnie przeraza. Bo wzrost demograficzny lezy w "naszych" rekach, a nie marginesu spolecznego. Bo to my, ludzie pracujacy i aktywni boimy sie z roznych powodow miec dziecko. Wlasnie ze strachu o prace. Glownie. No i brak kasy tez ale na tyle jestesmy swiadomi ze wiemy ze jednorazowe 1000 nic nie da...

I wkur.... mnie ten posel PiSu (zreszta on jest dla mnie blaznem nr jeden w PiSie) wczoraj ktory caly czas powtarzal ze on prosi nie tylko o krytyke ale o podpowiedzi - co rzad powinien zrobic w tej materii..Tylko ze to co napisalam, wczoraj padlo z roznych ust uczestnikow, tylko ten palant udawal ze nie slyszy (typowy kaczy syn), bo po co, jak "becikowe" to haslo dla mas i prymitywow a wlasnie to jest ich elektorat i dzieki takim wygrali co wygrali czyli wszystko. Poza tym trzeba sobie zapewnic poparcie w sejmie LPRu i Samoobrony a to najlepszy sposob.

A chocby to co jedna z kobiet mowila - przycisnac do sciany skur....... nieplacacych alimentow. Ta babeczka ma wierzytelnosc na 50 tys zlotych i nikt nie jest w stanie pomoc jej to wyegzekwowac...Ale pan posel na to nabral wody w usta wczoraj.
I co dla niej bedzie wazne ? Becikowe? Poza tym becikowe jest tez dyskryminacja tych kobiet ktore juz urodzily. Bo nie dostana go. A dzieci maja i wychowac i wyksztalcic je musza...Nie no noz sie w kieszeni otwiera....

No to sie wywnetrznilam politycznie.....Ale ta debata byla wczoraj zalosna...Tzn argumenty w niej padajace ze strony PiS i pani lekarki....Ale niedoczekanie ich zebym zapalila papierosa!!! Aga w dupsko Ci sie lanie nalezy!!! Pomysl o Kajusi....Jak tak mozesz ja truc.....? :( Nie rob tego kochana.......

reklama
No już się zapytałam i powiedział, że ściągał przez program eDonkey, wpisał Yoga i wyszukało mu utwory a on powybierał najlepsze :)

czesc dziewczynki..:)

tak sobie czytam i czytam a tu same palaczki..:)..ja tez strasznie palilam przed ciaza i na poczatki ciazy ale moj chlop strasznie na mnie krzyczal i pewnego dni wyskoczy ni z gruszki ni z pietruszki a ja biedna nie wiedzialam dlaczego on sie na mnie wcieka ..:)..a jemu o fajki chodzilo..wiec od tego dnia nie pale i nawet mnie nie ciagnie..:)..w ogole nie wyobrazam sobie jakbym mogla teraz zapalic ..:)..fuujjjjjjj....u mnie w domu tata pali i strasznie go gonie aby rzucil ale on powiedzial ze to jego dom no i ze czesto rzuca albo paczka sama mu spadnie na ziemie..:)..wiec ja ju nic nie poradze..:(..ale coz takie zycie z uparciuchem no i do tego moj taka jest skorpionem

Emma - dzieki! Skorzystalam z rady i wpisalam yoga do Kazaa i wyskoczylo mnostwo kawalkow. Zaczelam sciaganie, ale troche to zajmie. Nie pomyslalam o takim sposobie! Dzieki!

Czesc dziewczyny :)

Tak czytam o tym co piszecie na temat tego becikowego, macierzyskiego i rodzinnego,i uswiadomilam sobie ze to becikowe to jedyna kasa (jesli sie zalapie) jaka moge dostac. Pracuje na swoj rachunek (tzn prowadze swoja dzialalnosc) wiec gdy wy bedziecie na macierzyskim , ja musze zawiesic dzialalnosc, tzn nie zawiesze jej bo maz i mama ktora jest a emeryturze obiecala ze mnie zastapi a jakis czas w pracy. Ale gdyby nie oa to przez jakis czas byla bym bez swojej kasy. A rodzinne mi nie przysluguje bo zarabiamy z mezem o 40 zl za duzo :) Rzad to jedno *****....

