reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

GRUDZIEŃ 2005

Agnesa, jak będziesz miec kiedys chwilkę to wytłumacz o co chodzi z tymi centylami, chyba, że wszyscy wiedzą to napisz mi na prywatne. Z góry dzięki :)

reklama
Agnesa napisz na forum bo ja też ciemna jestem w tej kwestii. :p

A zapomniałam się Wam pochwalić, że wczoraj byłam pierwszy raz na basenie. Ale super było! Basen normalnie jak na jakimś filmie, muzyczka, światło było zgaszone, tylko podświetlone pod wodą! Czad nieziemski! I pływało się świetnie! Czuję się jak nowo narodzona!

Bartys, sprawdz dokladnie swoja ksiazeczke zdrowia dziecka. Moze masz w niej siatki centylowe. Jesli nie masz na pewno jest gdzies dostepna w necie, a widzialam tez w jednej z gazet - mama i ja, czy mam dziecko - byl artykul o sprawdzaniu rozwoju dziecka w oparciu wlasnie o siatki centylowe i tam bylo te siatki. Inna siatka centylowa jest dla dziewczynek, inna dla chlopcow i inna dla wczesniakow. Jak ja bedziesz miala przed soba to bedziesz od razu wiedziala o co w niej chodzi, ale napisze. Po kazdym miesiacu od narodzin dziecka dziecko mierzysz - wzrost i obwod glowki, oraz wazysz. Zaznaczasz na siatce uzyskane wymiary. Wtedy patrzysz ktory to jest centyl - tam jest zaznaczone. I po kazdym miesiacu jestes w stanie sprawdzic indywidualna prawidlowosc rozwoju swojego dzidziusia. Sygnalem ze cos jest nie tak, jesli dziecko trzymalo sie danego centyla, a nagle spadlo na centylach lub wzroslo. A centyle czyta sie tak - ja na swoim przykladzie to zrobie. Moj Kuba jest wagowo 75 centyl, to oznacza, ze 75% dzieci w jego dokladnie wieku jest lzejszych, a 25% jest ciezszych. Wzrostem jest gdzies 65 centyl to oznacza, ze 65% dzieci w jego wieku jest krotszych, a 35% jest dluzszych.

Nie wiem czy to wszystko wystarczajaco jasno wyjasnilam, jak nie to spytajcie googla :) Ja moge tez jeszcze cos probowac wyjasnic, jakby co :)

Pozdrawiam i naprawde zachecam kolejny raz do prowadzenia siatki centylowej. Dodam jeszcze, ze jak poszlam do pediatry na NFZ to ona mowila ze nia ma czasu na prowadzenie siatek itp. rzeczy, ale jak chce to moge sama sobie wypelniac, a ze teraz chodze prywatnie to jest zupelnie inaczej i pediatra sama tego pilnuje.

Agnieszka

A co do basenu. Natalio, bylas sama czy z dzidziolkiem? Wczoraj naczytalam sie jeszcze o chodzeniu na basen z dzieckiem i jestem zdecydowana. Podobno to jest niezwykla frajda dla dziecka, dziecko bardzo dobrze sie rozwija, itp. Kubus bardzo lubi sie kapac, nawet ostatnio cieszy sie jak go rozbieram do golaska, bo mysle ze kapiel, a ja po prostu musze go przebrac bo np. zrobil kupe po pachy :D
Nie wiem tylo jeszcze gdzie w w-wie warto sie wybrac na taki basenik. Czy ktoras z Was jest z W-wy i wie cos na ten temat? Zapomnialam tez spytac pediatre co z uszkami dziecka podczas kapieli w basenie, bo jak malego kapie w wanience to staram sie uszu mu nie moczyc, a Wy zamaczacie uszy swoich malenstw w wodzie?

Agnieszka

Muszę doczytać o tych centylach, bo gdzieś mi się obiło o uszy, ale nie wiem o co tak naprawdę chodzi. Naskrobałyście trochę, muszę ponadrabiać. Miałam górę prasowania i trzeba było przygotować obiad, całe szczęście, że dzidzia śpi i mogłam to zrobić. Co do diety, to ja jem bardzo wiele rzeczy. Pączki zjadłam dwa, bez najmniejszych wyrzutów sumienia, dzisiaj serwuję kotlety z piersi kurczaka. Jedyne, czego unikam jak ognia, to cytrusy oraz uszka i pierogi - cytrusy, bo mogą uczulać, a pierogi, bo za każdym razem płakała wieczorem, z tym że za jakiś czas znowu spróbuję. Ach, i nie jem sera żółtego, czasami tylko, bo to "bomba białkowa" i może powodować reakcję alergiczną, no i u nas tak właśnie było.

Steffi, właśnie oglądałam zdjęcia Twojego synka. Jest taki śliczny... Cudowne dzieciątko, mały przystojniaczek. On wcale nie jest gruby!!! Idealny, słodki i uroczy.

reklama
my juz po szczepieniu..:0..Al..wazy 5600..:)....dostalismy skierowanie do poradni rehabilitacyjnej bo Albert upodobal sobie lewa strone i tylko wszystko z lewego boku oglada no to powiedzialam pani doktor a ta dala nam takie skierowanko...:)

no a mnie coraz bardziej rozklada..:(

teraz uwazajcie ...mam juz swoja zabaweczke wiec fotki sie posypia..:)

Do góry