reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

GRUDZIEŃ 2005

a ja wszystko za;atwialam w Urzedzie mIasta co do becikowego bo 1 tysiak za urodzenie a 2 tysiak to becikowe ale podobno mozna starac sie od marca o 3 tysiak i to niby malo czasu jest na to...dzisiaj mi kumpela cos mowila ze od marca mozna wlasnie starac sie o tego 3 tysiaka

reklama
Mój mąż składał jakieś wnioski, ale dzis przyszło, że dostajemy 1000zł...A co z drugim? :-[ Czy aby to dostac trzeba miec prawo do zasiłku rodzinnego? :p

Zobaczcie...

Ad 1. Dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka.
Od 1 stycznia 2006 roku dwukrotnie wzrasta wysokość dodatku z tytułu urodzenia dziecka, który przysługuje tym rodzinom, które miały prawo do zasiłku rodzinnego. To ok. 70 proc. rodzin w Polsce.
W związku z nowelizacją ustawy o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2003 roku, Nr 228, poz. 2255, z późn. zm.) ustawą z dnia 29 grudnia 2005 roku o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2005r., Nr 267, poz. 2260) od stycznia do zasiłku rodzinnego przysługuje dodatek z tytułu urodzenia dziecka w wysokości 1000 zł. Do dnia 31 grudnia 2005 roku, dodatek ten wypłacany był w wysokości 500 zł.
UWAGA! To świadczenie jest wypłacane jednorazowo.

Dla kogo dodatek?

Jak stanowi art. 9 ustawy o świadczeniach rodzinnych dodatek z tytułu urodzenia dziecka przysługuje matce lub ojcu albo opiekunowi prawnemu dziecka. Dodatek przysługuje także opiekunowi faktycznemu dziecka - do ukończenia przez to dziecko pierwszego roku życia, jeżeli nie został on przyznany rodzicom lub opiekunowi prawnemu dziecka. Należy pamiętać, że ustawa o świadczeniach rodzinnych podaje następującą definicję opiekuna faktycznego - jest to osoba sprawująca opiekę nad dzieckiem, która wystąpiła do sądu rodzinnego z wnioskiem o przysposobienie tego dziecka. Nie jest, zatem opiekunem faktycznym babcia dziecka pozostawionego pod jej opieką przez rodziców, którzy np. wyjechali za granicę do pracy sezonowej. W przypadku wystąpienia o przysposobienie więcej niż jednego dziecka lub urodzenia więcej niż jednego dziecka podczas jednego porodu dodatek przysługuje na każde dziecko. Zatem rodzina z bliźniakami otrzyma dwa dodatki - na każde z dzieci po 1000 zł.

Jak otrzymać dodatek?

Aby uzyskać dodatek z tytułu urodzenia dziecka, należy być uprawnionym do zasiłku rodzinnego. Nie ma możliwości otrzymania samego dodatku bez zasiłku rodzinnego. Dlatego trzeba najpierw złożyć wniosek o zasiłek rodzinny wraz z dodatkami, w którym należy zaznaczyć: dodatek z tytułu urodzenia dziecka. Jeżeli rodzina jest uprawniona do zasiłku rodzinnego, czyli przede wszystkim jej dochód netto uzyskany w roku 2004 nie przekracza kwoty 504 zł miesięcznie na osobę w rodzinie albo 583 zł miesięcznie na osobę w rodzinie z dzieckiem niepełnosprawnym, to przysługuje tej rodzinie prawo do zasiłku rodzinnego. Dzięki temu rodzina może się starać także o dodatki do zasiłku rodzinnego - w naszym przypadku dodatek z tytułu urodzenia dziecka.

Magdus sen super ;D ;D ;D ciekawe jak to jest kukurydzę rodzić ;D i czyżbyś oglądała M jak Miłość? bo skąd te Mroczki sie tam wzieły ;D

Własnie dzis przelali nam becikowe, super :D zastanawiam na co wydać, ale pewnie mój mąż "liczykrupa" bedzie chciał odłozyć ::) Może to i dobrze, bo za 11 m-cy mieszkano do odebrania i trzeba je jakoś wyposażyć ;D ;D

magdus23 mało się nie posikałam kukurydze rodzić no dobra jesteś w snach chyba nikt Cię z tąd nie bobije ;)

becikowe też dziś dostaliśmy ;D ;D ;D

mam wam duzo do napisania dzis:
Adrian odebral dzis wynik badania moczui malego,przyniosl do domu a tam "wyhodowano flore mieszana 5 rodz.bakterii<10 cfu/ml"no i kazali powtorzyc badanie.no to ja oczywiscie najczarniejsze mysli,ubralam siebie i malego i do lekarza.na szczescie znowu panikowalam bo to znaczy tylko ze te bakterie mial na pitolku,na skorce i dostalam masc antybiotykowa zeby mu je zlikwidowac przez kilka dni i powtorzyc badanie to wtdey juz sie ze skorki nie dostana bakterie.uff...

co do nosidelek to ja mam to na brzuch ale boje sie zakladac bo opowiadoala mi szwagierka ze jak jej tesciowa byla w szpitalu to przywieziono 2 miesieczne dziecko w ciezkim stanie ktore wypadlo z nosidelka(takiego od wozka-zerwaly sie szelki)i uderzylo glowka o schody-koszmar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

a ja na becikowe jeszcze nie zlozylam bo nie moge sie przestac klocic ze skarbowka i zusem o to zaswiadczenie o zarobkach chociarz i tak na 99% nie bedzie mi przyslugiwal 2 tysiac.

Beatka jeśli chodzi o drugi tysiaczek to trzeba złożyć w MOPS zaświadczenie o dochodach ( z US) za rok 2004 i jesli nie przekroczą Twoje i męża wspólnie licząc 504 zł/miesiąc oczywiście dzielisz na 3 osoby w rodzinie to dostaniesz dugiego tysiączka ;D i jeszcze zasiłek rodzinny całe 47 zł ;D ::) na dziecko ::) co miesiąc chyba przez rok a potem znów jak byś się łapała do przedłuzają chyba ten zasiłek ale tysiaczek jest jednorazowy

reklama
aaa i pomalutku masz dużo czasu bo na ten drugi tysiączek do roku czasu mozna się zgłaszać tylko wtedy te 47 zł / miesiąc przepada ::) teraz jak byś składała o ten zasiłek to dostałabyś od marca bo to nie działa wstecz
no nie wiem mam nadzieję że poczaiłaś o co chodzi bo ja tak rozwięźle piszę aż się sama dziwię jak to czytam ::)

Do góry