Meza siostra znalazla mi cudny kosmetyk na rozne zadrapania, podraznienia skory i inne... i tak sie zastanawiam czy by nie pomoglo na roztepy. nazywa sie to woda termalna i jest calkiem calkiem. Kot podrapal mnie po rece i sobie popryskalam tym cudem i zeszlo(a po kocie to sie tak szybko nie goi)

Pamcia - no zgadzam sie z Toba tez w 100%... od razu wiedzialam ze mamy podobne poglady polityczne :) hehe :)
A wiesz co Ci jeszcze powiem w sprawie tego becikowego... nie wiem jak teraz to ustalaja, ale cos mi sie obilo o uszy ze od 1 stycznia - no wiec przejdzie nam kolo nosa - no chyba ze ja urodze ze 2 dni po terminie :) no i w dodatku to mi minie juz 2 raz !!!! Bo 4 lata temu jak rodzilam Wiktorka - a tez byl czas zmian politycznych, to wlasnie likwidowali becikowe i wyplacali do konca stycznia a ja urodzilam 2 lutego - widac nie jest mi dane dostawac cokolwiek od kaczych ryjow :D ;D ;D no w kazdym badz razie jak juz maja dawac, to na pewno tez wezme - bo dlaczego wlasnie maja dostawac matki alkoholiczki, ktore maja juz 5 dzieci ??? a niestety (juz kiedys o tym pisalam) znam takie baby !!! Co to ich nigdy trzezwych nie widzialam !!! Kasy od GOPS-u sciagaja wiecej niz ja sobie wypracowalam... no i jaki z tego wniosek ??? no chyba tylko taki, ze musze rzucic prace i sobie jeszcze 3 dzieci zrobic, to wtedy nic nie bede musiala robic a kase i tak dostane !!! Albo jedna baba, w 6 ciazy jest i ona nie wie w ktorym miesiacu (nie mowiac o tygodniach) bo nie byla u lekarza, bo po co ??? jej sie wydaje ze w styczniu bedzie rodzic... a do szpitala nie pojdzie, bo ja zatrzymaja na zylaki !!!! No pelna odpowiedzialnosc... no i urodzi tego dzieciaka a my wszyscy bedziemy na niego zarabiac !!!

ech....chory system !!!

no a dziecko niestety kosztuje i to sporo !!! Teraz np idzie zima i znowu trzeba Wiktorkowi kupic buty (cale szczescie kurtke ma - kupilismy po wielkiej przecenie jak La Halle likwidowali u nas), jakies bluzy, spodnie - bo przeciez wyrasta... a i tak to jest maly wydatek, bo i tak sporo ubranek dla niego nadal dostaje !! Najwiekszym wydatkiem to sa chyba pampersy - no i mleko zastepcze... dlatego jest bardzo dobrze karmic piersia jak najdluzej ;D Wiktor juz cale szczescie nie sika w pieluchy, nie pije juz mleka modyfikowanego, tylko normalne, takze sporo wydatkow odeszlo nam - ale jak widac tylko na chwilke...za miesiac znowu sie zacznie :) no i taki 1000 zeta to co to jest !!! Ja sobie policzylam kiedys ile my wydajemy na samo jedzenie miesiecznie, to mi wiecej niz 1000 wyszlo !!! Na samo jedzenie i picie i nic wiecej !!! No a takie buty dla Wiktorka, to oczywiscie tylko na jeden sezon - do wiosny ponosi i koniec... no mam nadzieje ze mu nozka wiele nie urosnie, bo chociaz sandalki beda dobre na przyszly sezon... kurna sandalki kup chlopcu !!! no tylko jakies markowe, bo przeciez wszystkie inne sa takie blee i takie jakies za grube... No wiec maly chodzi sobie w cichobiegach Nike, Adidas za stowke! itp... Ale dla chlopca naprawde nie ma innych ladnych - no chyba ze Bartek - ale te to juz w ogole zdzierswto - 150zl... Dla dziewuszki w kazdym sklepie jest tyle ciuszkow, bucikow i innych pierdolkow... o matko...
No nic...nastekalam sobie co musze kupic Wiktorkowi...no i jeszcze swieta ida... A w kwestii zabawek to juz w ogole tragedia !!! no ale juz nie bede o tym pisac !!! W kazdym badz razie wkurzaja mnie te oglupiajace zabawki, malo rozwijajace... Najlepsze sa klocki, no ale ile mozna... hehe... chyba czas na kolejke :)

Asia ale gdybys mogla sie z dzidzia rozliczac z podatku wspolnie, to recze Ci ze o wiele wiecej bys zyskiwala. I to nie jednorazowo. Co miesiac, przez 16 lat! A na becikowe nie licz. Bo oni bija piane i i tak tego tak szybko nie wprowadza. Przeciez ten rzad to jedno wielkie klamstwo i oportunizm!

Bardzo potrzebna mi jest strona z jakimiś wierszami dla dzieci po angielsku!!!! Może znacie jakiś link. Byłabym bardzo wdzięczna :)

reklama
Pamciaw - ja sie wogole nie napalam. Gdyby nie to ze zabieraja mi rocznie okolo 3000zl to ja bym od nich nic nie chciala. Tylko strasznie mnie denerwuje to ze zabieraja od nas duza kase i zeby choc troszku oddac...
Sama zarobilam na moja Julitke i sama ja utrzymam. A Ci debile to niech zaczna myslec o jakis cienniach ale u siebie w kieszeniach...

Do góry